Slide
Slide

Атина. В рамките на голямото международно изложение 8th Athens International Tourism & Culture Expo 2021, където България бе поканена да участва като почетен гост, заместник-министърът на туризма на Гърция София Захараки посети българския щанд. Тя бе посрещната от Н.Пр. посланика на Република България в Атина – г-н Валентин Порязов.

Заместник-министър София Захараки поздрави всички български участници и изрази готовност и желание за засилване на двустранното сътрудничество между Гърция и България. Според нея това може да стане чрез създаване на общ продукт за далечни пазари, фокусиране към специализирани и устойчиви форми на туризъм като винено-кулинарен, културен, еко, СПА и др. С гръцкия заместник-министър бе обсъдена възможността за участие на южната ни съседка в рамките на Ваканция и СПА Експо, което ще се проведе през м. февруари 2022 г. в София.

Задълбочаването на бизнес връзките и сътрудничеството между България и Гърция в туризма беше и във фокуса на двустранна работна среща в рамките на изложението в Атина.

В бизнес събитието взеха участие представители на ресорните туристически власти на България и Гърция, търговската служба на българското посолство в Атина и представители на бизнеса, общини и организации от двете държави.

Тема на дискусия бяха мерките за подкрепа на туризма в условията на пандемия. Същевременно, бяха разгледани и перспективи за неговото възстановяване, както и възможностите за генериране на допълнителна добавена стойност. В този контекст държавните органи и участниците дискутираха начините за създаване и промотиране на съвместни бизнес продукти между България и Гърция, които да бъдат предлагани на потребители от далечни пазари – например в САЩ и др. Тази инициатива е залегнала в Съвместната програма за действие, подписана между министерствата на туризма на двете държави и е с хоризонт до края на 2022 година.

Осъществяването на интензивни контакти в областта на туризма между Гърция и България е от съществено значение, защото този отрасъл е сред най-засегнатите от настоящата пандемия. Бизнес събитието дава шанс да се реализират редица нови контакти, да се обсъдят в предварителен порядък нови инициативи и проекти, да бъдат показани успешни бизнес практики в сектора.

Развитието на актуалните тенденции в туризма – а именно, преходът към по-зелена, устойчива, дигитална и безопасна екосистема – също бе обсъдено. Това бе важен акцент от разговорите, като продължение на факта, че в рамките на ЕС се поставят основите на разработваната Програма за развитието на туризма с хоризонт от 2030 до 2050 г.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията