Slide
Slide

Албена. Приказката за това уникално място, докоснало през годините милиони човешки съдби, започва през 1967 г., когато идва идеята за създаване на нов курортен комплекс в България. Само месеци по-късно – на 18 януари 1968 г., лично първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министерски съвет Тодор Живков и председателят на НС Георги Трайков правят символичната първа копка.

Строежът на Албена е обявен за национален обект. Изграждането му се осъществява на 7 етапа.

През първият се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения.

Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс — водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др.

Ha 24 aвгycт 1969 гoдинa ĸypopтният ĸoмплeĸc Aлбeнa e тъpжecтвeнo oтĸpит. Лeнтaтa e пpepязaнa пpeд xoтeл „Дopocтop“ oт Тодор Живков. Първият директор на курорта е Жeльo Cтaйĸoв (1927-2015). В най-трудните години на изграждане и утвърждаване на курорта хората работили, увлечени от примера му. Освен за създаването на Албена, добруджанци са му благодарни и за запазването на комплекса като цяло. С изграждането на единна структура и архитектурен облик всъщност той направи концепцията за Албена – цяла и неделима.

Снимки Държавен архив – Добрич, Bgtourism.bg

Първият турист влязъл във водите на Черно море в района на Албена е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия. През периода 1973 — 1974 се завършват 6 хотела на плажната ивица на комплекса. Това са „Гергана“, „Славуна“, „Мура“ „Елица“, „Нона“ и „Боряна“.

България през 70-те, когато по пътя Златни пясъци – Албена имаше палми, а на плажа – камили

През 1978 г. в Албена вече има 40 хотела, с 12 750 легла, къмпинг и 23 ресторанта. Същата година Албена посреща 282 552 туристи, с 2 096 653 нощувки.

Конкурсите за най-красиво мъжко и женско тяло бяха емблематични за курорта

На 21 януари 1983 г започва изграждането на най-големия по това време хотел в комплекса – „Добруджа“. На 25 юли 1983 „Добруджа“ посреща първите си чуждестранни туристи.

Сред нейните посетители са личности като кубинския лидер Фидел Кастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен – генерален секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков.

Курортът „Албена“ празнува рожден ден с концерт на Виктория, представила България на Евровизия

На своята 52-годишнина днес Албена с гордост може да се похвали сред световните си партньори и гости от цял свят, че е изградила непоклатим авторитет на екологично чист и слънчев курорт, предлагащ туристическата услуга на високо професионално ниво. Част от портфолиото на курорта са два петзвездни хотела Фламинго Гранд и Маритим Парадайз Блу.Повече от 20 години Албена е носител на престижното знаме за екологично чист плаж „Син флаг“, а през тази година ваканционното селище е удостоен с титлата „Европейски курорт на спорта“. Основна заслуга днес Албена да съхрани своята цялост и зеленина, да бъде чисто и спокойно място за ваканция, се дължи и на визията за развитие на комплекса на изпълнителния директор Красимир Станев и на всички от ръководството на курорта през последните повече от две десетилетия.

Комплексът датира и в Книгата за Световните редорди на Гинес, след като на 16 юли 2016 година бе подобрено постижението на Измир за най-много таблоиграчи на едно място. Името на курорта през годините е градено от хиляди служители, част от които не са между живите. Албена има не само своя специален принос за развитието на туризма и икономиката на България, но за много българи или чужденци курортът е трамплин за развитието на своя професионален път или незабравимо място, където хора са се запознали и създали семейства. Албена просто е любимо приказно място с красив плаж, място за незабравими емоции, моменти и срещи, както и с множество възможности за прекрасна ваканция!

Честит празник, Албена!

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA