Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

София. От днес пътуващите за Австрия трябва да представят както сертификат, че са ваксинирани или преболедували коронавирус, така и негативен резултат от PCR тест или трета доза ваксина. Като част от т. нар. правило 2G, сертификатът за ваксинация не трябва да е по-стар от 270 дни, а сертификатът за преболедуване не трябва да бъде по-стар от 180 дни. Освен един от двата сертификата, гражданите, пристигащи в Австрия, трябва да представят и негативен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа или да са си поставили бустерна доза ваксина.

Промени в режима на влизане в Австрия

Швейцария въвежда промени в мерките за влизане в страната, като всички  пристигащи, независимо дали са ваксинирани или преболедували Covid-19, трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест. Ваксинираните и преболедувалите болестта ще бъдат освободени от изискването за повторен тест между 4-ия и 7-ия ден след влизането в страната.

Швейцария въвежда възможност за влизане и с бърз антигенен тест

От днес Румъния въвежда изискване пристигащите в страната да попълват електронен формуляр (Passenger Location Form-PLF). Мярката е в сила за всички граждани (румънски граждани и чужденци), които влизат на територията на Румъния или преминават транзит през Румъния, независимо от целта на тяхното пътуване. Формулярът може да бъде попълнен по електронен път през специално създадената платформа https://plf.gov.ro, като не е необходимо да се разпечатва. Това трябва да стане до 24 часа преди влизане в страната или, по изключение, максимум до 24 часа след влизането. Неизпълнението на мярката ще бъде санкционирано с глоба от 2 000 до 3 000 румънски леи (400-600 евро).

Румъния въвежда изискване за попълване на електронен формуляр при влизане в страната

Германските власти включиха Великобритания в списъка на страните с висок риск от разпространение на Ковид-19. От днес пристигащите от Острова трябва да се изолират за две седмици, без значение дали са ваксинирани.

Считано от 06:00 часа на 19 декември 2021 г. Гърция ще изисква за всички влизащи в страната, навършили 5-годишна възраст, задължително негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от пристигането, или отрицателен бърз антигенен тест, направен до 24 часа от пристигането. По информация на посолството ни в Атина мярката важи и за всички ваксинирани или преболедували коронавируса граждани. Изключение ще се допуска за гръцките граждани или за постоянно или продължително пребиваващите в Гърция, които се завръщат в страната до 48 часа след напускането й.

Гърция въвежда допълнително изискване за отрицателен PCR или бърз тест при влизане в страната

Сподели публикацията