Slide
Slide

Пред Bgtourism.bg инж. Красимир Герчев – кмет на община Разлог

Инж. Герчев, на 8 и 9 септември Разлог ще бъде домакин на VIII Годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който ще привлече специалисти в туристическия бранш. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на туризма и на община Разлог. В конгреса ще участват хотелиери, експерти и много български общини, сред които и община Разлог, която има специално място на картата на СПА туризма в България. Какво означава за Вашия град, който е със силно изразен туристически профил, да домакинства на авторитетния форум?

– На първо място това е признание и престиж, че този форум се провежда в нашата община- в две населени места, което е едно признание, че през годините сме работили така, че да бъдем забелязани на туристическата карта и като СПА дестинация. Няма как това да не ни радва. Положихме много усилия – колеги от администрацията и бизнеса, който се ориентира, за да може административно да обслужим ползвателите на минералната вода и гостите, които посещават нашите хотели, така че да имаме един постоянен ръст в годините и да достигнем тези стойности, които за нас са радващи. Радвам се, че ние сме забелязани от хората, които се занимават с балнеология и СПА туризъм, така че този конгрес да бъде на наша територия, което ни задължава да работим още по-отговорно и още по-упорито за доразвиване на потенциала на нашите находища. Освен това, което в момента експлоатираме, имаме и още възможности, които не са реализирани и трябва да направим всичко възможно,  да бъдат реализирани, защото балнеотуризмът се очертава като целогодишен продукт, което е изключително важно както за нашата община, така и за държавата, за да може и хотелите, и работещите в тази сфера да бъдат целогодишно ангажирани.

Разлог има потенциал да бъде дестинация на 4 сезона – има минерални извори, здравословен въздух и човешки ресурс. Това място се отличава като едно от най-гостоприемните в страната. Какво включва Вашата програма за утвърждаване на дестинацията за целогодишен туризъм?

Комплексни са мероприятията, които трябва да се случат, за да имаме целогодишен туризъм. Между другото това е много трудно, защото сезоните са различни и потребностите са различни, но пък имаме доста възможности по отношение както казах на СПА туризма, балнеологията, която се използва целогодишно. Имаме в близост ски писти, където зимата може да се карат ски, голф игрище, конни бази, малки семейни хотели, еко пътеки. Не трябва да забравяме, че се ние намираме между три планини – Рила, Пирин и Родопите, които предлагат възможност за туризъм през летните и зимните месеци със своите красиви алпийски части, които привличат не само българи, а и чужденци. Всичките тези възможности още повече трябва да бъдат използвани, за да може да се уплътни сезона. Това, към което се стремим е много по-голям процент запълване на хотелите и местата за настаняване на територията на нашата община.

Говорейки за туризъм, какви са възможностите за балнео и СПА туризъм в община Разлог и как ще ги надградите?

Основното находище, което се намира в нашата община е находището в с. Баня. Мога да споделя от собствен опит, че в началото имахме разрешителни за водовземане, броящи се на пръстите на едната ръка. В момента са над 68, което показва, че във времето ние сме извървяли своя път с бизнеса и администрацията да може да подкрепим хората, които искат да инвестират в тази насока. Имаме още обекти, които очакваме да бъдат открити. Радваме се, че голям процент от находището ние сме усвоили – направихме нов резервоар, който да даде възможност за допълнителни ползватели. Също така сме направили доста инвестиции в преносната инфраструктура по отношение на тръбопроводи, водомери, на спирателни кранове, на охрана на зоните, така че в с. Баня вървим в тази насока. Имаме много сериозен потенциал и за с. Елешница, но на този етап с това, което ние афишираме не успяхме да реализираме намеренията си в тази насока. Радваме се, че в последно време има един сериозен инвестиционен интерес именно в с. Елешница. Ако той се осъществи ще можем да отчетем, че в голяма степен минералната вода и в находището в с. Елешница ще се ползва по предназначение, а именно балнеология и СПА туризъм.

В условията на световна пандемия как община Разлог ще се позиционира за привличане на повече туристи от страната и чужбина, които желаят да почиват и да се възстановят в здравословна среда?

– По принцип този процес е съвместен, защото хотелиерите, които предлагат тези услуги също са наясно, че Ковид ситуацията усложни доста прихода от туризъм. В момента това, което наблюдавам е предлагане на пакети за след Ковид лечение на пациенти, които са преболедували. Явно ще трябва да се префасонират в такъв модел пакети. Поне на този етап, докато мине тази пандемия. Като цяло ние не откриваме нещо ново. Мерките, които трябва да се спазват са ясни. Радвам се, че голяма част от хотелите стриктно спазват своите предписания и мерки, което показва и статистиката, че през последната година нямаме хотел или място за настаняване , което да е генератор на зараза, в смисъл такъв да има масово заразяване. Това показва, че хората в този бранш са си свършили добре работата, а нашатаработа е да подкрепим и да подсигурим лечебното заведение, така че, който има съответната нуждада бъде на време и качествено обслужен. Работим съвместно с хотелите в тази насока, така че да бъдем взаимно полезни на хората, които ще посетят нашата община.

Изключително важна е градската среда на Разлог, който посреща доста посетители. Какви са най-важните проекти, които предстоят по отношение на парковете, зелените площи, местата за отдих?

По принцип след реализирането на проекта „Стъпалата“, който е в съседния хълм, в полите на Рила, местността Голак, работим по неговото надграждане, така че все повече туристи да посещават този обект. Между другото ние имаме ежегодно нарастване на туристическия поток към него, освен трите парка, които имаме в Разлог, радващото е че те са по протежението на почти целия град и човек може да се придвижи от едно място до друго почти в паркова среда. Това, по което в момента администрацията работи е за развитието на допълнителен обект, който да бъде в местността „Саровица“ близо до града. Имаме възможност 28 дка общинска земя, която е с борови насаждения да се опитаме да превърнем в място, което да бъде и за детски забавления, и за семейства, и за отдих. По подобие на проекта Стъпалата да направим още един парк. Мисля, че с този парк ще имаме една завършеност и спокойствие на жителите и гостите, които посещават, т.е. ще има възможност и пространство най-вече спокойно да ползват парковете като такава среда. Това, което правим и с последното мероприятие, което е Хотел за насекоми показваме, че градската среда е важна, но и заобикалящата ни околно среда е също изключително важна, защото тези две среди трябва да бъдат превърнати в една, т.е. уютна, удобно и достъпна за всички жители и гости на Община Разлог.

Разговаря Руслан Йорданов

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията