Slide
Slide

Албена. Ученици от цялата страна пристигат на ваканция в Албена, която е част от Националната програма „Отново заедно“ на Министерството на образованието и науката, в партньорство с Министерството на туризма и Министреството на финансите. До момента 1 400 деца от общо 30 000 за цялата страна са избрали да бъдат в курорта, заявиха от ръководството на комплекса пред Bgtourism.bg. Заявки има от почти всички краища – Шумен, Плевен, Враца, Пазарджик, Ловеч, Ягодина, Борино, Крибул, Драгоман, Видин, Свищов и др.

30 000 ученици и учители ще летуват безплатно на морето това лято

Днес екип на Bgtourism.bg посети Албена, след като публикувахме репортажи за децата в Златни пясъци, Слънчев бряг, Драгоман. На входа на хотел „Елица“, който е на първа линия – на самия уникален плаж, срещаме ученицитe от Свищов. Всички са много щастливи от ваканцията си в българския курорт и направо не им се тръгва, но почивката им приключва буквално след час. Децата застават за обща снимка на плажа. Следва обяд, а след това и трансфер до родния град.

Слънчев бряг и Златни пясъци посрещнаха първите ученици от програмата „Отново заедно“, едно от децата видя морето за първи път в живота си

„Може ли да останем още“, пита едно от децата, а други споделят пред нас, че толкова много са признателни и доволни от ваканцията си, че пишат Отличен 6 на служебния кабинет, най-вече на тримата министри – на туризма, на образованието и науката, както и на финансите, защото благодарение на тях са създали нови приятелства и са имали щастлива ваканция. Част от децата казват, че ще се върнат с родителите си. Други споделят, че по време на своята ваканция са станали приятели със свои връстници от други градове, които са пристигнали по същата програма.

Албена е по-подготвена от всякога за летния сезон, ще посреща гостите си със 100% ваксиниран персонал от подлежащите на ваксинация

„Ваканцията имаше за цел да върне социализацията сред децата след дългия локдаун, както и да се подкрепи туризма в България. Условията бяха прекрасни. През цялото време имаше чудесна програма с анимация, аквапарк, посещения на Аладжа манастир и други интересни места, които са близо до Албена. Много от децата възвърнаха личния контакт със съучениците си, а не само да комуникират с тях чрез телефони, таблети и други електронни устройства. Децата се забавляваха безкрайно много, а това е най-важното. Тук се чувствахме сигурни и желани! Програмата „Отново заедно“ работи много удачно и е много полезна“, сподели пред Bgtourism.bg ръководителят на групата Дияна Георгиева, която преподава английски език в Средно училище „Цветан Радославов“ в Свищов.

Дияна Георгиева

Попитахме Георгиева защо са избрали да бъдат в точно Албена? „Имаше много оферти – за планина и за море, но избрахме Албена, защото е затворен и спокоен комплекс, подходящ е за деца. Хотелът е на плажа. Има много забавления, които им бяха предложени. В оферта бе подчертано, че за храната се използват зеленчуци и плодове, които са собствено производство – от градините на Албена, а от здравословна гледна точка това е много важно при изхранването. Това бе много високо оценено от децата. Имаше ученици, които не ядяха плодове и не пиеха натурални сокове, но тук се научиха как да се хранят и да се забавляват. Насочихме се към Албена, защото офертата на туроператора „Албена тур“ беше най-впечатляваща“, заяви ръководителят.

От 22 юли FlixBus пуска нови линии до Албена, Каварна, Слънчев бряг, Златни пясъци, Варна, Обзор и Бургас

„Не ни се тръгва от Албена! Честно казано бихме останали и още, но такава е програмата. Беше страхотно забавление. По време на програмата „Отново заедно“ децата се научиха да плуват. За съжаление в нашия град нямаме басейн, а ние сме град на река.

Анелия Куманова

Тук много от децата се научиха да плуват под наше ръководство и са много щастливи от този факт. Истината е, че тук е много хубаво и не ни се тръгва. Бихме се завърнали отново“, заяви пред Bgtourism.bg Анелия Куманова, която е участничка на Олимпийските игри в Сидни и Атина, а днес е учител по физическо възпитание и спорт в Средно училище „Цветан Радославов“ в Свищов.

Албена и Златни пясъци впечатлиха най-големите германски туроператори с условията си за почивка и мерките за безопасност

Инициативата на служебното правителство има не само социален ефект и позволява учениците да имат пълноценна и полезна почивка, но и има сериозен икономически принос на всички по веригата в туризма – туроператори, хотелиери, екскурзоводи, туристически обекти, транспортни компании и др. доставчици, свързани с оформянето на туристическия продукт.

Учениците от ОУ „Любен Каравелов във Видин участваха в беседа по здравословно хранене, балканска диета на базата на собственото производство плодове и зеленчуци на Албена. Пример за кръгова икономика и устойчиво развитие в туризма. Най-активните получиха награди – книги на Вазов и Ботев

Програмата е разработена от Министерството на образованието и науката (МОН) и се реализира съвместно с министерствата на финансите и на туризма. В края на май тя бе представена от служебните министри Николай Денков, Стела Балтова и Асен Василев, а първите ученици, съпровождани от ръководители, тръгнаха на безплатна ваканция в началото на юли. Общият бюджет на програмата е 15 милиона лева. Преди седмица имаше одобрени оферти по програмата на стойност 5 милиона лева.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramTikTokLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията