Slide
Slide

София. Заповедта за задължителна карантина гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите, поражда отново недоверие и страх у потребителите на туристически услуги. Това се казва в официална позиция на Обединение „Бъдеще за туризма“ .

Позицията на ОБТ

„Обединение „Бъдеще за туризма“ изразява своето недоумение и решителен протест срещу обнародваната снощи Заповед РД-01-167/12.03.2021 г. на Министъра на
здравеопазването (С пълния текст на Заповед № РД-01-167/12.03.2021 г. можете да се запознаете тук), с която се въвежда задължителна 10-дневна карантина, последвана от PCR-тест за влизащите от Африка пътници. Този документ, издаден в петък вечер, ни сварва неподготвени и изправя пред стрес всички туроператори, които извършват изходящ туризъм. Заповедта влиза в „12 без 5″, въпреки многобройните писма, които сдружението изпрати до Министъра на здравеопазването и до Главния държавен здравен инспектор. В тях обяснихме защо подобни решения, налагани неочаквано без гратисен период, водят огромни загуби за икономическите субекти в бранша и ни конфронтират с клиентите. Всичко това бе обяснено и на среща с проф. Ангелов с Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“, преди десетина дни.

Абакс излезе с официална позиция относно новата заповед на здравния министър

Заповедта за задължителна карантина на практика гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите, поражда отново недоверие и страх у потребителите на туристически услуги.

Намираме заповедта за необоснована, тъй като ние следим резултатите от лабораториите на нашите клиенти. За трите месеца, в които се организират чартъри до Занзибар, има само един наш клиент, който е поканен за повторен тест и неговите резултати все още не са ни известни. Всички останали тестове са отрицателни.

Намираме заповедта, която цели да предпази населението от нигерийския и южноафрикански варианти на вируса, за абсолютно неприложима, тъй като тези мутации вече циркулират из цяла Европа. Ако с нея се цели подобен ефект, би следвало да се прилага и за пътниците по редовните линии, особено за Великобритания, Испания и Португалия и други страни, засегнати от африканските щамове. Заповедта не е прецизирана и по отношение на лицата с поставени две ваксини. Те също ли подлежат на карантина. Карантинирането обрича планираните и предплатени пътувания освен до Занзибар, но и до други дестинации – Кения, Египет, Мароко и Тунис, които бяха очаквани от клиентите.

От 15 март Турция въвежда ново изискване за влизане в страната през въздушните граници

Категорично протестираме срещу налагането на подобни забрани, които влизат в сила без необходимия гратисен период, в който да се преструктурираме и поне малко да намалим загубите си. Настояваме за премахване на карантината за лица с отрицателен PCR-тест. Считаме, че заповедта няма да постигне очаквания здравен ефект, но със сигурност ще доведе до катастрофални психологически и икономически последствия“, пишат от Управителния съвет на Обединение „Бъдеще за туризма“.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията