Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с открито писмо до президента Румен Радев. Здравното министерство: Протестите не могат да спрат разпространението на вируса

Добрич. Над 200 души, които са представители на бизнеси, засегнати от противоепидемичните мерки, протестират в този час в Добрич под общия лозунг „Свобода за бизнеса“.

Те са подкрепени от колеги от Варна. В първия ден от новите рестрикции ресторантьори, служители в заведения, но и хора от други браншове излязоха и в още четири града у нас – в Ямбол, Хасково, Русе и Козлодуй. Между 15 и 17 часа собствениците на заведенията затвориха своите обекти.

Днес влизат в сила новите противоепидемични мерки, бизнесът реагира остро

В Добрич ресторантьорите и представителите на засегнатите бизнеси се събраха на площад „Демокрация“.

Протестиращите се отправиха към кръстовището на булеварда пред „Стара къща“.

„Искаме да работим“, „Ваксината е личен избор, не условие за работа“, „Не на вечерния час“, „Ние от Добрич искаме да работим“, са част от лозонгите, които протестиращите държат ръцете си.  Утре в 15 часа е мащабният протест пред Народното събрание в София. Протести вече имаше във Велико Търново, Варна, Пловдив и други градове.

В същото време Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с открито писмо до президента Румен Радев относно въведените със заповед на служебния здравен министър противоепидемични мерки, с които се затварят и ограничават сектори и липсват кореспондиращи социални и икономически мерки за подкрепа.

Съдържанието на писмото

Уважаеми господин Радев, 

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията нееднократно заявиха своята позиция относно предстоящото въвеждане на противоепидемични мерки на територията на страната и нуждата от конкретни постъпки на служебния кабинет в лицето на министъра на здравеопазването, министъра на труда и социалната политика и министъра на икономиката. За огромно съжаление, институциите останаха „глухи и слепи“ за сочените от нашия бранш проблеми и предлаганите от нас механизми за минимализиране на социално-икономическите последици от предстоящата четвърта вълна от Ковид 19.

На 15.07.2021г., назначеното от Вас служебно правителство прие с Решение №518 „НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА ОТ SARS-CoV-2“. Същият не беше подложен на обществено обсъждане, нито беше подкрепен с необходимият задълбочен и мотивиран анализ на предложените нефармацевтични мерки за справяне с пандемията от Ковид 19.

Безспорно, предвидимостта на правителствените решения за нас като бизнес е изключително важна и наличието на адекватен план би било важно за планирането на бъдещите действия от страна на управляващите, с които се засягат интересите на бизнеса и конституционното право на труд на работещите в сектора граждани.

Но тази „предвидимост“ залегна само в частта със затварянето и ограничаването на работата на нашия сектор. Предвидимост и спокойствие за социално и икономическо подпомагане няма и безбройните медийни изяви и твърдения от страна на представители на служебния кабинет, че мерки в подкрепа на бизнеса също ще бъдат предвидени, остават само празни обещания, неподкрепени с реални действия и инициативност от страна на отговорните институции в тази посока.

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията отново апелират и настояват за разум и политическа отговорност – налаганите здравни мерки следва да кореспондират със съответстващите им компенсации и помощи за бизнеса, които да ни позволят както да запазим работещите в сектора хора, така и да спасим бизнеса си от фалит.

И понеже страната ни е на прага на нова Ковид вълна, а няма редовно избрано правителство на парламентарна основа, считаме, че единствено Ваша е политическата и морална отговорност за действията и бездействията на назначеното от Вас служебно правителство. В рамките на срока на правомощията на служебното правителство само Вие имате възможност да правите промени в неговия състав, а за наложителната необходимост от това ние, а и целия туристически бранш нееднократно сигнализирахме и апелирахме.

Днес, 07.09.2021г., с влизането в сила на издадената от здравния министър заповед за въвеждане на национални противоепидемични мерки, БЕЗ предвидени насрещни социални и икономически компенсации, „на улицата“ остават стотици хиляди български семейства, заети в туристическия бранш и съпътстващите го обслужващи сектори. Подобна политическа безотговорност и липса на междуинституционална координация, въпреки многократните сигнали от наша страна, не може да продължава да бъде толерирана.

Настояваме за отмяна на действащите от днес противоепидемични мерки до предвиждането и приемането на съгласувани с бизнеса социални и икономически мерки за подпомагане. Настояваме за спешна ревизия на Националния оперативен план за справяне с пандемията, за да се премахнат заложените в него дискриминационни и лишени от житейска и медицинска логика ограничения.

Служебните министри са избрани и назначени от Вас! Действията и бездействията им са и ще бъдат Ваша политическа отговорност!

Министерството на туризма одобри за финансиране 89 заявления по мярката за държавна помощ за туроператорите на обща стойност 11,3 млн. лева

Във връзка със заявената по-рано днес позиция на представители на ресторантьорския бранш, заявяващи готовност за гражданско неподчинение спрямо влизащите в сила днес противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната, от здравното министерство този следобед излязоха със съобщение, с което припомнят, че тези мерки са въведени след задълбочено обсъждане на всяка една от тях с членовете на Експертните съвети.

Припомняме, че към днешна дата общият брой на болните с COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 4 284, а в интензивните отделения се намират 339 от тях и броят им расте ежедневно. Това налага временното въвеждане на противоепидемични мерки.

Мерките се въвеждат по предложение на Главния държавен здравен инспектор, съобразени са с Националния оперативен план и се даде необходимото време за подготовка за новите условия.

Категорично смятаме, че засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения и това е позиция, заявена многократно от правителството. Затова, преди да ги обявим, поискахме становища от работодателски, браншови и други организации от всички засегнати сектори.

В МЗ постъпиха над 40 такива становища, съдържащи предложения за компенсаторни механизми за засегнатите от ограниченията лица, които предложения са препратени до министерствата на финансите, на икономиката, на туризма и др., в чиито сектори има въведени ограничения, с цел планираните мерки да бъдат съобразени доколкото е възможно и с тези конкретни предложения.

Противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни, а резултатите ще зависят от спазването им.

Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA