Росен Димитров
Slide
Slide

Росен Димитров е поредният гост в рубриката „На първа линия в туризма“. Той заема позицията главен директор „Клиентско изживяване“ в Qatar Airways и има съществен принос за развитието на петзвездната авиокомпанията на картата на световния туризъм. С него разговаряме за България, за развитието на Qatar Airways, за домакинството на Катар на световното първенство по футбол…Едно интервю на Руслан Йорданов с професионалист, който държи на детайлите и на непрекъснатото усъвършенстване, което води до нови и нови успехи!

– Г-н Димитров! Благодаря ви за този разговор. Вие сте ръководител на най-голямото и отговорно подразделение на Qatar Airways, вие сте главен изпълнителен директор на Customer Experience (Клиентско изживяване). Какво означава вашата позиция и какъв е Вашият личен принос към визията и обслужването на борда на авиокомпанията?

– Като главен директор по клиентско изживяване за Qatar Airways, аз наблюдавам много от елементите в авиокомпанията, които създават ненадминато преживяване при пътуване за нашите клиенти – както на земята, така и във въздуха. Това включва нашия център за контакти, който подкрепя нашите клиенти с резервации преди да летят, нашият петзвезден кабинен екипаж, който обслужва всички възможни нужди на нашите клиенти на борда, първокласните салони, които оперираме на международното летище Хамад в Доха и по целия свят, както и нашия екип за обслужване на клиенти, който осигурява поддръжка след полет на пътниците.

БЛЯСЪК И РОМАНТИКА В КАТАР – 6 ДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ С ВОДАЧ, ВКЛЮЧЕНИ 3 ТУРА!

Екипът ми е отговорен и за други елементи, които определят изживяването на борда, включително дизайна на нашите водещи в индустрията интериори на самолети и предложения за храна и напитки, нашето отличено с награди развлечение по време на полет, както и нашето развитие на продукти и услуги, което гарантира, че Qatar Airways непрекъснато остава на върха в индустрията като най-добрата авиокомпания в света.

Хотелите на Rixos – съвършеният дом за туристите по време на ваканцията си в Египет (снимки)

В Qatar Airways не вярваме в компромиси и моето основно нареждане е да подобрим пътуването на пътника от начало до край – стремеж към върхови постижения в иновациите, детайлите и дизайна, за да предоставяме най-доброто изживяване в класа за нашите клиенти.

– Как започна вашето професионално пътуване в Qatar Airways? Спомняте ли си първия работен ден и амбицията, с която влязохте в авиокомпанията? Какво казахте на себе си тогава?

– Пътуването ми с Qatar Airways започна преди десет години – през 2012 г., когато се присъединих към авиокомпанията като вицепрезидент по обслужване на клиенти. Беше незабравимо изживяване да растем заедно с авиокомпанията, след това работех като старши вицепрезидент по обслужване на клиенти, съветник на главния изпълнителен директор на нашата група и сега като главен директор по обслужване на клиенти.

Томболата за нощувка на Виенското колело е достъпна и за чужденци

Ясно си спомням тези ранни дни и знаейки, че бях част от нещо наистина забележително в Qatar Airways, под ръководството на главния изпълнителен директор на нашата група, Негово Превъзходителство г-н Акбар Ал Бакър. Това е човек с изключителна визия, който предизвиква статуквото, за да революционизира начина, по който хората изпитват въздушни пътувания, и за мен е чест да бъда част от пътуването на Qatar Airways да стане най-добрата авиокомпания в света.

– Qatar Airways се утвърди като 5-звездна авиокомпания, но бихте ли посочили кои са най-големите предимства за вашите пътници, които ги карат да искат да пътуват с вас отново и отново?

-Подобно на авиокомпанията, пътниците, които пътуват с Qatar Airways, оценяват по-хубавите неща в живота. Те се интересуват от внимание към малките детайли, които авиокомпанията поддържа при проектирането на своите кабини и предоставянето на услугите си.

ОТКРИЙ КАТАР ОТ МАЙ ДО ОКТОМВРИ 2022

Когато разработвахме емблематичните Qsuite и Business Class Suite, нашето вдъхновение винаги е било да предоставим елегантен продукт, който надминава очакванията и отговаря на типичните стандарти, с които Qatar Airways е известна. Нашите кабини поставят основата за едно спокойно пътуване, където пътниците могат да се отпуснат и да отпочинат, знаейки, че всичките им нужди ще бъдат посрещнати с нашите отличени с награди услуги.

От пускането на Qsuite преди шест години знаехме, че това е новаторски дизайн в индустрията на авиокомпаниите. Той постави нов стандарт в предефинирането на очакванията, които пътникът има, когато лети на седалка в бизнес класа.

Qsuite е продукт, който отговаря на всички типове пътници, където самостоятелните пътници могат да изживеят спокойно и лично пътуване с нашите ограждащи врати, семействата могат да си починат и да се настанят с децата си, които спят до тях в съседните ни легла, а бизнес пътниците могат да преобразят пространството си в социална зона и да провеждат срещи на 40 000 фута (12 киломерта) във въздуха, докато пътуват в нашия 4-местен апартамент.

Сапарева баня ще е домакин на Годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Предефинирахме пътуването заедно. Когато пътниците летят с Qatar Airways, те могат да очакват едно запомнящо се пътуване, което ще започне пътуването им с незабравимо преживяване.

– Досега летището в Катар беше спирка за много български туристи, но днес страната и особено столицата Доха вложиха огромни инвестиции, за да се превърнат в една от новите и желани дестинации. Защо българите трябва да преоткриват Катар?

– Qatar Airways отдавна се гордее, че служи като избор за българите за авиокомпания, независимо дали пътуват по работа или за почивка през най-доброто летище в света – международното летище Хамад в Доха. Докато светът излиза от глобалната пандемия и границите се отварят отново,

никога не е имало по-добър момент за българите да открият Катар

и да изпитат невероятните предложения на страната – всичко това в рамките на 5-часов полет с денонощните услуги на Qatar Airways между София и Доха.

Катар е мястото, където културната автентичност се среща с модерността; където пясъкът се среща с морето; където хората се събират, за да изпитат уникални предложения в областта на културата, спорта, бизнеса и семейните забавления.

Посетителите са разглезени с избор, с редица атракции от музеи и галерии, пазари, спорт, сафарита в пустинята край невероятното вътрешно море или включената в списъка на ЮНЕСКО Форт Ал Зубара.

Испанецът Хесус Кабайеро поздравява на български за 24 май

Страната също има процъфтяваща художествена и културна сцена, с голям брой музеи и галерии, представящи историята на страната, заедно със съвременното изкуство. Катар е земя, която предлага уникални преживявания и завладяващи пейзажи. Това е земя, която наистина вдъхновява със своята несравнима хранителна сцена, богато културно наследство, луксозни лакомства и модерна архитектура.

Уверен съм, че българите ще бъдат вдъхновени, докато изследват Катар и разгръщат богатия му избор от предложения.

– В Qatar Airways днес работят много българи, какви позиции заемат?

– С повече от 36 000 служители и над 160 националности, хората на Qatar Airways, въпреки предизвикателствата на пандемията, поддържат авиокомпанията като водещ международен въздушен превозвач в индустрията.

Българите са гордо представени на всички нива на организацията

– от критични оперативни роли до изпълнително управление на ниво C. И, разбира се, удостоената с награди услуга, която спечели на Qatar Airways признанието за Авиокомпания на годината от Skytrax, се предоставя от космополитен полетен и кабинен екипаж, включително български граждани, които имат силна традиция да обслужват авиокомпанията.

– Катар е домакин на Световното първенство през 2022 г. Какви са очакванията на вашата авиокомпания, готова ли е и как ще отговори на големия интерес, който се очаква да имат посетителите към дестинацията?

– Като официален партньор и официална авиокомпания на най-великото футболно събитие на земята, Qatar Airways очаква с нетърпение да посрещне фенове от цял свят на борда на нашите полети, където те могат да изпитат петзвездното гостоприемство на авиокомпанията.

В Катар откриха първите климатизирани спортни зони за пешеходци и джогинг

Очаква се огромен скок в търсенето на пътници в резултат на FIFA World Cup Qatar 2022TM, тъй като страната се готви да посрещне над един милион посетители в Катар.

Qatar Airways прилага различни стратегии, за да увеличи максимално капацитета и да гарантира, че продуктът и гостоприемството на авиокомпанията могат да се ползват от възможно най-много фенове през този период. Тези стратегии включват увеличаване на капацитета на страните, които са се класирали за турнира, както и тези страни, където футболните фенове вероятно ще пътуват до Катар за събитието на ФИФА.

Северна Македония е поредната държава, която избра да рекламира туризма си в Bgtourism.bg

Qatar Airways разбира силата на спорта в обединяването на хората в духа на приятелска конкуренция и всички ние в авиокомпанията сме невероятно горди, че сме част от този емблематичен турнир в нашата родна страна Катар.

– Наскоро отбелязахте 10 години въздушна връзка между София и Доха? Какви са вашите прогнози за този полет, какво показват предварителните разчети и бъдещите планове?

– 2021 г. беше специална година за Qatar Airways, тъй като авиокомпанията отбеляза крайъгълен камък в историята си с България, чествайки 10 успешни години от първия си полет между Доха и летище София на 14 септември 2011 г. Ние сме горди като авиокомпания да обслужваме България и да свързваме тази красива страна с нашата глобална мрежа от маршрути.

През годините станахме свидетели на ползите от услугите на Qatar Airways за България, които се простират далеч отвъд мисията на авиокомпанията да обединява хората. Нашите полети дадоха възможност на пътници от цял свят да се докоснат до гостоприемството и културната история на България, като същевременно подкрепят износа на български продукти за задграничните пазари.

Свидетелство както за голямо търсене, така и за дълбокия ангажимент на Qatar Airways към България е, че авиокомпанията възобнови непрекъснатите полети между Доха и София на 16 декември 2021 г. Тези директни полети са едни от най-големите успехи на Qatar Airways, осигурявайки на българите по-добрият избор да изживеят повече от 140 дестинации, до които летим по целия свят чрез най-доброто летище в света, международното летище Хамад. Независимо дали посещават Близкия изток по бизнес или се наслаждават на ваканция на Малдивите, Сейшелите или Танзания, нашите уважаеми български пътници могат да разчитат на Qatar Airways, за да осигурят едно незабравимо 5-звездно изживяване при пътуване с възможно най-високо ниво на стандарти за здраве и безопасност.

Qatar Airways улесняват още пътниците от цял свят да посетят България

– една наистина уникална страна, която има какво да предложи за всеки. С безпроблемната свързаност на Qatar Airways нашите пътници могат по-лесно да се насладят на спиращата дъха природа на България, древната култура, лечебните минерални извори, зашеметяващите ски писти и великолепния бряг на Черно море.

Водещият в индустрията обслужване на клиенти на Qatar Airways продължава да бъде признат като от световна класа за съвършенството, което предоставяме на всеки полет, и с нетърпение очакваме да посрещнем българите на борда.

– Кои са следващите проекти, по които работите днес и ще се опитате ли отново да впечатлите колегите си от авиоиндустрията?

– Qatar Airways се гордее с обслужването на клиентите си и винаги ще се стреми към съвършенство във всяка точка на допир от пътуването на пътника. Вашата ваканция трябва да започне при излитане, а не при кацане, и Qatar Airways се ангажира да предостави на пътниците несравнимо преживяване при пътуване.

В продължение на много години Qatar Airways предефинира нивата на комфорт и обслужване през цялото клиентско изживяване. Това е очевидно от наградения опит на Qatar Airways, включително това, че е единствената авиокомпания, която е била награждавана с желаната титла „Авиокомпания на годината Skytrax“ шест пъти.

България и Турция работят активно за по-бързото преминаване през граничните пунктове

Докато се впускаме в нова ера на авиацията, ние ще продължим да правим иновации, като рационализираме процесите, развиваме нашите хора, радикално преосмисляме начина, по който използваме технологиите и поставяйки изживяването на клиентите в основата на всичко, което правим. Независимо дали пътниците се регистрират, вечерят в салона или си почиват на борда на полета си, независимо от класа им на пътуване, ние сме решени да създадем запомнящи се преживявания, които да останат с тях и след като пътуват.

Сега повече от всякога трябва да върнем радостта от пътуването през всяка стъпка от пътуването на клиента, включително да съблазним света да спре и да посети Катар. Чрез водещите в индустрията интериори, отличените с награди услуги и иновативните концепции за изживяване на клиентите, ние подновяваме вълнението на нашите пътници да летят с нас отново.

Очаквайте повече информация за най-новите водещи в индустрията иновации на борда на Qatar Airways.

Красив, романтичен, модерен, мистичен и магнетичен – Катар!
Оферти БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ!

– Запазих въпрос за България за края. Какво чувствате, когато чуете тази дума, тъй като от много години живеете и работите в чужбина? Какви са спомените ви?

– Когато чуя думата „България” веднага се сещам за красотата; красотата на българския народ и красотата на самата страна – от бреговете на Черно море до зашеметяващите планини и лечебните минерални извори. Чувствам се голям късметлия, че имам две страни, които винаги съм усещал като дом за мен. Разбира се, моето лично и професионално възпитание в Канада формира голяма част от това, което съм днес, но в същото време винаги съм се гордял с българското си наследство и спомените, които тази невероятна страна ми е предоставила през годините. Макар че сега имам честта да наричам Доха дом, знам, че България винаги ще заема специално място в сърцето ми.

Сподели публикацията