Slide
Slide
София. С официална позиция излезе един от водещите туроператори в България „Абакс“ относно новата заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Снощи стотици български туристи на летищата във Варна и София – с куфари в ръка и броени минути преди полетите си към Занзибар, бяха поставени пред ситуацията, че при завръщането си ще бъдат под карантина 10 дни, независимо дали са с отрицателни ПСР тестове. 
Заповедта идва 24 часа, след като министърът обяви, че няма да има карантина за завръщащите се от тази дестинация. Новата заповед на министъра обаче поставя под карантина пристигащите от цял континнет – Африка, а в момента Египет и Тунис са най-актуалните дестинации (следващата седмица температурите в Египет ще бъдат близо 40 градуса и това е една от причината много български туристи да изберат тази дестинация, за да си подсилят имунната система и набавят повече витамин D през март). „Абакс“ работи с туристически агенти в цялата страна.
Позицията на „Абакс“
На 12.03.2021 г. здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, с която се регламентира, че всички българи дошли от Африка ще бъдат подложени на 10-дневна задължителна карантина (казано накратко)
Не сме компетентни, за да оценяваме заповедта от здравна и епидемиологична гледна точка, но категорично заявяваме, че поведението на г-н Ангелов е пагубно за бизнеса!
Да! Здравето на хората е най-важно и подкрепяме всякакви полезнии, адекватни противоепидемиологични мерки. Но категорично считаме, че поведението на държавната администрация трябва да бъде адекватно и да взема предвид всички аспекта на живота. На цялото население!
Хронологично:
Във вторник пуска слух, че може да се наложи задължителна карантина на пристигащите от Африка българи. За да тества, реакциите на хората и туристическия бранш. Последва страхотна съпротива от хиляди клиенти и от целия туристически бранш
В четвъртък пред всички медии обяви, че карантина няма да се налага. Всички си отдъхнахме.
В петък, след края на работния ден издаде заповед за налагане на карантина
Изводите, са ясни!
АКТУАЛНО
Вчера заминаха 2 пълни полета, чартирани от АБАКС за Занзибар. Заради наложената карантина имаме 1 (един) човек, отказал се да пътува. Всички останали, приеха ситуацията с разбиране и с коментар, че не е голям проблем.
Да! На хората им се пътува и имат нужда да отдъхнат под слънчевите лъчи, потопени в тюркоазените води на океана.
Как ще постъпим?
  • На този етап, АБАКС НЕ АНУЛИРА чартърни полети за Африка. Следващите 11 полета за Египет са пълни на 90%, както и полетите за Занзибар на 02.04 от София и Варна. Надяваме се, че анулациите няма да бъдат повече от 10% и сме решени ако има достатъчно хора да изпълним заложената програма.
  • За клиенти, които решат да откажат своето пътуване – възстановяваме, цялата заплатена сума (100%) в законоустановения срок от 14 дни или по-малко.
  • На всички клиенти, на които предстои пътуване – следва да доплатят в срок от 10 дни преди полета, като в случай на анулация, парите ще бъдат възстановени моментално (до два дни от анулацията) на 100%
  • Полета за Хургада на 14.03.2021 ще се изпълни по разписание. Моля, ако имате отказали се клиенти, да ни напишете на и-мейла номер на резервация и имена на отказалите се клиенти, за да не ги чакат на чек-ин утре.
Ще положим всички усилия в следващите 3-4 работни дни да намерим решение, с помощта на Министерство на Туризма. Вярваме, че Министър Николова е разумен човек и както до сега е помагала на бранша, така и сега ще разчитаме на нейната подкрепа.
Убедени сме, че има и други адекватни мерки, освен задължителна 10-дневна карантина, които да запазят здравето на населението, но в същото време да не убиват бизнеса. (приемаме предложения на и-мейл info@abax.bg)
ВАЖНО – Колеги, моля, говорете с Вашите клиенти. Карантина не е краят на света! При наложена карантина, на човека на който е наложена се издава болничен лист. Или карантината е равна на отсъствие от работа по болест. На всички ни се е случвало многократно да стоим по седмица-две вкъщи, заради грип, настинка или друго, нали!? Трудовия стаж на човека продължава да тече, осигуровките също. Човека си получава си 70% от осигурителния доход, през НОИ.
Ясно е, че има професии за които това е огромен проблем, но има професии, при които работата от дома вече е практика. А има и хора, които ще се радват на допълнителната платена почивка.
ДА БЪДЕМ ОПТИМИСТИ!
ДА БЪДЕМ СИЛНИ!
Нека потърсим клиентите, които ще пътуват, за да защитим своят бизнес, доходи и семейства!!!

На 9 март: Ще има карантина за всички пристигащи в България от дестинации с висока заболеваемост

На 10 март – Здравният министър: Връщащите се от Занзибар няма да подлежат на карантина (видео)

На 11 март – Окончателно! Всички пристигащи от Занзибар ще са под карантина

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията