Slide
Slide

XXIV-те зимни олимпийски игри ще се проведат през 2022 г. в Пекин, Китай. Сноубордистът ни Радослав Янков се готви за своето трето участие след Сочи 2014 и Пьонганг 2018. Той е родом от Чепеларе – градчето, което даде единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове – Екатерина Дафовска. Градчето, което днес е любима дестинация за много туристи от България и света заради красивата си природа, спокойствието, вкусната храна, чист въздух и традиции, които местните хора са съхранили до днес. Радо не пропуска да рекламира своята красива държава и роден край, известен като Зеленото сърце на България.

Спортистът редовно е сред природата, за да презарежда и мотивира за нови постижения. Ето какво сподели той пред Bgtourism.bg.

– Здравей, Радо! Какви са условията за туризъм в момента в община Чепеларе?
– Чепеларе е страхотно място за почивка, природата ни е уникална, лично мен една разходка сред природата ни ме зарежда много и дори да не съм в настроение усмивката ми винаги се връща на лицето.

– Кои места посещаваш ти през свободното си време и какво ще препоръчаш на гостите на Чепеларе?
– Наскоро правих възстановителния си крос в гората и стигнах до мястото, от което се пускат хората на най-дългия в България зип лайн, който е дълъг 400 м. Заради легналото положение на тялото се създава впечатление, че летиш – изглежда впечатляващо и мисля скоро да го пробвам.

– Велотуризмът дава възможност да се види природата през един друг поглед. Каква е тя в родния ти край – през твоите очи?
– Колоезденето по горските пътища дава една уникална възможност да се уединиш с природата, да се насладиш на красотата и в същото време да се раздвижиш. Нашата природа е страхотна Често съм с маутинбайка по горските пътища нагоре за тренировка, а надолу, за да вдигна адреналина.

– Храната е едно от съкровищата, с които може да се гордее този уникален роден край в Родопите. Ти можеш ли да правиш местни специалитети у дома, а и за твоите гости?
Родопските специалитети са всеизвестни – пататник, качамак, чеверме. Трябва да се пробват! Лично аз мога да правя пататник, а и често хапвам, любим ми е!

– В спортен план какво ти предстои? Отминаха олимпийските игри, по време на спортния форум те видяхме в една нова роля за теб – водещ на едно от предаванията по БНТ. Успехите на спортистите ни амбицираха ли те още повече за предстоящия сезон?
– Тренировъчният процес е в разгара си. След две седмици заминавам за първия си лагер на сняг, чакам го с нетърпение.

Предстои ми един много натоварен сезон с много стартове и най-важният, от които е този на олимпийските игри през февруари. Като водещ за мен това бе голям опит и предизвикателство, защото беше нещо наистина непознато, а успехите на нашите спортисти наистина ме вдъхновиха. Българите доказваме, че можем!

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията