Slide
Slide

София. Заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева взе участие в откриването на конференция по повод Международния ден на мавруда – 26 октомври. Събитието е организирано от Българска асоциация на винените професионалисти под егидата на Министерство на туризма и Министерство на земеделието на Република България. В международната конференция и последвалите дискусии, които се проведоха в Регионалния център за съвременни изкуства – Топлоцентрала, се включиха и експерти от Министерството на туризма.

Заместник-министър Модева честити празника на професионалистите и поздрави организаторите като заяви, че подобни инициативи провокират дискусия за значението на местните сортове за развитието на национален винен бранд и винен туризъм в България.

Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Организирането на подобен тип събития е в унисон с усилията на Министерството на туризма да популяризира българската традиционна национална кухня и инициативите, допринасящи за развитието на кулинарния, винения и културния туризъм у нас. По този начин се обогатява добавената стойност на комбинирания туристически продукт на страната ни и се стимулира националната икономика, като се изпълнява една от целите на министерството – България да се превърне в разпознаваема и желана целогодишна дестинация.

Проф. Модева подчерта, че страната ни има потенциал да бъде водеща туристическа дестинация, свързана с винения туризъм, но трябва да се наблегне на качествената таргетирана реклама на продукта. По нашите земи се носят много легенди за мавруда и производството му е част от битието и културата на българина. Със своите древни ритуали и развитие от векове, лозарството и винарството е нещо, с което не само трябва да се гордеем, но и да използваме в рекламните съобщения, които изпращаме към различните аудитории. „Предстои много работа, свързана с подобряване на имиджа на бранд България, като това можем да го постигнем само чрез съвместна работа с бранша и качествени експерти, които да организират и приложат в действие правилните тактики и решения“, подчерта заместник-министър Модева.

Международният ден на мавруда е ежегодно винено събитие, което допринася за популяризирането на българското вино и винения туризъм сред местни и чуждестранни потребители. Посветен на виното по нашите земи и наречен на един от най-ценените и стари български сортове, Международният ден на мавруда е инициатива, която има за цел да създаде повод за сериозен интерес към българското лозарство и винопроизводство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

В рамките на инициативата се провежда и поредица от три тематични градски винени фестивала URBAN WINE FEST. Два от тях вече се състояха – във Варна на 15 октомври и в Пловдив, на 22 октомври. Тази събота, 29 октомври, столичното Ларго ще се превърне в последната локация, където ще е кулминацията на празника – URBAN WINE FEST София.

Сподели публикацията