Slide
Slide

Букурещ. Националният комитет за извънредни ситуации (НКИС) днес актуализира списъка на Румъния с държави в „зелена“, „жълта“ и „червена“ зони от гледна точка на риска, свързан с пандемията от COVID-19, съобщи тази вечер Digi24.

Съгласно новия списък България вече сe намира в „жълтата зона“.

След като обяви публично новия списък на държавите с епидемиологичен риск, Румънското правителство направи уточнение, че този списък още не е валиден. “Това решение не е гласувано още. Ще ви информираме, след като се одобри. Благодарим Ви за разбирането!”, посочва в декларация правителството на Румъния”.

“България, една от любимите дестинации на румънците, влезе в жълтата зона, което означава, че само ваксинираните и тези с отрицателен PCR тест са освободени от карантина при завръщането си в страната. Сърбия, Албания, Словакия и Беларус също влязоха в жълтата зона, а Швейцария, Малдивите и Северна Македония, наред с други, влязоха в червената зона. Новият списък ще влезе в сила в неделя”,з посочват тази вечер от Digi24.

Неваксинираните българи вече ще влизат в Кипър с два PCR теста

До влошаването на епидемичната обстановка между двете държави, докато бяха в “зелената зона”, имаше споразумение за свободно преминаване. Очаква се в рамките на утрешния ден румънското правителство да излезе с подробна информация дали ще налага изисквания на своите туристи при завръщане от България. В социалните мрежи на северните ни съседи има огромна вълна от напрежение срещу решението за включване на България в жълтата зона, тъй като хиляди румънци имат резервации за почивки у нас през следващите седмици.

“България влиза в жълтия списък на страните с висок епидемиологичен риск за Румъния. Националният комитет за извънредни ситуации в Румъния актуализира списъка на страните с висок епидемиологичен риск, който влиза в сила на 29 август в 00.00 ч. Без да им бъде наложена карантина или задължение да представят отрицателен резултат от PCR тест могат да влизат в Румъния от България лицата, които: имат направена пълна ваксинация преди най-малко 10 дни; са преболедували Ковид-19 (през последните 180 дни); транзитират Румъния до максимум 24 часа. В противен случай: са задължени да представят отрицателен резултат от PCR тест; влизат в 14-дневна карантина“. Децата под 6-годишна възраст са освободени от задължението да представят отрицателен резултат от PCR тест”, съобщиха тази вечер и от Българо-румънската търговско промишлена палата.

Очаква се актуализация на информацията, уточняват румънските власти.
Новият списък на Румъния от тази вечер с всички държави от зелената, жълтата и червената зона може да бъде разгледан на този линк

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията