Slide
Slide

Над половин милион са получили разрешителни за напускане на местоживеенето си

Кушадасъ. Курортните и ваканционни селища по морските брегове на Турция като Кушадасъ, Бодрум, Измир и др. през последните няколко дни преливат от местни летовници, съобщи Нова телевизия. Топлото време, контролираното разхлабване на епидемиологичните мерки срещу COVID-19 и ваканцията за Рамазан, която започна в събота, насочи много граждани към ваканционните селища.

Здравните власти разрешиха на възрастните над 65 години, на които от месец март насам бе налоежена пълна забрана за излизане навън дома, да отпътуват за частните си вили или жилища заедно с двама придружители.

Но пътуването извън Истанбул, Анкара и други метрополии, в които от петък се прилага поредната 4-дневна забрана за излизане от къщи, става само със специално разрешение, което желаещите може да си осигурят по електронен път, и със собствен транспорт. По данни на медиите над половин милион души са получили разрешителни за напускане на местоживеенето си.

Само в Кушадасъ, известен курорт на егейското крайбрежие, през последните 24 часа са пристигнали около 72 хиляди частни автомобила от други селища. На влизане в града, чието население извън курортния сезон е около 120 хиляди души, се е образувала 15-километрова опашка. По крайбрежието на Кушадасъ има стотици летни вили и вилни комплекси по протежение на 20-километровата ивица, които са се напълнили с хора. В Бодрум, Измир и други крайбрежни градове вилите и вилните комплекси също са се пълни с летовници.

В същото време задължително е носенето на маски. Полицейски екипи контролират да не се събират много хора на едно място, да се спазва дистанция. На нарушителите се налагат глоби.

Хотелите и почивните комплекси не приемат посетили. Затворени са и много хотели, с изключение на онези, които имат здравен сертификат, който този сезон ще бъде задължителен за хотелите, за да приемат гости.

След Рамазан байрам се очаква поетапно и контролирано да бъдат отваряни хотелите, плажовете и ресторантите за местните туристи, но със спазване на хигиенните изисквания, социална дистанция, термокамери и др. А към средата на месец юни се очаква да бъдат възобновени и международните полети за туристите от чужбина. 

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията