МЗ: За местата за настаняване не се изисква зелен сертификат
МЗ: За местата за настаняване не се изисква зелен сертификат
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна/София. За местата за настаняване не се изисква зелен сертификат от гости и посетители, съобщиха за Bgtourism.bg днес от Министерството на здравеопазването. Документът е необходим само за заведенията за хранене и развлечение към тях, допълват от ведомството. Наша проверка по Черноморието установи, че в обектите за настаняване продължава да има завишен контрол срещу разпространението на Ковид-19 – измерва се температурата на гостите при пристигане, има дезинфекция и хигиена, маски, следи се за спазване на дистанция и др. Част от хотелите в страната обявиха днес чрез своите фейсбук страници, че ще изискват зелен сертификат от своите гости, за да ги допуснат до заведенията си, до участия в събития на територията на хотела и до СПА центъра.

За редица обществени заведения от днес е в сила изискването за зелен сертификат. С такъв сертификат може да се сдобие всеки ваксиниран, преболедувал или с отрицателен резултат от тест. Сертификатът след антигенен тест е валиден до 48 часа от датата на взимането на пробата, а от PCR тест – до 72 часа. Зелен сертификат не се изисква за лица до 18 години. Документът включва само основна информация на български и английски език: име, дата на раждане,дата на издаване, информация за ваксината /теста/ преболедуването, уникален идентификатор.

Зелен сертификат ще се изисква за вход в ресторанти, балнеолечебни и СПА центрове, ресторанти, нощни заведения, кина, театри, музеи, фитнес зали, спортни зали, зали с басейни, молове, магазини над 300 квадратни метра, екскурзии и др. (виж заповедта ТУК). Зеленият сертификат не важи за магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, сгради на държавната администрация и в обществен градски транспорт.

Зеленият сертификат влезе в сила, къде ни е нужен той от днес (заповед)

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията