Slide
Slide

Стела Балтова и Зарина Догузова проведоха разговори с колегата си Хари Теохарис – министър на туризма в Гърция

София. Гръцкият туроператор „Музенидис Травъл“ официално обяви, че няма да обслужва туристи до 31 август. Това е третата вече дата от централата на компанията в Солун, която на 16 юни първо съобщи, че спира за работи до 26 юни, а след това и до 31 юли.

Министърът на туризма доц. Стела Балтова е запозната с новото решение на гръцкия туроператор. Тя веднага е провела телефонен разговор с министъра на туризма Хари Теохарис, който регулярно я информира по темата, съобщиха пред Bgtourism.bg от туристическото ведомство.

Телефонен разговор с гръцкия си колега Хари Теохарис е бил проведен и от ръководителя на Федералното агентство на туризма на Русия Зарина Догузова.

Зарина Догузова

Догузова е отбелязала необходимостта от обединяване на усилията за разрешаване на ситуацията и също така е предложила редица приемливи мерки, но не се съобщава конкретно какви са те.

Бившият министър на туризма Н. Ангелкова: Категорична съм, че трябва да има Гаранционен фонд

Страните са се договорили да проучат съвместно възможните варианти за осигуряване на настаняване на руски туристи за предварително закупени турове. Освен това Ростуризмът е бил домакин на среща между представители на отдела и руския офис на Mouzenidis Travel, по време на която представители на туроператора са обявили, че възнамеряват да запазят бизнеса си в Русия и да изпълнят задълженията си към туристите.

Ростуризмът, от своя страна, също се застъпва за запазването на бизнеса на руския офис на Mouzenidis Travel и предприема всички необходими действия за това. Всички заинтересовани страни, включително туристите, ще бъдат информирани за възможностите за разрешаване на настоящата ситуация.

Българин успешно ръководи хотел на гръцкия остров Корфу, обяви до 35% отстъпки за сънародниците ни

Украинските туристи, които имат резервации за Гърция чрез „Музенидис Травел“, също са в изчакване, съобщава Украинската асоциация на туристическите агенти (УАТА) . Според експерти десетки хиляди туристи от Централна, Източна и Югоизточна Европа могат да пострадат от гръцкия оператор (като се вземат предвид туристите, които не са летели през 2020 г.). Според тях гръцкият „Mouzenidis“ е получил и не е превел на партньори (хотели и авиокомпании) около 20 милиона евро. Очаква се проблемите на компанията частично да бъдат разрешени чрез разпродажбата на нейната авиокомпания EllinAir.

Припомняме Ви, че 1 740 български туристи имат резервации за почивка в Гърция чрез „Музенидис Травъл България“ и са в очакване да ги получат. Резервациите са на стойност 513 хиляди евро.

„Музенидис Травел“ е организирал и почивки в българските ски курортите на туристи от съседни държави, Израел, бивши съветски републики, като през 2019 г. компанията е настанила близо 50 хиляди души в Банско, Пампорово и Боровец. Сред тях има и много гърци.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията