Занзибар, снимка Мартин Гаджев
Slide
Slide

София. „Категорично настоявамe да се изнесат данни и факти, на които почива препоръката в доклада на г-н Кунчев за 10-дневна карантина и след това да се подходи, както в цивилизована Европа – мерки да се вземат страна по страна и да се съобщават поне 2 седмици преди да влезнат в сила“ – това се казва в официална позиция на туроператора „Абакс“.

Туроператорът обяви, че обмисля да заведе дело срещу заповедта на здравния министър.

Ето и цялата позиция на туроператора:

„Най-напред искамe категорично да заявил, че за целия екип на туроператор АБАКС, е ясно и не подлежи на никакъв коментар, че за правителството и за НОЩ, здравето на населението е с най-висок приоритет. Също сме солидарни с това и изразяваме подкрепа за всички противоепидемични мерки, които са основани на научен подход и са скрепени с доказателства.

На 12.03.2021 Министъра на здравеопазването, г-н Ангелов издаде заповед, с която въвежда задължителна 10-дневна карантина за всички пристигащи от Африка.

ОБТ: Заповедта за задължителна карантина гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите

Категорично изразяваме становището на АБАКС и на стотиците туристически агенции, които са наши партньори, че тази заповед е вредна за туристическия сектор, но за сметка на това недоказано ефективна в борбата с коронавируса covid-19.

Хронология на събитията и факти:

На 09.03.2021 от МЗ се спусна неофициална информация, че предстои да се наложи задължителна карантина на пристигащите от Занзибар.

На 11.03.2021 Министъра на Здравеопазването, пред всички телевизии заяви от Бургас, че задължителна карантина на пристигащите от Занзибар няма да се налага.

На 12.03.2021 Министъра на Здравеопазването издаде заповед 167, базирана на Препоръки от Доклада на г-н Ангел Кунчев. Същия доклад няма дата на входиране.

Туроператорите ще имат среща със здравния министър утре, искат предвидимост за бранша поне 15 дни напред

В рамките на 4 дни имаме 3 пъти промяна в позицията на здравните власти. Това показва, че решенията не се базират на данни и не са резултат на задълбочен анализ, а са спонтанни, хаотични решения, взети на принципа, че като не знаем какво да правим, „по-добре да правим нещо, отколкото нищо“ и си е чисто и просто отчитане на дейност!

Абакс излезе с официална позиция относно новата заповед на здравния министър

Заповед 167 / 12.03.2021 е издадена на основание на Предложение на ГДЗИ за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната по време на удължената с Решение № 855 на Министерския съвет от 25 ноември 2020 г. до 31 януари 2021 г. извънредната епидемична обстановка

Четейки предложението, виждаме поредица от цифри за България – за заболеваемост, за хоспитализации, за смъртност и т.н., но никъде не намираме и една цифра показваща как пътуванията и по-точно пристигащите от Африка влияят за увеличение на заразата.

В края на доклада препоръката в т.2 е да се наложи 10-дневна карантина на влизащите от Африка. Но в текста по-горе никъде не намираме аргументи, които да водят до подобна препоръка. Освен, че един щам, е открит още август 2020 в Южна Африка, друг аргумент няма. Нито разпространение на щама в Африка, нито в Европа, нито в Азия. Няма и данни за разпространение на другите щамове. Липсват данни. Просто извода е лепнат „лобистки“ в края на текста, за да обслужи кой знае какви интереси и за да покаже, че се вземат всякакви, дори и драстични мерки.

Коментар на фирма партньор от Занзибар беше: Африка е дискриминирана, както обикновено. Защото не виждаме забрана да се пристига от Великобритания, а щама който донесе трета вълна е Британски, нали?

Считаме, че за да се вземе подобно решение следва да се покажат на обществото, в подписан доклад, от коя държава колко човека са дошли, колко са тествани и колко от тестваните са дали положителен тест за covid-19. Убеден съм, че такива данни не се дават, защото ще покажат, че % на заразените дошли от Занзибар, например е в пъти под този на дошлите и имащи позитивен PCR  от която и да е европейска държава. А защо Африка се дискриминира?

Освен това, континента Африка е огромен. Как може да се генерализира? Можем ли да поставим под един знаменател държави, които са отдалечени по 8-10 хил км една от друга?

И ако Занзибар е нарочен по политически причини, защо се налага карантина за идващи от Тунис, Египет, Мароко???

Знаете ли, че в Египет мерките са много по-строги отколкото в България и че заболеваемостта е смешна пред данните за България? В Египет се влиза с негативен PCR тест, хотелите, круизите, автобусите работят на максимално 50% от капацитета си, температура се мери при всяко влизане и излизане от хотела, а носенето на маски и ръкавици от персонала се спазва на 100%.

В 103-милионен Египет има по 600 случая на ден и общо 190 000, а 7 млн България е с по 2600 случая на ден и общо 277 000 …

Категорично настоявам да се изнесат данни и факти, на които почива препоръката в доклада на г-н Кунчев за 10-дневна карантина и след това да се подходи, както в цивилизована Европа – мерки да се вземат страна по страна и да се съобщават поне 2 седмици преди да влезнат в сила.

Не може да работим без предвидимост, в хаотично вземани решения от днес за утре!!!

АБТТА излезе с протестно писмо относно заповедта на здравния министър

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията