Честит празник, Варна! Морската ни столица вече 100 години гордо носи титлата курортен град!
Честит празник, Варна! Морската ни столица вече 100 години гордо носи титлата курортен град!
Slide
Slide
Slide
Slide

Тя се казва Любомира и е блогър. У нас е известна още като Bulgarian On The Go. Разговаряхме с нея относно нейната визита във Варна.

– Здравей, Любомира! Какви са твоите впечатления от посещението ти във Варна? Ти като блогър успя ли да преоткриеш тази дестинация?
– Привет! След скорошното си посещение във Варна, останах наистина приятно изненадана. Идвала съм в морската столица и преди, но не и с главната цел да бъда турист и да видя колкото се може повече от богатствата ѝ.
Със сигурност видях Варна с други очи. Дългогодишната история, запазените архитектурни шедьоври и множеството забележителности оставят впечатление за един поддържан град, който е готов да привлече и да посрещне хиляди туристи от цял свят.

Модерни СПА центрове и алтернативни видове туризъм поставиха Варна на световната карта за целогодишен туризъм

– Морската ни столица е утвърдена лятна дестинация, но тя има много по-големи възможности, които позволяват целогодишно да се привличат туристи. Това така ли е?
– Мога напълно да се съглася с това твърдение. Повечето хора познават Варна като място, където биха могли да отидат за лятната ваканция, да посетят плажовете и да се поразходят.
Но тук има толкова много повече неща, които могат да бъдат видени, и толкова богатства, които могат да бъдат открити. Едно от тези задължителни места според мен е Археологическият музей, където човек може да види най-старото обработено злато в света. Във Варна има още много други музеи, които също си заслужават посещението, като Етнографският музей, Военноморският музей, Музеят на Възраждането и други.

Екскурзоводи реализират 100 интересни видеа за 100-годишнината на Варна като курортен град

Другото място, което силно ме впечатли, бяха Римските терми – един от най-запазените архитектурни паметници от античния период в България. Това са и четвъртите по големина терми в Европа, и определено си заслужава да се видят!
Макар и плажовете да не могат да бъде посетени през по-студените месеци, Варна има какво да предложи на своите посетители целогодишно. Според мен е задължително всяко едно посещение на Варна да бъде съчетано с разходка до морската градина и пристанището, тъй като те предлагат страхотни гледки.

16 Забележителности във Варна и околността, които трябва да посетите

Снимки Росица Димитрова от Trips with Rosie

– По време на визитата ти имаше ли момент, който да те накара да се чувстваш горда българка. Момент, който да затвърди избора ти да останеш да живееш и да се реализираш в родината си?
– Като човек, който има силно изявен интерес към туризма, във Варна успях да видя един прекрасен пример за място, където развитието на този сектор е на почит. Това е рядко срещано явление у нас и за мен беше повод за радост това, че където и да отидех, посетителите бяха посрещани с усмивка.
Местните се гордеят с историята си и човек винаги може да разпита и да получи ценна информация. Било то в хотела за насоки, или в музея за малко историческа информация – хората са учтиви и готови да споделят това, което знаят.
Тази година Варна празнува 100 години откакто е туристически и курортен град, и си личи дългогодишната история и трудът, положен за цялото това време.

Даниела Димова: Нашите предшественици и съвременници са визионери за бъдещето на Варна като значим курортен град и модерен културен център

– Ти си посетила близо 30 държави. Има ли съвет, който искаш да дадеш за привличане на повече туристи?
– За да привлече един град колкото се може повече туристи, то той трябва да има затвърдено име и “реноме”, на което да се набляга. Например Варна би следвало непрестанно да промотира това, че тук се намира най-старото обработено злато в света. И това е нещо невероятно.
Като човек, който поддържа собствен блог от над 3 години и е имал възможността да наблюдава ползите от това в световен мащаб, мога смело да заявя, че каненето на блогъри и влогъри (български и чуждестранни) изиграва голяма роля в привличането на туристи.

Дестинация Варна: Туристите от чужбина са доволни от условията за почивка и мерките срещу Ковид-19 в Златни пясъци

Важно е, разбира се, да се изберат правилните хора, чийто фокус пасва с визията на Варна, но подобни “press trip”-ове генерират съдържание в социалните мрежи, статии и множество достигнати потенциални гости на града.
Провеждането на конференции в града също е повод за привличане на много туристи едновременно. За целта са нужни правилните съоръжения, както и популяризирането на Варна като една MICE дестинация.

– В момента много хора се притесняват да пътуват заради ситуацията с Ковид-19. Като турист ти почувства ли се защитена по време на своето посещение във Варна?
– Пандемията със сигурност нанесе жесток удар на туризма и това се усеща навсякъде. Хората започнаха да търсят по-уединени места за отсядане, както и не толкова популярни дестинации за посещение, за да могат да избегнат контакта с множество хора.
Във Варна бях отседнала в хотел с изключително добра локация, което позволяваше да се придвижвам пеша до всички забележителности на града, вместо да използвам градски транспорт. На местата, които посетих, мерките се спазваха и нямаше струпване на хора. Поради това, аз се чувствах защитена и нямах притеснения по време на посещението си във Варна.

– Ще се върнеш във Варна, защото ….
– Защото има още толкова много неща, които не успях да видя, а бих искала!

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията