Ламбрин Топузлиев, снимка Руслан Йорданов/Bgtourism.bg
Slide
Slide

София. В сорта мавруд са открити 20 първични аромата. Те са разположени в различни категории, които включват тютюн, шипка, горски мъх, йод, ягода, слива, череша, черен пипер, виолетка, карамфил, шипка и др. Това сподели по време на конференцията в София “Международен ден на мавруда” Ламбрин Топузлиев – ръководител на Експериментална винарска изба на АУ- Пловдив. Той представи проекта на Съюза на енолозите в България „Създаване колело на аромати на вино от сорт Мавруд“.

Топузлиев посочи, че Ан Нобъл разработва през 1984 г. „Колелото на ароматите“, с което разделя ароматите във виното на 12 категории и подкатегории. 94 аромата могат да се срещнат във вината.

Проф. Модева: България има потенциал да бъде водеща туристическа дестинация, свързана с винения туризъм

Сподели публикацията