Slide
Slide

Павлина РУСЕВА, Сейф Травел

Първият български чартър до Албания кацна на 20 май 2021 г. на летището в Дуръс. 120 българи прекараха 5 пълноценни дни в малката балканска държава, която изпъква сред своите съседи с различията в езика, толерантност в религията и специфика в манталитет на своя народ.
Полетът между София и Дуръс е твърде кратък, само 45 минути. Спестява дългите часове пътуване с автобус или кола през Северна Македония.

Най-важната забележителност в Албания е природата. Местоположението й на брега на Адриатическо и Йонийско море й дава разнообразие на плажове, тюркоазени води, красиви морски пейзажи и вкусна морска храна.

В страната живеят само около три милиона души. Те наричат държавата си Shqiperia, което се превежда като «Земя на орлите». Затова и върху знамето на Албания на червен фон е изобразен двуглав орел.

Абакс пуска чартър до най-красивите места в Албания, посланикът приветства туроператора за инициативата

Албанският език не прилича на езиците на своите балкански съседи, но се отнася към индоевропейското езиково семейство. Никой научно не е подходил към историята на албанския език и дори и сега не е известен произхода му.

В Албания се усеща религиозната толерантност и уважение между мюсюлмани и християни, живеещи в мир заедно. Това личи по добре съхранените религиозни храмове и за двете религии и се дължи на поуките от наложената изолация назад във времето, която е превърнала албанците в една от най-сплотените нации.
Напомняме на туристите си няколко фрази, които в Албания са им от полза винаги: përshëndetje – здравей ,faleminderit – благодаря, ju lutem – моля , miremengjes – добро утро, diten e mire – добър ден, mirembrema – добра вечер, ujë – вода, gëzuar- наздраве, mëngjes – закуска.

Абакс разкрива пред българските туристи нов тропически рай в Египет

Силно впечатление на нашите туристи направиха запазените бункери, които като гъби покриват различни зони по територията на страната. Напомнят за времето на комунистическия лидер -диктатор Енвер Ходжа, който е управлявал Албания цели 40 години и нарежда построяването на около 800 000 бункера из цялата страна. Тогава управникът внушава на населението, че Албания е заобиколена от враждуващи и войнствени съседи, сама без подкрепа в света, и трябва да е подготвена за нападение. Днес част от бункерите са просто изоставени на пътя, други са преустроени в музеи, кафета или магазини.

След повече от година застой в туризма, заради Ковид 19, и в Албания голяма част от хотелските бази не са отворили врати все още. Веднага прави впечатление, че има новостроящи се комплекси, което предполага надежда за бъдеще в туризма тук. Албания е страната, която първа от съседите ни премахна изискването за входен PCR за идващи от България туристи. Това бе и една от причините така бързо и само в рамките на 20 дни туроператор Абакс, с подкрепата на своите агенти от цяла България, да реализира в кратък порядък изпълнението на самолетната програма.

Абакс започва чартъри до африканското Сен Тропе (снимки+видео)

През май е най-подходящото и слънчево време за екскурзия в Албания, приятно е за плаж, няма много струпвания на туристи. Силно адаптивна е Албания в тези тежки времена и вече е успяла да договори за сезон 2021 г. европейските си пазари и промотира успешно своята дестинация за туризъм.
ГМО в Албания не е познато като понятие. На място ни посрещнаха любезни домакини, екологична, а в бутиковите и семейните хотели, домашно приготвена и истинска, вкусна храна.

В албанската кухня присъстват много от традиционните балкански ястия -мусака, дроб-сарма. Типични са ястия с ориз и месо, пици и спагети, които заедно с уникалното силно еспресо са прихванали от съседна Италия. За десерт се опитват сочни пресни плодове, тирамису и т.нар. “трилече“- десерт с глазура, подобен на реване, сиропиран с три вида мляко и сметана. Албанците са производители на вино, лека на вкус бира и плодова ракия с прилично качество. Най-прочут е конякът „Скендербег“, който носи името на националния герой на Албания.

Всеки от туристите ни, според избора си бе настанен в хотели 3, 4 и 5*, основно в курортната част на Дуръс , наречена Голем. В хотелските бази се спазват санитарни изисквания за безопасност на персонала, дезинфекция на помещенията и няма и помен от навеждащи мисълта за страх от Кодив 19 порядки.

Проведени с групата бяха четири опознавателни екскурзии, разкриващи историята на Албания от времето на управлението на Скендербег, Енвер Ходжа и как Албания се справя днес в нови времена.

Дуръс

Разгледахме при пристигане вторият по големина в страната град Дуръс. Той е най-древният и най- важното за Албания пристанище. Бил е столица на страната по време на Втората световна война.

Днес е привлекателно място за отдих по Адриатическото крайбрежие с над 15 км плажна ивица.

хотел Grand Fafa 5* Durres

В Дуръс се намират останките от най-големия на Балканите амфитеатър, построен през 2 век пр.н.е. и побиращ 20 000 зрители, с размери 61 на 42 м.

Амфитеатър в Дуръс

Могат да се видят и крепостните стени от времето, когато земите му са били български. Силно се усеща присъствието на царете Борис I и Симеон Велики. Дуръс е роден град и на именития композитор Йоан Кукузел- песнопевец, композитор и теоретик, духовно озарен реформатор на православната певческа традиция и основател на прочута вокално-изпълнителска школа през XIII век. От своите съвременници св. Йоан Кукузел е наречен „божествен“, „втори източник на музиката след Йоан Дамаскин“ и „най-прекрасен учител на учителите“. Днес Дуръс е курортен град, който посреща по суша, въздух и вода своите гости. Вече са стартирали и фериботите за близка Италия.

Тирана

Специален ден за туристите ни бе отделен за обграждащия откъм изток съвременната столица Тирана, национален парк Дайти. С кабинков лифт достигнахме терасата – „Балконът на Дайти“, с награждаваща всеки турист великолепна панорама към Тирана от птичи поглед и над 1300 м н.в.

Самата Тирана е най-динамично развиващата се столица на Балканите, разположена на двата бряга на река Ишми. Тя е и най-големият град в страната, който става столица на новосъздадената държава Албания на 27 март 1921 г., наместото на пристанищния град Дуръс. Същата година е създаден и първият албански парламент. Днес в Тирана са налице опити за развитие на туризма след политическата нестабилност в района, която се дължеше на военните конфликти през 90-те в страната и съседните Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония.

Забележителностите на Тирана, които посещават гостите на града са: площадът с паметника на Георги Кастриоти Скендербег- национален герой на Албания, който за кратко време успява да постигне независимост от Османската империя през ХV век, Съборната Православна църква „Възнесение Христово“, шарената джамия „Етем Бей“- една от най-ценните сгради, която датира от края на 18 век, Националната Опера и балет, Часовниковата кула – приета като символ на града, фасадата на Националния исторически музей- украсена с огромен социалистически стенопис на победоносните партизани, Бункера, до който се пази част от Берлинската стена,

Музей Бункера в Тирана

Пирамидата-бивш музей до 1991 г. на Енвер Ходжа, строена по архитектурен проект на дъщерята на комунистическия лидер, а след това действа като конгресен център. По време на войната в Косово в пирамидата се е помещавала и базата на НАТО. Днес е в реконструкция и ще приюти нов културен дом.

Сред спирките на всеки турист в Тирана е „бохемската уличка“ с разнообразни кафенета и ресторанти с типична местна кухня, хубаво кафе и вкусен сладолед. В централната част най Тирана има и много нови стъклени сгради, които са показател за нарастващото икономическо значение на града. Има още едно място, откъдето можеш да се насладиш на Тирана- кръглото въртящо се кафене на върха на една от най-високите сгради в столицата, Скай Тауър, което за съжаление в момента не работи.

Вльора –наричана „Албанското Маями“, перла на албанските курорти.

Разположен на брега на Адриатическо море в залив със същото име, градът е второто по големина пристанище в Албания с поддържана фериботна връзка с италианските морски градове Бари и Бриндизи. Вльора се превръща в популярна туристическа дестинация, предлага възможност за спокойна почивка и място предлагащо уникална първична природа. Във Вльора интерес представлява Музеят на независимостта, който е в сградата на първото независимо албанско правителство и разходката по крайбрежния булевард, декориран с приличащи на Френската Ривиера крайбрежни палми е повече от задължителна. Като допълнение към декора са и паркираните различни модели на коли марка Мерцедес така типични за Албания. Южно от града е точката на пресичане на Адриатическо и Йонийско море, с неповторими гледки и скални брегове.

Аполония

Аполония Илирийска е древногръцки античен град – разположен на древния морски път от Коринт покрай Корфу на север.

Градът е основан през 6 в пр.н.е. на десния бряг на река Вьоса на около 10 км. от устието ѝ в Адриатическо море. Носи името на бог Аполон. Аристотел съобщава, че Аполония е управлявана от олигархичен режим, който сече собствени монети и търгува с роби-илири. През 214 г. пр.н.е. за власт над града се борят Рим и Македония. Битката е спечелена от римляните. В римско време Аполония е крепост и търговски център, от който тръгва в североизточна посока южният ръкав на военния път Виа Егнация и развива културен център със собствена философска школа. По време на Първата световна война австро-унгарците започват археологически разкопки в района, продължени от френски археолози след създаването на Албания. Разкопките разкриват храм и театър от 6 век пр.н.е., както и антични улици, мозайки и продължават и до днес. Станахме свидетели на филмови снимки,пресъздаващи исторически периода на османското робство.

Берат

Берат е албански град-музей, включен в списъците на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Известен е като „град на хилядите прозорци“, заради амфитеатралното разположение на снежнобелите къщи, разположени по склоновете на планината, с внушителната им „гледка“ към новия град.

През средновековието в продължение на десетилетия Берат е в състава на Първото и Второто българско царство и на подчинение на Охридската българска архиепископия. Счита се, че градът съхранява част от средновековното българско културно наследство. В средата на 14-ти век Сърбия завладява Берат и го преименува на Белиград. Един век по-късно градът е вече в състава на Османската империя, а от началото на 18-ти век се развива бързо като занаятчийски център. Сред основните забележителности в Берат мога да се посочат: Музея на недостижимият майстора-иконописец от 16-ти век Онуфри, разположен в крепостта; Етнографския музей; множество средновековни православни църкви,в една от които се пазят мощите на учениците на св. св. Кирил и Методий – свети Горазд и свети Ангеларий; няколко джамии от османския период; сводестия каменен мост над реката.
Атмосферата на днешния си вид Берат добива през 18-ти и 19-ти век, когато става занаятчийски център. Майсторите дърворезбари от града са едни от най-добрите на територията на Османската империя. -Методиевите ученици

Маршрутът ни обратно към Голем премина и с кратка спирка при Манастира „Рождество на Пресвета Богородица“в Арденица. Той е действащ православен манастир, разположен северно от гр. Фиер в окръг Люшня. Известност придобива заради венчавката на Скендербег с Доника Кастриоти на 21 юли 1451 г. На това паметно събитие са присъствали всички участници в т.нар. лежката лига, в т.ч. и представители на Неаполитанското кралство, Венецианската република и република Рагуза. Неповторимо е усещането при влизане в това свято за всеки българин място с внушителен стенопис на св. Седмочисленици. Образите на светите Кирил и Методий, Св. Климент чудотворец Охридски и епископ Велички, Св. Наум Преславски и Охридски, Св. Сава, Св. Ангеларий и Св. Горазд вдъхват респект с неповторимото си духовно излъчване.

Круя

Последният ден преди отпътуване за България с групата посетихме гр. Круя- задължителна спирка по маршрута в Албания. Това е родният град на националният албански герой – взетия за еничар Джордже Кастириотич, който турците нарекли Искендер бей, с османското име на Александър Велики, а впоследствие било поалбанчено на Скендербег. Една от най-известните забележителности е именно крепостта на средновековния герой, която през средновековието е бранела цялата област и е била стожер на борбата срещу турците за повече от две десетилетия. Днес това е музей на Скендербег, в който са изложени експонати, представящи гордите периоди от историята на албанския народ и хронологичен обзор на неговите битки. Изложените експонати са свързани с албанско-османската война, по времето, на която крепостта е обсаждана четири пъти. Задължителна спирка е и старата чаршия, която предлага най-много възможности за купуване на автентични сувенири и подаръци от Албания.

Отпътуваме за дома, приятно изненадани и доволни от избора си на дестинация. Малката и до скоро пренебрегвана Албания бързо набира скорост и се радва на все по-голям интерес от туристи, добра хотелска база, приветлив и услужлив народ, вкусна и екологично чиста храна, изумрудено море и добре поддържани плажове.

С радост забравяме за дълго налаганата изолация за туризъм тук. Куфарите, които носим, понякога се оказват най-малкият багаж, защото много по-голяма е тежестта на предразсъдъците ни, които за Албания и албанците, според 120-те българи, вече са мит.

Албания е интересна следковидна дестинация, различна, адаптивна и е една възможност да опознаем Балканите от близо, само на час път от България.
Един от най-големите български туроператори Абакс вече е планирал своите следващи полети за летните и есенни почивки в Албания – програмите ще бъдат 8-дневни, с възможност за една ползотворна почивка на бреговете на Адриатика, в курортите Голем, Вльора и Саранда.

Снимки Павлина Русева

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията