Стоп кадър БНТ
Slide
Slide

София. Изискването за зелен сертификат в заведенията на открито в зимните ни курорти да отпадне, настояват представители на туристическия бранш.

В „Денят започва“ на БНТ изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков и експертът по въпросите на туризма Ивайло Кожухаров заявиха, че ще отправят това искане към новото правителство. Кожухаров участва и в коалиционните преговори в сектор „Туризъм“ от името на „Има такъв народ“.

Снимка БНТ

В ефира на БНТ представителите на туристическия бранш бяха категорични, че са оптимисти за новия сезон, който започна преди броени дни.

След началото на пандемията у нас преобладават туристите от България – около 70%-80%.

От днес са в сила нови Covid ограничения за влизане в страни в Европа

Миналата година зимните ни курорти са посетени от около 1 милион души, тази година прогнозите са за 200 000-300 000 повече посетители, каза Ивайло Кожухаров. Според него трябва да се съсредоточим върху привличането на туристи от чужбина чрез гарантирането на добро обслужване и подобряване на рекламата на страната ни като туристическа дестинация. Трябва да говорим по-малко за рестрикции и повече за преживяванията на туристите, категоричен е Кожухаров.

В момента в Пампорово има много добри условия за ски като толкова много сняг в началото на сезона не е натрупвал през последните десетина години, изтъкна Беляков. След 28-и декември ще има поскъпване на дневната ски-карта и тя ще стане 75 лв. От курорта са се опитали да компенсират по-високата цена като са удължили работното време за лифта и са въвели карта за младежи.

В Банско също са оптимисти за зимния туристически сезон. В „Денят започва“ кметът на града Иван Кадев изтъкна, че след като летният сезон беше много добър, няма причина и новият сезон да не е успешен.

Вече има много резервации в хотелите в града. Традиционно за Нова година има повече интерес от чужди туристи, а за Коледа – от българи, каза Иванка Банкова, мениджър на хотел в курорта.

През последните седмици в Банско има много туристи и от съседна Гърция. Те са изключително дисциплинирани и спазват всички правила, отчете Зорка Тамбукиева от туристическия бранш в Банско. Според нея предизвикателствата пред работещите в туризма се менят непрекъснато, но няма нещо, с което да не могат да се справят.

Интересният разговор в студиото и още подробности вижте във видеото на БНТ .

Сподели публикацията