Slide
Slide
Slide
Slide

София. Българската група в Мароко ще бъде прибрана още тази вечер със самолет на Турските авиолинии, заяви заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг в столицата, на който заедно с министърът на транспорта, информационните технологии Росен Желязков обявиха предприетите мерки от страна на правителството за оказване на съдействие на българските граждани в чужбина.

В този хотел е настанена българската група

От министерството са в постоянна връзка с туроператора на място и посолството ни в Мароко прави всичко възможно за тяхното прибиране. Захариева обяви, че Турските авиолинии ще изпратят самолети, Мароко преди час е разрешило кацането на тези самолети на тяхна територия. Министърът има уверението, че тези българи ще бъдат качени на втория самолет тази вечер. До момента 49 български граждани са заявили да напуснат Мароко и министерството ще се погрижи за тях, съобщи БНТ. Има и други граждани по света, заради което се очаква да се преустановят организираните екскурзии.

България активно работи по прибирането на своята група с туристи от Мароко

Министър Захариева отново призова нашите сънародници да не пътуват, защото въпреки призивите се забелязват доста пътувания, които не попадат под определението неотложен случай. Оказали сме съдействие да приберем над 200 български граждани в България, каза министърът.

40 български туристи успяха да хванат един от последните полети от Доминикана за Европа

На всеки три часа се актуализира информацията какво е състоянието в различните държави – мерки, които се приемат, както и ограниченията, които се въвеждат на границите.

На сайта на Министерство на външните работи има таблица, която също се актуализира на всеки три часа.

Постоянно се оказва съдействие за придвижване на българските тировете, все още има затруднения и преминаването става бавно. Първоначалната блокада на италианско-словенската граница отмина и вече три пъти преминават наши тирове, но става бавно.

На границата между Унгария и Австрия -в момента има около 30 км. опашка в Австрия.

Около 9 часа тази вечер ще бъде пропусната колоната на струпалите се автомобили и автобуси. Ще бъде осигурен кортеж , за да може нашите сънародници да се приберат.

Министър Росен Желязков заяви, че утре формално – по видеоконферентна връзка ще се проведе извънреден Съвет на министрите на транспорта с цел да се гарантира свободното движение на стоки в рамките на Съюза.

България освен ангажимента си да осигури транспортен коридор към  Турция, а оттам към Азия, има ангажимент да осигури нормалното функциониране на икономиката за стоки и услуги, жизненоважни за нашата икономика и сънародници.

Желязков повтори мерките:

– Когато пристига тежкотоварен трафик от държави в рисковия списък – шофьорите трябва да се поставят в изолация до момента на отпътуване обратно към страната.

– Когато няма такова пътуване се спазва 14-дневен карантинен период.

– Когато влизат чужди превозвачи те трябва да напуснат страната в рамките на 24 часа.

Ще се обсъди с Комисията механизъм, който да позоли на водачите да ползват 7-двневна почивка.

– По отношение на доставките – няма място за притеснение. Комисията е решена да осигури функционирането на транзитните коридори и България ще изпълнява този ангажимент.

Министър Желязков също призова да не се пътува и всеки да носи индивидуална отговорност.

Ще се осигури също необходимото за нашите съграждани в Мароко, ако Турция не успее да организира полет, имаме готовност с български превозвач да се организира това прибиране. Цената му ще е между 30 и 40 000 евро.

Ще се направи също логистика за английски туристи, които пребивават в нашите зимни курорити и които изяват желание да се приберат, за да не натоварват нашата здравна система. След дезинфекция на транспортното средство ще се даде възможност на българи, които са в Обединеното кралство, ако желаят, да се приберат.

Въздушното ни пространство в момента е затворено за Италия и Испания.

Не се допускат граждани на редица държави – Северна Ирландия, Обединеното кралство, Швейцария, Нидерландия, Италия, Испания, Германия, Франция. Гражданите, идващи от тези държави няма да бъдат допускани у нас. Прибиращите се от тези дестинации българи ще се подложат на 14-дневна карантина. Снимка БНТ

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията