Slide
Slide

София. Зеленият сертификат, който се издава на преболедували от Covid-19, ще се удължи от 6 до 12 месеца. Това бе съобщено днес на брифинг на Министерството на здравеопазването.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров уточни, че удължаването важи за рамките на нашата страна, не на ЕС, съобщи БНР.

Зеленият сертификат влезе в сила, къде ни е нужен той от днес (заповед)

Мнозинството здравни експерти подкрепят тази промяна, която ще стане официална по-късно днес, стана ясно още на брифинга.

Още днес ще бъде обновена заповедта за противоепидемичните мерки. В нея ще бъде добавено, че сертификатът за ваксина след поставена първа доза ще е валиден.

Зам.-министър Александър Златанов обясни, че до неделя при проверка от структурите на РЗИ на закритите обществени места при установяване на нарушения ще се издават само предписания, а няма да се налагат глоби. Това е един вид гратисен период, а глобите започват от понеделник.

Ще предоставят безплатни антигенни тестове за служителите, които нямат зелен сертификат.

„Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за взимане на проба“, каза министър Кацаров.

От четвъртък: Всички дейности на закрито само срещу зелен сертификат

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията