Slide
Slide

Балчик. Растение, известно на маите и ацтеките, отново цъфти в Ботаническата градина в Балчик и всички посетители имат възможност да видят този процес, съобщи за Bgtourism.bg ланд. арх. Марияна Димитрова – гл. спец. Ландшафтна архитектура в УБГ-Балчик. Става въпрос за растението Agave sisalana, което древните цивилизации са го използвали за направата на груби тъкани и хартия.

В настоящето растението се отглежда като източник на фибри, поради високото си съдържание на целулоза и хемицелулоза. Традиционно се използва в производството на канапи, килими, матраци, въжета, за изработката на различни спа продукти. Високо ценен материал, поради своята здравина, устойчивост и трайност. Остатъците от листата се използват за производство на био-гориво. Поради продължителността на цъфтежа – около 2 месеца е високо ценено растение и от медоносните пчели.

В Университетска ботаническа градина – Балчик Agave sisalana цъфти на открито в „Божествена градина“ редом до емблематичните кактуси.

Agave sisalana Perrine – сизал е от семейство Аспержови (Fam. Asparagaceae) с произход Мексико. Листата са събрани в плътна розетка, те са месести, кожести, на върха с шип. Всеки лист живее няколко години и съдържа около 1000 влакна. Цветоносното стъбло е изправено на височина до 3 м и завършва със съцветие. По време на цъфтежа от адвентивните пъпки на цветоносното стъбло се развиват нови дъщерни растения (нови розетчици с корени), които запазват жизнеспособността си няколко години. Поради тази особеност, видът е инвазивен в много райони по света. Сизалът цъфти веджъж в живота си и след това загива.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията