Летище Пунта Кана/ снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

София. 40 български туристи хванаха един от последните полети на летището в Доминиканска Република, научи bgtourism.bg. Те са пристигнали днес в Мадрид с полет от Пунта Кана, а довечера с България Ер ще се приберат у дома. Част от туристите ще могат да се върнат, след като успяха да си купят билети, тъй като Wizz Air отмени полета си за София.

снимки Руслан Йорданов, bgtourism.bg

Считано от 6.00 часа местно време на 16.03.2020 г. за един месец летището в екзотичната държава, която е предпочитано място от голям брой български туристи за почивка, преустановява полетите от и за европейските страни, Китай, Република Корея и Иран и съответно полетите от Доминиканската република до тези страни.

В рамките на следващия месец 54 български туристи са имали резервирана ваканция, която туроператорите заедно със своите клиенти са пренасочили за по-късни дати през годината, разбра още bgtourism.bg.

Незабавно се преустановява допускането на круизни кораби на всички пристанища в Доминиканската република. Въвежда се карантина за всички пътници, пребивавали през последните две седмици в европейските страни, Китай, Република Корея и Иран.

България активно работи по прибирането на своята група с туристи от Мароко

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Южна Америка

Мексико – Граждани, пристигащи от страни с висок риск от заразяване, биват подлагани на проверка за наличие на симптоми на COVID-19 при влизане в Мексико. Не са въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване).

Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Най-голямата мексиканска авиокомпания „Аеромехико“ отменя полети Мексико сити – Париж и Мадрид – Мексико сити, считано от 17 март.

Тъй като няма директни полети между Мексико и България, гражданите следва да избягват пътуване през страни с висок риск като Германия, Италия, Испания, Франция, Великобритания. Възможен обходен маршрут има през Турция.

Гватемала  – Затворени са сухопътните, морските и въздушните граници на Гватемала за 14 дни за всички чуждестранни и местни граждани.

Белиз – Наложена е забрана за влизане в страната на чуждестранни граждани, пътували през последните 30 дни в Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа (без да са посочени конкретни държави). Гражданите на Белиз или тези с постоянно пребиваване в страната, които са пътували в горепосочените държави, ще бъдат поставяни под карантина. Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Белиз няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ.

Хондурас – На 16 март правителството обяви затваряне на сухопътните, морските и въздушните граници на Хондурас за 7 дни за всички граждани. Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Хондурас няма директни полети до Европа. Възможен обходен маршрут е през САЩ.

Коста Рика – Към момента не са въведени официално ограничителни мерки за влизане и излизане от страната. Има засилен контрол на граничните пунктове.

Панама – Въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване.

Куба – няма ограничения за влизане/излизане от страната.

Ямайка – въведена е забрана за влизане на граждани, идващи от Китай, Сингапур, Южна Корея, Иран, Италия, Испания, Франция, Германия и Обединеното Кралство.

Кайманови острови – наложена е забрана за влизане от Китай.

Бахамски острови – считано от 15.03.2020 г. е наложена забрана за влизане от Китай, Южна Корея, Иран, всички  европейски страни, Обединеното Кралство и Ирландия. Въведена е забрана за акостиране на круизни кораби.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията