Slide
Slide

Варна. Варна е един прекрасен пример как гастрономията може да се превърне в основна движеща сила за туризма на един град. Емблематичните ресторанти и малките магазинчета с пресни продукти или собствено производство са едно от най-големите предимства на Варна и все по-често намират място в дневния график на местните жители и гости на града, за които добрата храна е начин на живот. Старите занаяти стриктно се предават от поколение на поколение, рецептите се пазят в семействата с любов, а уважението към търговците или ресторантьорите е високо. Това са само няколко от елементите, които превръщат най-големия морски град у нас в задължителна спирка за всеки любител на вкусната и здравословна храна.

Модерни СПА центрове и алтернативни видове туризъм поставиха Варна на световната карта за целогодишен туризъм

Днес сме на Рибен пазар в града, познат на всички като „Рибената борса“. Той е част от пазар „Централен“ – емблематичният „Колхозен пазар“.

Дори само кратка разходка между магазинчетата и сергиите е достатъчно впечатляваща. Посетителите могат да закупят за трапезата си пресни плодове и зеленчуци, месни продукти или да осигурят хляба или сладкишите от местна семейна пекарна.

Варна с номинации в Годишните награди за туризъм през 2021

Целогодишно локацията е популярна не само за варненци, които на това място пазаруват за дома или се подготвят за специални семейни тържества, но и за туристите от страната и чужбина.

През лятото често могат да се видят руснаци, които имат апартаменти или са наели помещения в района за своята годишна почивка, да държат в ръцете си пълни торби с прясна риба.

Един от търговците, които е наследил от своя баща занаята е Ганчо, който от 32 години продава риба. Непосредствено преди срещата ни – пред магазина му, има навалица от клиенти. Един от тях си е поръчал 10 кг пресен чернокоп, които търговецът да изчисти. През това време съпругата му продава, а внучката им весело подскача около тях.

Блогърът Любомира: Варна е прекрасен пример за дестинация, където се работи за развитието на туризма

Ганчо и съпругата му

„Баща ми ме научи на този занаят. Продаваме прясна риба, а в съседство предлагаме и пържена. В момента най-много се търси пресен чернокоп и сафрид. Почти всеки ден в семейството ядем риба“, признава Ганчо и разкрива, че съпругата му готви много вкусно. През годините неговото магазинче си е изградило авторитет и постоянна клиентела. Търговецът споделя, че през лятото сред клиентите му са руснаци, поляци, германци и румънци.

Екскурзоводи реализират 100 интересни видеа за 100-годишнината на Варна като курортен град

На опашката е и Росица Машкова от Варна, която през есента често посещава пазара. Причината – на това място има най-голямо разнообразие от зеленчуци и прясна риба.  Месечно идва по 2-3 пъти.

Росица Машкова

„Ние – варненци, познаваме рибата кога е прясна и кога не. Преди малко дори помолих да ми дадат тази, която е отгоре, защото тя е по-едра. През годините сме изградили култура на хранене и разпознаваме коя риба е прясна. Днес си закупих чернокоп, защото това е моята любима риба за пържене. Рибата може да се приготви и по други начини“, споделя Росица. Тя обаче има и специален повод, за да посети този пазар и да сложи на трапезата типичната за Варна морска храна. Очаква внучката си, която работи като стюардеса и обикаля света. Тя ще приготви на гостенката си и сарми, а за 6 декември – емблематична дата за всеки морски град, задължително ще има на трапезата си и шаран.

„Имаме конкретни 3-4 вида риби, с които аз посрещам моите гости и близки“, допълва Росица. Тя споделя и традиционната рецепта за мариноване на риба, като уточнява, че най-добре това става със сафрид и трицона.  Рибата се почиства и стои 24 часа в сол. След това – без да се измива, още 12 часа в оцет.  После рибата се изцежда от оцета, нарежда се в бурканчета, поставя се дафинов лист и черен пипер на зърна, а накрая се залива с препържено олио. Стои два дни и мариновата риба е готова за консумация.

Даниела Димова: Нашите предшественици и съвременници са визионери за бъдещето на Варна като значим курортен град и модерен културен център

Сред купувачите на риба днес срещаме и 80-годишната Величка Велева. Тя е избрала да си закупи скумрия и хек, тъй като има семеен празник.

Едно от големите предимства на Варна е богатото разнообразие от морска храна, която е любима за специални поводи, тя вкусна и здравословна. Именно заради това емблематичните ресторанти край морето и в съцето на града, както и колоритните магазинчета за риба винаги с голяма любов посрещат местните жители и гости на града.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията