Абакс успешно постави началото на чартърите до Албания (снимки)
Абакс успешно постави началото на чартърите до Албания (снимки)
Slide
Slide
Slide
Slide

Павлина РУСЕВА, Сейф Травел

Първият български чартър до Албания кацна на 20 май 2021 г. на летището в Дуръс. 120 българи прекараха 5 пълноценни дни в малката балканска държава, която изпъква сред своите съседи с различията в езика, толерантност в религията и специфика в манталитет на своя народ.
Полетът между София и Дуръс е твърде кратък, само 45 минути. Спестява дългите часове пътуване с автобус или кола през Северна Македония.

Най-важната забележителност в Албания е природата. Местоположението й на брега на Адриатическо и Йонийско море й дава разнообразие на плажове, тюркоазени води, красиви морски пейзажи и вкусна морска храна.

В страната живеят само около три милиона души. Те наричат държавата си Shqiperia, което се превежда като «Земя на орлите». Затова и върху знамето на Албания на червен фон е изобразен двуглав орел.

Абакс пуска чартър до най-красивите места в Албания, посланикът приветства туроператора за инициативата

Албанският език не прилича на езиците на своите балкански съседи, но се отнася към индоевропейското езиково семейство. Никой научно не е подходил към историята на албанския език и дори и сега не е известен произхода му.

В Албания се усеща религиозната толерантност и уважение между мюсюлмани и християни, живеещи в мир заедно. Това личи по добре съхранените религиозни храмове и за двете религии и се дължи на поуките от наложената изолация назад във времето, която е превърнала албанците в една от най-сплотените нации.
Напомняме на туристите си няколко фрази, които в Албания са им от полза винаги: përshëndetje – здравей ,faleminderit – благодаря, ju lutem – моля , miremengjes – добро утро, diten e mire – добър ден, mirembrema – добра вечер, ujë – вода, gëzuar- наздраве, mëngjes – закуска.

Абакс разкрива пред българските туристи нов тропически рай в Египет

Силно впечатление на нашите туристи направиха запазените бункери, които като гъби покриват различни зони по територията на страната. Напомнят за времето на комунистическия лидер -диктатор Енвер Ходжа, който е управлявал Албания цели 40 години и нарежда построяването на около 800 000 бункера из цялата страна. Тогава управникът внушава на населението, че Албания е заобиколена от враждуващи и войнствени съседи, сама без подкрепа в света, и трябва да е подготвена за нападение. Днес част от бункерите са просто изоставени на пътя, други са преустроени в музеи, кафета или магазини.

След повече от година застой в туризма, заради Ковид 19, и в Албания голяма част от хотелските бази не са отворили врати все още. Веднага прави впечатление, че има новостроящи се комплекси, което предполага надежда за бъдеще в туризма тук. Албания е страната, която първа от съседите ни премахна изискването за входен PCR за идващи от България туристи. Това бе и една от причините така бързо и само в рамките на 20 дни туроператор Абакс, с подкрепата на своите агенти от цяла България, да реализира в кратък порядък изпълнението на самолетната програма.

Абакс започва чартъри до африканското Сен Тропе (снимки+видео)

През май е най-подходящото и слънчево време за екскурзия в Албания, приятно е за плаж, няма много струпвания на туристи. Силно адаптивна е Албания в тези тежки времена и вече е успяла да договори за сезон 2021 г. европейските си пазари и промотира успешно своята дестинация за туризъм.
ГМО в Албания не е познато като понятие. На място ни посрещнаха любезни домакини, екологична, а в бутиковите и семейните хотели, домашно приготвена и истинска, вкусна храна.

В албанската кухня присъстват много от традиционните балкански ястия -мусака, дроб-сарма. Типични са ястия с ориз и месо, пици и спагети, които заедно с уникалното силно еспресо са прихванали от съседна Италия. За десерт се опитват сочни пресни плодове, тирамису и т.нар. “трилече“- десерт с глазура, подобен на реване, сиропиран с три вида мляко и сметана. Албанците са производители на вино, лека на вкус бира и плодова ракия с прилично качество. Най-прочут е конякът “Скендербег”, който носи името на националния герой на Албания.

Всеки от туристите ни, според избора си бе настанен в хотели 3, 4 и 5*, основно в курортната част на Дуръс , наречена Голем. В хотелските бази се спазват санитарни изисквания за безопасност на персонала, дезинфекция на помещенията и няма и помен от навеждащи мисълта за страх от Кодив 19 порядки.

Проведени с групата бяха четири опознавателни екскурзии, разкриващи историята на Албания от времето на управлението на Скендербег, Енвер Ходжа и как Албания се справя днес в нови времена.

Дуръс

Разгледахме при пристигане вторият по големина в страната град Дуръс. Той е най-древният и най- важното за Албания пристанище. Бил е столица на страната по време на Втората световна война.

Днес е привлекателно място за отдих по Адриатическото крайбрежие с над 15 км плажна ивица.

хотел Grand Fafa 5* Durres

В Дуръс се намират останките от най-големия на Балканите амфитеатър, построен през 2 век пр.н.е. и побиращ 20 000 зрители, с размери 61 на 42 м.

Амфитеатър в Дуръс

Могат да се видят и крепостните стени от времето, когато земите му са били български. Силно се усеща присъствието на царете Борис I и Симеон Велики. Дуръс е роден град и на именития композитор Йоан Кукузел- песнопевец, композитор и теоретик, духовно озарен реформатор на православната певческа традиция и основател на прочута вокално-изпълнителска школа през XIII век. От своите съвременници св. Йоан Кукузел е наречен “божествен”, “втори източник на музиката след Йоан Дамаскин” и “най-прекрасен учител на учителите”. Днес Дуръс е курортен град, който посреща по суша, въздух и вода своите гости. Вече са стартирали и фериботите за близка Италия.

Тирана

Специален ден за туристите ни бе отделен за обграждащия откъм изток съвременната столица Тирана, национален парк Дайти. С кабинков лифт достигнахме терасата – “Балконът на Дайти“, с награждаваща всеки турист великолепна панорама към Тирана от птичи поглед и над 1300 м н.в.

Самата Тирана е най-динамично развиващата се столица на Балканите, разположена на двата бряга на река Ишми. Тя е и най-големият град в страната, който става столица на новосъздадената държава Албания на 27 март 1921 г., наместото на пристанищния град Дуръс. Същата година е създаден и първият албански парламент. Днес в Тирана са налице опити за развитие на туризма след политическата нестабилност в района, която се дължеше на военните конфликти през 90-те в страната и съседните Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония.

Забележителностите на Тирана, които посещават гостите на града са: площадът с паметника на Георги Кастриоти Скендербег- национален герой на Албания, който за кратко време успява да постигне независимост от Османската империя през ХV век, Съборната Православна църква “Възнесение Христово”, шарената джамия “Етем Бей”- една от най-ценните сгради, която датира от края на 18 век, Националната Опера и балет, Часовниковата кула – приета като символ на града, фасадата на Националния исторически музей- украсена с огромен социалистически стенопис на победоносните партизани, Бункера, до който се пази част от Берлинската стена,

Музей Бункера в Тирана

Пирамидата-бивш музей до 1991 г. на Енвер Ходжа, строена по архитектурен проект на дъщерята на комунистическия лидер, а след това действа като конгресен център. По време на войната в Косово в пирамидата се е помещавала и базата на НАТО. Днес е в реконструкция и ще приюти нов културен дом.

Сред спирките на всеки турист в Тирана е „бохемската уличка“ с разнообразни кафенета и ресторанти с типична местна кухня, хубаво кафе и вкусен сладолед. В централната част най Тирана има и много нови стъклени сгради, които са показател за нарастващото икономическо значение на града. Има още едно място, откъдето можеш да се насладиш на Тирана- кръглото въртящо се кафене на върха на една от най-високите сгради в столицата, Скай Тауър, което за съжаление в момента не работи.

Вльора –наричана „Албанското Маями“, перла на албанските курорти.

Разположен на брега на Адриатическо море в залив със същото име, градът е второто по големина пристанище в Албания с поддържана фериботна връзка с италианските морски градове Бари и Бриндизи. Вльора се превръща в популярна туристическа дестинация, предлага възможност за спокойна почивка и място предлагащо уникална първична природа. Във Вльора интерес представлява Музеят на независимостта, който е в сградата на първото независимо албанско правителство и разходката по крайбрежния булевард, декориран с приличащи на Френската Ривиера крайбрежни палми е повече от задължителна. Като допълнение към декора са и паркираните различни модели на коли марка Мерцедес така типични за Албания. Южно от града е точката на пресичане на Адриатическо и Йонийско море, с неповторими гледки и скални брегове.

Аполония

Аполония Илирийска е древногръцки античен град – разположен на древния морски път от Коринт покрай Корфу на север.

Градът е основан през 6 в пр.н.е. на десния бряг на река Вьоса на около 10 км. от устието ѝ в Адриатическо море. Носи името на бог Аполон. Аристотел съобщава, че Аполония е управлявана от олигархичен режим, който сече собствени монети и търгува с роби-илири. През 214 г. пр.н.е. за власт над града се борят Рим и Македония. Битката е спечелена от римляните. В римско време Аполония е крепост и търговски център, от който тръгва в североизточна посока южният ръкав на военния път Виа Егнация и развива културен център със собствена философска школа. По време на Първата световна война австро-унгарците започват археологически разкопки в района, продължени от френски археолози след създаването на Албания. Разкопките разкриват храм и театър от 6 век пр.н.е., както и антични улици, мозайки и продължават и до днес. Станахме свидетели на филмови снимки,пресъздаващи исторически периода на османското робство.

Берат

Берат е албански град-музей, включен в списъците на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Известен е като „град на хилядите прозорци“, заради амфитеатралното разположение на снежнобелите къщи, разположени по склоновете на планината, с внушителната им „гледка“ към новия град.

През средновековието в продължение на десетилетия Берат е в състава на Първото и Второто българско царство и на подчинение на Охридската българска архиепископия. Счита се, че градът съхранява част от средновековното българско културно наследство. В средата на 14-ти век Сърбия завладява Берат и го преименува на Белиград. Един век по-късно градът е вече в състава на Османската империя, а от началото на 18-ти век се развива бързо като занаятчийски център. Сред основните забележителности в Берат мога да се посочат: Музея на недостижимият майстора-иконописец от 16-ти век Онуфри, разположен в крепостта; Етнографския музей; множество средновековни православни църкви,в една от които се пазят мощите на учениците на св. св. Кирил и Методий – свети Горазд и свети Ангеларий; няколко джамии от османския период; сводестия каменен мост над реката.
Атмосферата на днешния си вид Берат добива през 18-ти и 19-ти век, когато става занаятчийски център. Майсторите дърворезбари от града са едни от най-добрите на територията на Османската империя. -Методиевите ученици

Маршрутът ни обратно към Голем премина и с кратка спирка при Манастира “Рождество на Пресвета Богородица”в Арденица. Той е действащ православен манастир, разположен северно от гр. Фиер в окръг Люшня. Известност придобива заради венчавката на Скендербег с Доника Кастриоти на 21 юли 1451 г. На това паметно събитие са присъствали всички участници в т.нар. лежката лига, в т.ч. и представители на Неаполитанското кралство, Венецианската република и република Рагуза. Неповторимо е усещането при влизане в това свято за всеки българин място с внушителен стенопис на св. Седмочисленици. Образите на светите Кирил и Методий, Св. Климент чудотворец Охридски и епископ Велички, Св. Наум Преславски и Охридски, Св. Сава, Св. Ангеларий и Св. Горазд вдъхват респект с неповторимото си духовно излъчване.

Круя

Последният ден преди отпътуване за България с групата посетихме гр. Круя- задължителна спирка по маршрута в Албания. Това е родният град на националният албански герой – взетия за еничар Джордже Кастириотич, който турците нарекли Искендер бей, с османското име на Александър Велики, а впоследствие било поалбанчено на Скендербег. Една от най-известните забележителности е именно крепостта на средновековния герой, която през средновековието е бранела цялата област и е била стожер на борбата срещу турците за повече от две десетилетия. Днес това е музей на Скендербег, в който са изложени експонати, представящи гордите периоди от историята на албанския народ и хронологичен обзор на неговите битки. Изложените експонати са свързани с албанско-османската война, по времето, на която крепостта е обсаждана четири пъти. Задължителна спирка е и старата чаршия, която предлага най-много възможности за купуване на автентични сувенири и подаръци от Албания.

Отпътуваме за дома, приятно изненадани и доволни от избора си на дестинация. Малката и до скоро пренебрегвана Албания бързо набира скорост и се радва на все по-голям интерес от туристи, добра хотелска база, приветлив и услужлив народ, вкусна и екологично чиста храна, изумрудено море и добре поддържани плажове.

С радост забравяме за дълго налаганата изолация за туризъм тук. Куфарите, които носим, понякога се оказват най-малкият багаж, защото много по-голяма е тежестта на предразсъдъците ни, които за Албания и албанците, според 120-те българи, вече са мит.

Албания е интересна следковидна дестинация, различна, адаптивна и е една възможност да опознаем Балканите от близо, само на час път от България.
Един от най-големите български туроператори Абакс вече е планирал своите следващи полети за летните и есенни почивки в Албания – програмите ще бъдат 8-дневни, с възможност за една ползотворна почивка на бреговете на Адриатика, в курортите Голем, Вльора и Саранда.

Снимки Павлина Русева

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията