Slide
Slide

София. Българският авиационен сектор се оказа без възможности за компенсиране на отрицателното въздействие от резкия спад на полетите заради кризата около Ковид-19. Това се случи, след като между първо и второ четене на актуализацията на държавния бюджет бяха променени условията за финансиране без това официално да е съгласувано с представители на сектора, съобщават от Асоциацията на Българската авиационна индустрия (АБАИ).

Според промяната осигурените средства в бюджета в размер на 60 млн. лв. могат да се предоставят за погасяване на публични задължения, задължения към банки и задължения по договори за оперативен лизинг на въздухоплавателни средства, текущо дължими към 31 декември 2019 г. А това според АБАИ ще остави по-голямата част от българските авиационни оператори извън обхвата на помощта, тъй като проблемите за сектора настъпиха след началото на 2020 г. с разрастването на пандемията.

Приетият начин за определяне на отпусканата помощ за авиационните превозвачи изцяло игнорира предложените от представители на бранша критерии за разпределение на помощта. Освен това решението на парламента е в пълно противоречие с философията, необходимостта, принципите, критериите и изложените от самия вносител на промените в държавния бюджет мотиви за подпомагане на сектора.

За сравнение в мотивите към предложението за изменение на държавния бюджет на Република България за 2021 г. беше записано, че се предвижда финансова подкрепа в размер на процент от оборота за 2019 г. за компенсиране на отрицателното въздействие от резкия спад на полетите в резултат на значителното намаление в търсенето на транспортни услуги, както и принудителното спиране на полетите поради въведените мерки и ограничения от редица държави.

„От взетото решение ясно прозират лобистки интереси, за нас е недопустимо определените средства да се насочват за изплащане на предшестващи задължения към 31 декември 2019 г., тъй като към този срок не е бил наличен ефектът от пандемията“, обясняват от Асоциацията на българската авиационна индустрия. От асоциацията посочват още, че използването на средства за погасяване на публични задължения на операторите включва и погасяване на задължения към летищата.

Подмяната на условията за финансира на авиационния сектор стана факт, въпреки че критериите за предоставянето им бяха изготвени и предложени на Министерски съвет от Асоциацията на българската авиационна индустрия.

Асоциацията на Българската авиационна индустрия е изпратила свое становище относно разпределението на финансовата помощ за авиокомпаниите до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Ива Митева, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, министъра на финансите Асен Василев, министъра на икономиката Кирил Петков и председателя на УС на Българска стопанска камара Добри Митрев с искане за съдействие за незабавна отмяна на приетото решение и преразглеждането му по начин, съответстващ на нуждите на бизнеса.

За Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия
Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ) е основана през октомври 2021 година. В нея членуват над 30 компании, пряко свързани с авиационния сектор в България, в т.ч. авиокомпании, наземни оператори, ремонтни бази, учебни центрове, компании за производство на безпилотни апарати, дронове и други. АБАИ представлява дружествата, опериращи в сектора на авиацията, пред съответните държавни органи и организации по всички въпроси, които касаят дейността им, като отстоява икономическите, професионалните и правните им интереси. Сред важните цели на АБАИ е да инициира обучения в областта на авиацията, да развива колегиалността и сътрудничеството между дружествата в сектора и да създава благоприятна работна среда, както и да инициира пред съответните държавни органи предложения за законодателни изменения в частта от законови и подзаконови нормативни актове, регламентиращи авиацията в Република България.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията