Slide
Slide

Незрящи хора ще могат да „видят“ крепостта чрез опипване и с брайлово писмо, и да чуят нейната история с QR код

Велико Търново. Атрактивен макет на Средновековен Царевец ще привлича все повече туристи във Велико Търново. Крепостта с някои от най-важните си забележителности, изработена от бронз, днес беше открита от кмета инж. Даниел Панов. На тържеството присъства и заместник-кметът Снежана Данева – Иванова.

Текст и снимки Ротари клуб Велико Търново

Проектът е осъществен по идея и инициатива на Ротари клуб – Велико Търново, с подкрепата на Общината в старата столица, Зонта клуб, Лайънс клуб – Велико Търново, Лайънс клуб – Янтар, Лайънс клуб – Велико Търново – Арбанаси и Лайънс клуб – Царевец, със съдействието на Териториална организация на Съюза на слепите – Велико Търново. Общата сума за реализиране на проекта, събрана от партньорите, надхвърля 32 000 лева.

Когато пътуваме из Европа и други страни по света се впечатляваме от подобни макети почти във всички столици, така се роди идеята и в нашия град да изпълним подобен проект, посочи президентът на Ротари клуб – Велико Търново Валентин Михайлов.

Кметът Даниел Панов благодари на всички за инициативата и подчерта, че неправителствените организации в историческата и духовна столица на България от години работят изключително активно с Общината за реализиране на проекти в полза на обществото. Той изрази увереност, че макетът ще привлече още повече туристи във Велико Търново.

Днес отбелязваме деня на св. Димитър Солунски, 837 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава и е много хубаво, че именно дне откриваме тази нова придобивка за града ни, който е покровителстван от св. Димитър, каза още Панов.

Своята радост от придобивката изразиха и представителите на Териториалната организация на Съюза на слепите, които оказаха голямо съдействие с подготовката на текстове на брайлово писмо. Те позволяват незрящите хора освен с опипване, да „видят“ и да се запознаят с крепостта.

Макетът от месинг, с размери 3,20/1,70/0,50 см., е дело на скулптора Денислав Сираков. Той посочи, че изработката е по класическа технология и е работил по възстановката на крепостта повече от половин година. За база е използван дългогодишният изследователски труд на арх. Пламен Цанев. Сградите са стилизирани, с по-нисък релеф, за да не влияят детайлите при допир на незрящите с макета. Технологията с бронз е класическа за такъв тип макети, тъй като обозначаването на точките от брайловата азбука е по-трайно с този материал. В чужбина това е практика за знакови исторически обекти и се реализира предимно от ротарианци. У нас това е може би вторият такъв макет след подобен във Варна на Морската градина,  посочи Сираков.

Дворцова зала, библиотека, трапезария, две кули и още много помещения е включвал царският комплекс, който арх. Пламен Цанев е възстановил виртуално с помощта на специална компютърна програма и дълги проучвания на стари летописи и стенописи. Така е пресъздаден и автентичният вид на Патриаршеската църква, както и части от крепостта Трапезица.

Минути след откриването на макета, той вече се радваше на засилен интерес от страна на чужди туристи. Групи от Испания и арабски страни побързаха да се снимат с атрактивната композиция и да научат повече подробности за Царевец чрез специален QR код на таблото до макета.

Сподели публикацията