Инж. Величко Величков - изпълнителен директор на Българската асоциация по подводни води, и Сийка Кацарова - председател на БСБСПА
Slide
Slide
София. Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) подписа меморандум за сътрудничество с две организации – с Българската асоциация по подводни води с изпълнителен директор инж. Величко Величков, както и с Медицинска оздравителна лига (Русия). Това стана по време на VIII Годишен конгрес на организацията в Разлог.
В същото време от БСБСПА съобщават, че са изпратили  писмо до министъра на туризма доц. Стела Балтова с конкретни предложения за промяна на текстове, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Целта е общините и бизнеса да имат възможност да се възползват ефективно от усвояването на средствата за възстановяване вследствие на световната пандемия.
Участниците в конгреса на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, провел се в Разлог, поставиха важни теми, свързани с развитието на здравния туризъм в българските балнео и СПА общини, с хоризонт следващите 7 години.
Основна тема на конгреса бе превенцията и необходимостта от политика, насочена към нея от Министерство на здравеопазването. От организацията посочват, че е нужна промяна в Наредба 7 на Министерство на финансите с допуск на възможността ваучерите за храна да бъдат използвани и в местата за настаняване за почивка с цел превенция.
Българският съюз по балнеология и СПА туризъм изрази готовност за диалог и да предостави експертиза за започване на работа по темата, тъй като в момента България е на последно място в Европа по разходи за превенция.
Участниците в конгреса се обединиха, че пост-ковид рехабилитацията трябва да се извършва в извънамбулаторни условия – в сертифицираните Медикъл/СПА и СПА обекти в българските балнео и СПА дестинации. Гост-лектор по темата бе изявеният водещ пулмолог проф. Коста Костов, който в своята изключителна презентация, направена пред представителите на туристическата индустрия, определи основните пост-ковид проблеми, които биха могли да се третират в българските балнео и СПА дестинации.

Бояна Шарлопова връчва грамота на кмета на Чепеларе за партньорството и приноса на Общината в балнео и СПА туризма. Организацията отличи своите партньори по повод 15-годишнината си
Чила Мезоси определи Bgtourism.bg като истинска и обективна медия, която е инфлуенсър и приятел на българския туризъм
Пандемията ограничи дейността на бизнесите в цял свят, като сред най-засегнати са представителите на туризма. Българският съюз по балнеология и СПА туризъм изразява своята пълна подкрепа относно необходимостта от обещетяване с адекватни икономически мерки при ограничаване на дейността на бизнесите.
Като отговорна организация, част от здравната политика на България, БСБСПА подкрепя мерки, които да ограничат разпространението на вируса и заявява, че Медикъл/СПА и СПА обектите в България са сигурни и безопасни.
По време на форума се проведе и Общо събрание на организацията, по време на което бе преизбран досегашният Управителен съвет.
Конгресът в Разлог се проведе при стриктно спазване на заповедта на министъра на здравеопазването, като участниците бяха длъжни да предоставят сертификат за поставена ваксина, валиден документ за преболедуване, а на останалите бяха направени бързи антигенни тестове на място от сертифицирана лаборатория.
За всички предприети мерки бе официално информирана структурата на РЗИ в Благоевград.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията