Slide
Slide

София. Зеленият сертификат става задължителен за достъп до обществени места в България от днес. С такъв сертификат може да се сдобие всеки ваксиниран, преболедувал или с отрицателен резултат от тест. Сертификатът след антигенен тест е валиден до 48 часа от датата на взимането на пробата, а от PCR тест – до 72 часа. Зелен сертификат не се изисква за лица до 18 години. Документът включва само основна информация на български и английски език: име, дата на раждане,дата на издаване, информация за ваксината /теста/  преболедуването, уникален идентификатор.

От четвъртък: Всички дейности на закрито само срещу зелен сертификат

Зелен сертификат ще се изисква за вход в ресторанти, балнеолечебни и СПА центрове, ресторанти, нощни заведения, кина, театри, музеи, фитнес зали, спортни зали, зали с басейни, молове, магазини над 300 квадратни метра, екскурзии и др. (виж заповедта ТУК). Зеленият сертификат не важи за магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, сгради на държавната администрация и в обществен градски транспорт.

Две браншови организации на заведенията обявяват бойкот на зелените сертификати

На въпрос на Bgtourism.bg до Министерството на туризма как работещите в туристическия бранш (хотели, ресторанти и др.), които не са ваксинирани и не са преболедували, ще ходят на работа от днес, от здравното ведомство отговориха така:

Съгласно заповед РД-01-856/ 19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването са преустановени посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, включително и тези към местата за настаняване. Със същата заповед са преустановени и посещенията в търговските центрове тип МОЛ, магазините с нетна търговска площ над 300 кв м, базарите и изложенията на закрито. Изключения се допускат за конкретни обекти като например аптеките.

Посочените дейности могат да се осъществяват по реда на т. 31. от същата заповед ТУК, при следните условия:

а) 100% от персонала в съответния обект/лицата, заети с мероприятието са ваксинирани или преболедували COVID-19 или разполагат с отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване по смисъла на Заповед № РД-01- 733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването и

б) ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които:

аа) са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване по смисъла на Заповед № РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването или

бб) представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието), удостоверено чрез валиден документ съгласно Заповед № РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването.

С цялата заповед на здравното министерство може да се запознаете ТУК

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията