Slide
Slide

Тя се казва Любомира и е блогър. У нас е известна още като Bulgarian On The Go. Разговаряхме с нея относно нейната визита във Варна.

– Здравей, Любомира! Какви са твоите впечатления от посещението ти във Варна? Ти като блогър успя ли да преоткриеш тази дестинация?
– Привет! След скорошното си посещение във Варна, останах наистина приятно изненадана. Идвала съм в морската столица и преди, но не и с главната цел да бъда турист и да видя колкото се може повече от богатствата ѝ.
Със сигурност видях Варна с други очи. Дългогодишната история, запазените архитектурни шедьоври и множеството забележителности оставят впечатление за един поддържан град, който е готов да привлече и да посрещне хиляди туристи от цял свят.

Модерни СПА центрове и алтернативни видове туризъм поставиха Варна на световната карта за целогодишен туризъм

– Морската ни столица е утвърдена лятна дестинация, но тя има много по-големи възможности, които позволяват целогодишно да се привличат туристи. Това така ли е?
– Мога напълно да се съглася с това твърдение. Повечето хора познават Варна като място, където биха могли да отидат за лятната ваканция, да посетят плажовете и да се поразходят.
Но тук има толкова много повече неща, които могат да бъдат видени, и толкова богатства, които могат да бъдат открити. Едно от тези задължителни места според мен е Археологическият музей, където човек може да види най-старото обработено злато в света. Във Варна има още много други музеи, които също си заслужават посещението, като Етнографският музей, Военноморският музей, Музеят на Възраждането и други.

Екскурзоводи реализират 100 интересни видеа за 100-годишнината на Варна като курортен град

Другото място, което силно ме впечатли, бяха Римските терми – един от най-запазените архитектурни паметници от античния период в България. Това са и четвъртите по големина терми в Европа, и определено си заслужава да се видят!
Макар и плажовете да не могат да бъде посетени през по-студените месеци, Варна има какво да предложи на своите посетители целогодишно. Според мен е задължително всяко едно посещение на Варна да бъде съчетано с разходка до морската градина и пристанището, тъй като те предлагат страхотни гледки.

16 Забележителности във Варна и околността, които трябва да посетите

Снимки Росица Димитрова от Trips with Rosie

– По време на визитата ти имаше ли момент, който да те накара да се чувстваш горда българка. Момент, който да затвърди избора ти да останеш да живееш и да се реализираш в родината си?
– Като човек, който има силно изявен интерес към туризма, във Варна успях да видя един прекрасен пример за място, където развитието на този сектор е на почит. Това е рядко срещано явление у нас и за мен беше повод за радост това, че където и да отидех, посетителите бяха посрещани с усмивка.
Местните се гордеят с историята си и човек винаги може да разпита и да получи ценна информация. Било то в хотела за насоки, или в музея за малко историческа информация – хората са учтиви и готови да споделят това, което знаят.
Тази година Варна празнува 100 години откакто е туристически и курортен град, и си личи дългогодишната история и трудът, положен за цялото това време.

Даниела Димова: Нашите предшественици и съвременници са визионери за бъдещето на Варна като значим курортен град и модерен културен център

– Ти си посетила близо 30 държави. Има ли съвет, който искаш да дадеш за привличане на повече туристи?
– За да привлече един град колкото се може повече туристи, то той трябва да има затвърдено име и “реноме”, на което да се набляга. Например Варна би следвало непрестанно да промотира това, че тук се намира най-старото обработено злато в света. И това е нещо невероятно.
Като човек, който поддържа собствен блог от над 3 години и е имал възможността да наблюдава ползите от това в световен мащаб, мога смело да заявя, че каненето на блогъри и влогъри (български и чуждестранни) изиграва голяма роля в привличането на туристи.

Дестинация Варна: Туристите от чужбина са доволни от условията за почивка и мерките срещу Ковид-19 в Златни пясъци

Важно е, разбира се, да се изберат правилните хора, чийто фокус пасва с визията на Варна, но подобни “press trip”-ове генерират съдържание в социалните мрежи, статии и множество достигнати потенциални гости на града.
Провеждането на конференции в града също е повод за привличане на много туристи едновременно. За целта са нужни правилните съоръжения, както и популяризирането на Варна като една MICE дестинация.

– В момента много хора се притесняват да пътуват заради ситуацията с Ковид-19. Като турист ти почувства ли се защитена по време на своето посещение във Варна?
– Пандемията със сигурност нанесе жесток удар на туризма и това се усеща навсякъде. Хората започнаха да търсят по-уединени места за отсядане, както и не толкова популярни дестинации за посещение, за да могат да избегнат контакта с множество хора.
Във Варна бях отседнала в хотел с изключително добра локация, което позволяваше да се придвижвам пеша до всички забележителности на града, вместо да използвам градски транспорт. На местата, които посетих, мерките се спазваха и нямаше струпване на хора. Поради това, аз се чувствах защитена и нямах притеснения по време на посещението си във Варна.

– Ще се върнеш във Варна, защото ….
– Защото има още толкова много неща, които не успях да видя, а бих искала!

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията