Slide
Slide

Истанбул. Турският мегаполис Истанбул е предпочитана дестинация за българските туристи, когато искат да осъществят дълъг уикенд от четвъртък вечер до неделя. Множество туроператори у нас ежеседмично предлагат специални оферти за настаняване и възможности за екскурзии с удобни автобуси, повечето включват настаняване в района на Лалели вече години наред. Екипът на информационна агенция BGtourism.BG пътува с Turkish Airlines от Летището във Варна до новата аерогара в Истанбул. За по-малко от час полет с професионалното и комфортно обслужване вече сме в сърцето на света – в град, който никога не спи и винаги има какво да покаже на своите гости. Пътуваме от летището на Истанбул с шатъл бус до една от най-удобните локации в града, където основно туристическите агенции настаняват нашите сънародници.

Вкусът на Турция! ТОП 10 на най-популярните храни и напитки, които българските туристи обичат (снимки+видео)

Става въпрос за квартал „Фатих“ или известен като района „Лалели“. Местността е в непосредствена близост до Капалъ Чарши, Св. София, Синята Джамия, Топ капъ, Египетският пазар и други интересни туристически забележителности. Мнозина смятат „Лалели“ за едно от най-добрите места за пазаруване в Истанбул.

Туристи от цял свят кичат дърво на желанията на новото летище в Истанбул (снимки)

И наистина: този квартал може да се нарече рай за съвременните контета и за дамите, които държат на визията си – пълно е с магазини с бляскави рокли за сватбени тържества или други официални поводи.

Местните магазинчета и бутици се специализират основно в продажбата на дрехи, обувки и аксесоари за възрастни и деца. Често клиентите идват тук, за да се сдобият с красиво кожено палто или стилно манто (шлифер) изработено от естествена кожа. Но трябва да имате предвид, че много от магазините и бутиците в този квартал продават продуктите си само на едро, въпреки че понякога търговците се съгласяват да продават и на дребно. Това не означава, че в „Лалели“ няма магазини на дребно – просто попитайте предварително. Денят за всички търговци започва с чаша турски чай. Продавачите посрещат своите гости, а когато разберат, че клиентите им са от България, те сладко изръсват „Мараба, комшу“. Това определено е един интересен район с десетки възможности за настаняване – буквално хотел до хотел, магазин до магазин и стръмни улички, които придават своя неповторим колорит за тази местност, която често е дом за българските туристически групи.

Хапване в Истанбул! Този рибен ресторант под моста Галата е един от най-посещаваните от български групи

Текст и снимки Светлана Йорданова, BGtourism.BG

Екипът на BGtourism.BG препоръчва фирма Дискориум за екскурзии и почивки в Турция.

Сподели публикацията