Slide
Slide

Пред Bgtourism.bg Дарина Стефанова – собственик на Planet Travel Center

– Госпожо, Стефанова, как вървят записванията за почивка в Гърция? При какви условия очаквате да пътуват българските туристи за Великден, по време на майските празници и това лято към Гърция. С какво ситуацията тази година ще се различава от 2020 г.?
За Великден ще бъде ограничен трафика, тъй като не всички хотели в Гърция планират да отворят преди 24 май 2021 г.

След средата на май се очаква откриване на сезона в Гърция, който се планира да бъде до 31 октомври 2021 г.

Ситуацията се очаква да бъде коренно различна тази година, тъй като от рано е ясно как ще се пътува. След всички ограничения, в Гърция се очаква да бъдат имунизирани над 50% от населението до месец май. Фактът, че Гърция обяви 3 начина за туристите, а именно – ваксина, антитела или PCR тест и то навреме, цели два месеца преди откриването на сезона поставя страната в доста по- благоприятна позиция спрямо конкурентните й страни.

Гърция планира да се отвори за международен туризъм до 14 май (видео)

Очакванията са много силен летен сезон като се има предвид, че всички ваучери от 2020 г. са с тайм лимит за ползване до края на 2021 г. и тези пътувания ще бъдат осъществени. Има хотели, които за определени периоди вече нямат свободни места след приключване на ранни резервации и добавени резервации с ваучери от 2020 г. Съветваме всички наши клиенти да резервират от рано с минимален депозит, който няма да загубят, но да си запазят места по датите, които желаят. През последните дни отбелязваме не само интерес към дестинацията, но и резервации.

Гърция е дестинация номер 1 на клиентите на TUI

– Как Ковид-19 промени манталитета на записвания, възможните варианти за резервации и начина на пътувания на туриста, който обича да почива в Гърция?
Поради всички неуредици около възстановяването на суми по предплатени и неизползвани резервации от 2020 г., клиентите са доста мнителни относно предплащанията и предпочитат да плащат в последния момент. По тази причина, ние сме направили схема за резервации с 10% депозит и доплащане 21 дни преди датата на настаняване. Това увеличава доверието на клиента към компанията и намалява риска от евентуални загуби.

Ранни резервации за Гърция 2021

– Кои са най-атрактивните предложения към днешна дата и ценово как Гърция е позиционирана на пазара за привличане на туристи от цял свят.
Винаги има атрактивни предложения, тъй като получаваме онлайн непрекъснато някакви специални цени и условия с цел оптимизиране на продажбите. Гърция тази година няма да бъде евтина дестинация – напротив, ще има търсене и цените ще бъдат малко по-високи от миналата година. И въпреки това туристите предпочитат страната като една от най-атрактивните за почивка, тъй като опитът в обслужването на клиентите е от огромно значение. Основното, което можем да научим от гърците на първо време е, че клиента е важен.

Той не е тук само днес, набързо или за да не дойде никога повече. Не бих казала, че гърците са по-добри хора от нас, но са свикнали да уважават туриста. Нещо, което при нас се случва на много малко места и има още много дълъг път да бъде извървян, за да стигнем до това ниво.

СПА хотел във Франция е най-доброто място за почивка! Турция и Гърция с курорти в ТОП 10

– Къде обича да почиват българските туристи в Гърция?
– Българските туристи обичат да почиват най-вече на най-близките места до България с хубави плажове и страхотни таверни. Разбира се има туристи и за островите, но са значително по-малко от тези за Северна Гърция.

Дарина Стефанова: Гърция привлича туристите с отношението си към гостите, вкусната и безопасна кухня, невероятно чистата морска вода и липсата на презастрояване

– Гърция се отличава с активна политика за рекламиране на дестинацията си и привличане на голям брой туристи. Предложи въвеждане на цифров сертификат и започна двустранни преговори с Израел и други държави. Това помага ли към днешна дата на съседите или са зависими и те от ситуацията с пандемията в цял свят?
Всички са зависими от ситуацията и от развитието на пандемията. Доколкото ми е известно има двустранни споразумения межди Гърция и Израел за свободни коридори за ваксинирани. Дано и на Балканите направят подобни коридори и да става преминаването безпрепятствено. Съдейки по последното изявление на министъра на здравопазването на Гърция всички ваксинирани, с антитела или с PCR тестове са „Добре дошли“ в Гърция.

Гърция и Израел подписаха споразумение в сферата на туризма

-Корфу, Родос, Крит, Солун са част от полетната програма на националния ни превозвач от май и юни 2021 г.. Част от дестинациите в Гърция ще бъдат изпълнени за първи път. Wizz Air и други авиокомпании пусна миналото лято директни полети до Миконос и Атина – от София и Варна. Това как се отразява на записванията и по-достъпни ли са вече тези дестинации?
Достъпни са с оглед на удобството, че има директни полети. Не бих казала, че масовите туристи се възползват от редовните полети, но е по-добре в сравнение с преди, когато полетите за островите бяха само през Солун или Атина, с нощувки, с чакане по цял ден на летище и на доста по-високи цени.

„България Еър“ пуска редовни полети до над 10 нови дестинации в Европа и Азия от пролетта

Сега е доста по-добре. Дори бихме казали, че след кризата с пандемията от коронавирус много неща се подреждат точно така, както би трябвало да бъдат.
Дано след цялата тази буря да можем да кажем, че сме се справили добре и нещата са се подредили както трябва.
Почивката в Гърция винаги е била предпочитана от българския турист и тази година се надяваме, че всички желаещи ще успеят да почиват в тази прекрасна страна с лазурни брегове, чудесни плажове и невероятна кухня.

Ранни резервации за Гърция 2021

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията