София. Предоставянето на добре насочени, достатъчни по размер ресурси, бързо и ефективно е критично важно за уязвимите бизнеси и работници по време на кризата. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред народните представители от парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм. По време на участието си тя представи актуалната ситуация в сектор туризъм и предприетите мерки за подпомагане на отрасъла.

Марияна Николова

Министерството на туризма разработи пилотен проект за „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, заяви министърът. И уточни, че тази схема е за подпомагане на представителите на малкия бизнес в туризма със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК) в размер на 10 млн. лв. Тя посочи, че към днешна дата допуснатите кандидати са 720 предприятия с оборот от 500 лв. до 56 млн. лв. Пропорционално разпределена върху тях помощта от 10 млн. лв. означава подкрепа от 51 млн. за тези с най-малък оборот до 391  хил. лв. за тези с най-високи обороти. От 15 декември до 7 декември 2020 г. трябва да бъдат подписани договорите между Министерството на туризма и крайните бенефициенти.

Противоепидемичните мерки да продължат да действат до 31 януари 2021 г. предложиха здравният министър и НОЩ на работно съвещание при премиера Бойко Борисов

Преди броени дни подписах и анекс за получаване на нови 3 милиона 129 хиляди и 600 лева за подпомагане на специфични професии в туристическия сектор, пострадали от COVID кризата, съобщи вицепремиерът. И посочи, че те са в допълнение на предходния проект по ОПИК. Решението за откриване на мярката „Подпомагане създаването и функционирането на организациите за управление на туристическите райони (ОУТР) за наемане на външни експерти“ беше одобрено от Комитета за наблюдение на ОПИК на 1 декември 2020 г. Бенефициенти по тази помощ са близо 1500 екскурзоводи и планински водачи, които от началото на пандемията са без доходи.

Сийка Кацарова, BUBSPA: От началото на пандемията работим отговорно и в синхрон с Министерството на туризма, вицепремиерът Марияна Николова стриктно следи работата на СПА центровете

Вицепремиерът информира, че друга мярка, която Министерството на туризма успя да договори с Министерството на финансите е в размер на 51 млн. лв. за помощ на туроператори и туристически агенти. Средствата са в допълнение на вече осигурената субсидия от 10 млн. лв. по ОПИК и те също ще бъдат предоставени на министерството. Държавната помощ e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г. Тези ресурси ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби в периода 1 март 2020 – 31 декември 2020 г., произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

По-малко от 24 часа до откриването на ски сезона в България

Днес финансовата помощ получи „зелена светлина“ на заседанието на Министерски съвет, обясни министър Николова, като уточни, че редът, по който ще се кандидатства за този ресурс, е описан в проект на Наредба на министъра на туризма и ще е при спазване на правилата за държавните помощи. В тази връзка проектът на наредбата е изпратен на Европейската комисия, като следва да се има предвид, че помощта се отпуска и изплаща след нотификация от Европейската комисия. Тя благодари на премиера Бойко Борисов за разбирането и възможността да осигурят този ресурс.

Правителството отпусна 56 милиона лева в подкрепа на туристическия бранш, засегнат от пандемията

Друга схема, за преодоляване на последиците от пандемията е осигурената от правителството държавна помощ в размер на 35 евро за седалка в чартърните полети. Тя е за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм. Правителството осигури 55 млн. лв. за настоящата и за следващата година, като мярката е разчетена за 400 хил. туристи за двете години и вярвам, че при благоприятни епидемични условия тези пътувания ще се осъществят, посочи вицепремиерът. И допълни, че към този момент са постъпили 32 заявления за подкрепа, които в момента се разглеждат. По думите й в близките дни ще бъдат обявени резултатите колко от тях са одобрени, за колко пътници става въпрос и за какви суми.

Германската медийна група fvw насочва вниманието на своята аудитория към здравния туризъм в България

Днес правителството отпусна допълнително и 4 999 723 лева за 2020 г. на Министерството на туризма за преодоляване на последиците от пандемията, подчерта вицепремиера. Тя уточни, че с тези средства се предвижда две години след отмяна на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро на седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Помощта се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.

Хотел във Велинград създава най-безопасната среда и най-звездната програма за Коледа и Нова година

Министърът информира още, че мярката 60/40, която за сектор туризъм е 80/20 – отчитаме запазването на близо 24 575 работни места в секторите Туризъм, Хотелиерство и ресторантьорство и Транспорт или близо 25 хиляди семейства ще имат гарантиран доход в идните месеци. Програмата е насочена и към самоосигуряващи се лица, като до момента общо 1700 фирми и самонаети лица са се възползвали от нея. По схемите на Министерството на икономиката предприятия от секторите ресторантьорство и хотелиерство до този момент са кандидатствали и получили 23 млн. лв.

Министър Николова съобщи, че годишният темп на спад на посещенията на чужденци в България за първите десет месеца на годината бележи понижение в размер на минус 60.6%, реализираните нощувки в местата за настаняване отчитат съществен спад спрямо съответния период на предходната година, който възлиза на минус 66.2%. По думите й само за първите шест месеца на 2020 г. най-силно свиване на икономическата активност сред всички основни сектори в икономиката е отчетено при услугите по туристическа агентска и операторска дейност в размер на минус 83.2%. Общо за хотелиерството и ресторантьорството понижението на активността е с минус 70.2%. Сравнително по-силно засегнат е подсектора на хотелиерството, при който понижението на производството достига до минус 76.4% спрямо минус 38.1% в ресторантьорството.

Кризата ни разкри макроикономическата значимост на туризма и изкара на преден план необходимостта от действия на правителството и на парламента на всички нива на управление и намирането на интегрирани решения, коментира вицепремиера. Тя благодари на народните представители за подкрепата, която оказаха на сектор туризъм с намаляването на Данъка върху добавената стойност от 20% на 9 на сто. По признание на самия сектор, този стъпка даде възможност на сектора да оцелее и по думите на браншовата им организация е предпазила 70 на сто от техните, посочи още министърът.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA