Slide
Slide
Каварна. Българското Черноморие разполага с природни богатства и възможност за разнородни видове туризъм, които ни превръщат в уникална морска дестинация, съобщават организаторите на седмото издание на Black Sea Lifestyle Awards 2021 – ВИП Комюникейшън.
Най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония в Слънчев бряг на 6 август 2021 г. от 19 ч., Сцена на най-мащабното събитие за морския ни регион ще бъде емблематичният Сикретс Клуб, бивш Мания.
Сред финалистите за Черноморските Оскари е община Каварна – разположена в най–северната част на българското черноморие, като е останала почти незасегната от процеса на глобализацията и презастрояването, характерни за крайбрежните райони. Дължината на каварненско крайбрежие е 42 км, като голяма част е заета от уникални брегове, които са характерни само за тази част на българското Черноморие.
Общата площ на нейните плажове е 74 000 кв. м. Каварна е модерен град с добра инфраструктура и развита сфера на услугите, което спомага за по-бързото развитие на туристически сектор в района.
Каварна, снимки Община Каварна
Разполага с различни по вид и мащаб места за настаняване от почти всички утвърдени категории. Легловата база е 7 263 бр. легла, разпределени в 586 обекта, като вариантите за настаняване са толкова разнородни, че покриват практически всички изисквания на туристите в района. Обектите са концентрирани в крайбрежната зона на общината, като къщите за гости са основно в селата, а апартаментите в комплексите от затворен тип.
Районът около Каварна не е пренаселен и това позволява запазване на автентичния вид на каварненското крайбрежие, позволявайки развитието на много видове туризъм, които способстват за по-добрата конкурентоспособност на местните туристически обекти.
Каварна дава възможност за развитие на голям брой туристически дейности. Като водещ безспорно е морският туризъм. Общината разполага с богат потенциал и неусвоени ресурси за развитието му, като това е особено привлекателно, както за инвеститорите, така и за туристите. На територията на общината има 14 плажа, от които голяма част са охраняеми. Плажната ивица е разнородна и това позволява да се предложи много богата вариация от туристически услуги.
В днешно време се наблюдава едно ново поколение туристи, които търсят истински, смислени и активни преживявания, включващи взаимодействие с околната среда, опознаване живота и културата на местното население в техните естествени условия.
Нос Калиакра
Община Каварна се превърна в една от водещите голф- дестинации в последните години. Голф-туризмът е един от лостовете за удължаване на иначе по-късия туристически сезон на северното Черноморие.
Културният туризъм може да бъде добре развит, дори само с културните и археологическите обекти на територията на общината. Градският исторически музей, Експозиция „Добруджа и морето“, Етнографският комплекс, Художествената галерия, нос Калиакра, нос Чиракман, резерват „Яйлата“ и други. Културният календар на общината включва утвърдени във времето фестивали и мероприятия, които привличат гости и участници както от България, така и от други държави. Основните мероприятия са организирани през летните месеци, като симбиоза между културния и морския туризъм с цел популяризиране на мероприятията и удължаване на сезона.
Конгресният туризъм е част от стратегията за развитие на големите туристически комплекси, които разполагат с голяма леглова база и възможности за посрещане на гости с определен общ интерес. Той е концентриран основно в сезони, когато интересът към посещение в община Каварна е силно намален и сезонните обекти не функционират.
Последните години се засили интересът към община Каварна като добра дестинация за велотуризъм. В селата по протежение на бреговата ивица се оформиха къщи за гости, специализирани в организирането на велопоходи по протежението на северната част крайбрежието на общината, където бреговете са обект за фототуризъм заради уникалния си ландшафт.
Любителите на птиците също могат да останат с незабравими впечатления по всяко време на годината. Богатото разнообразие на птичи видове привлича туристи от цял свят и допринася нос Калиакра и резерват Яйлата да се превърнат в едни от най-предпочитаните места у нас за развитие на орнитоложки туризъм. Нос Калиакра е единственото орнитологично важно място в България, където са съхранени остатъци от добруджанската степ, както и най- големите крайбрежни скални масиви по българското Черноморие.
На територията на Калиакра са установени общо 310 вида птици, за 100 от които се изискват специални мерки за опазване на техните местообитания по Закона за биологичното разнообразие.
Фототуризмът, който не изисква почти никакви ресурси, освен природните дадености, е сред уникалните възможности, които предлага каварненският регион. В района се намират и няколко резервата и защитени местности – Нос Калиакра, Яйлата, Болата, Таук лиман, Долината на авлигите. А що се отнася до историческите, архитектурните, културните и етнографски паметници – и те не липсват.
Основна цел на Черноморските Оскари 2021 е да подпомогне популяризирането и отличаването на добрите практики и успехите на Черноморския бизнес и туризъм по време на Ковид-криза, да подпомогне техните стремежи за по-добро качество на живот в региона. Както и да отличи местната власт, която подпомага развитието на Черноморието. Повече информация тук.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegram, TikTok, LinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията