Slide
Slide

Истанбул. Туристи от цял свят, включително и българи, кичат с бележки дърво на желанията, на новото модерно летище в Истанбул. Всеки пътник трябва да напише своите желания за здраве, щастие и успехи на бележка, която да я закачи към клоните на дърветата.

снимки BGtourism.BG

„Дървото на желанията е за реализацията на нашите мечти. Всички искат да имат възможност да погледнат в бъдещето с надежда и да си представят, че тяхното желание ще се сбъдне един ден. Цивилизации през историята са намерили различни методи да изразят тази надежда и дървото на желанията е един от най-старите методи. Традицията първо започва в централна Азия и от там се простира до Анатолия, където започва да се предава от поколения на поколения. В древни времена се е вярвало, че камънните структури или дърветата на желанията се посещавали от хората, когато искат желанието им да бъде сбъднато или когато са започвали дълго пътешествие. Нашето дърво на желанията е тук, за всички, които искат да установят връзка с майката земя и да й предадат техните желания. Дали сме това дърво да вземете участие в тази древна традиция и нека всички ваши желания да се сбъднат“, споделят авторите на идеята за дърво на желанията на новото летище в Истанбул.

Така пътници от цял свят, а самолетите на Turkish Arlines в момента пътуват от Istanbul Airport до близо 150 дестинации, с усмивка се включват в интересната инициатива. Цели семейства пишат своите лични послания и ги окачват с надежда, че голямото им пътуване до мечтата започва от това дърво и с полета на турските авиолинии.

Летище „Истанбул“ бе открито миналата година на националния празник на Турция – 29 октомври. Започна да обслужва международни и вътрешни полети в началото на април тази година. По план изграждането на летище „Истанбул“ следва да бъде напълно завършено до 2023 година, когато Турция ще чества стогодишнината от основаването на републиката.

Новото летище е разположено на 76,5 милиона квадратни метра и се намира само на 35 км от центъра на Истанбул. Гостите на турския мегаполис могат да стигнат до сърцето на града с нови и модерни шатъл бусове, които са изключително комфортни на цена от само 18 турски лири или с такси.

Безмитните магазини на летището са разположени на площ от 55 000 квардратни метра – истински рай за шопинг маниаците и любители на марки като Bulgari, Louis Vuitton, Prada, Christian Dior, Emporio Armani, Gicci, Dolche & Gabana и др.

Контролната кула е с формата на лале, което е един от символите на Турция. Безмитната търговска зона Unifree e вдъхновена от Босфора, като в нея са разположени 7 секции с различни концепции – „Семеен дворец“, „Фешън градина“ и др.

На специален екран дори любителите на класическа музика имат възможност да се наслаждават на видео изпълнение на цигуларка в реален ‘човешки размер, а сцената придава усещането, че тя свири лично на пътника, който изчаква своя полет на аеропорта.

Летището разполага и с два големи Стари пазара, в които туристите могат да си закупят типични за турската култура произведения, храни и напитки. Новият дом на турските авиолинии е гордостта не само на южните ни съседи, но и придобивка за целия свят, която прави пътуването по-комфортно и бързо.

Вкусът на Турция! ТОП 10 на най-популярните храни и напитки, които българските туристи обичат (снимки+видео)

BGtourism.BG летя до Истанбул на борда на Turkish Airlines

Сподели публикацията