Slide
Slide

До момента нямаме нито един турист с положителен тест преди и след пътуването му до Гърция. Гърците приеха доста насериозно създалата се ситуация и успяха да ограничат разпространението на вируса много добре. Осигурена е безопасна среда за всички гости в хотелите, а нивото на хигиена е завишено изключително много“, заяви в интервю пред  bgtourism.bg Дарина Стефанова – собственик на Planet Travel Center

Дарина Стефанова

– Г-жо Стефанова, Covid-19 ли се оказа най-голямото предизвикателство за Вас като туроператор с повече от 20-годишна история?
– Здравейте! Наистина като дългогодишна компания, основана още през 1995 г., досега не сме имали толкова предизвикателен период. Изправени сме пред нещо, което се случи неочаквано за всички, а за множество колеги които са специализирани в дестинации от Западна Европа или далечни дестинации в Азия, Африка, Кариби например, се сбъдна най-големия кошмар. Ние имаме късмет в това отношение, тъй като нашата основна дестинация е Гърция – най-предпочитаната от българите страна за лятна почивка в чужбина. Сигурна съм, че този така труден период за туризма ще накара хората да обичат пътешествията още повече!

– Как Вашата компания се противопоставя на коронавируса и сложните месеци, в които туроператори и хотелиери трябва да работят, за да оцелеят?
– Нашата компания, също като всички други колеги, е предплатила пътуванията на своите клиенти отдавна. Огромна част от резервациите през годината се правят в началото й – през месеците декември, януари и февруари, тъй като последните години клиентите масово започнаха да се възползват от отстъпките за ранни резервации. Ние от своя страна сме длъжни също толкова рано преди отпътуване да заплатим резервациите на своите партньори в чужбина. Това ни постави в изключително сложна ситуация, между клиента и хотела, защото никой от нашите партньори не възвръща заплатени суми, въпреки коронакризата и усложненията при пътуване покрай нея. Огромна част от нашите клиенти проявиха страхотно разбиране към нас, разбраха че не задържаме и не ползваме ние техните пари, а просто нашите партньори не ги връщат към нас, за да можем ние да ги върнем на клиента. Почти всички клиенти прехвърлиха резервациите си за друг период, включително и за догодина, а много от тях решиха, въпреки трудностите и усложнената обстановка, да пътуват. Затова искам да благодаря много на всички наши клиенти, които ни гласуват доверие!

Най-желаните места за настаняване на о-в Тасос (снимки)

– Трудно е днес продажбите да бъдат на нивата на предишните години. Какво днес търсят българските туристи, какъв е техният профил?
Както споменах, огромна част от нашите клиенти резервират Гърция, ходят на море там всяка година и няма да пропуснат и тази. Трудно е клиент, който е свикнал да почива на една дестинация и прекарва всяка своя лятна почивка там, да реши да пътува в България. Ние, разбира се, предлагаме много алтернативи, защото въпреки всичко, и в България има страхотни хотели с добро обслужване и изхранване, чисти плажове и море. Но повечето наши клиенти, решиха че не биха заменили гръцките плажове с българските, въпреки ситуацията и както споменах избраха да пътуват въпреки усложненията или да се възползват от ваучер за бъдещо пътуване и да отидат в любимата Гърция в по-добри времена. По-голямата част от туристите търсят хотели на плажа, с изхранвания на база закуска или закуска и вечеря, но разбира се има и доста клиенти, които държат на изхранване и обслужване тип Ол инклузив.

Най-добрите оферти за Гърция

– Кои са нещата, които привличат българските туристи да почиват в Гърция?
Трудно бихте накарали човек, който харесва да почива в Гърция, да се влюби в друго място, Предимствата пред много други дестинации, не само България, са отношението на гърците към туриста, вкусната и безопасна гръцка кухня, невероятно чистата морска вода и липсата на презастрояване. Както може би знаете, в Гърция няма да откриете огромни комплекси на по 10-15 етажа, пренаселени хотели и ризорти свързани с морето с видими отпадъчни тръби. Гърция притежава качества и атмосфера, които никоя друга дестинация не може да замени.

– Гърция все повече затяга мерките. Отразиха ли се на продажбите последните ограничения?
– Да, отразиха се определено. Огромна част от хората искат да пътуват, не се страхуват, но се притесняват от усложнения при пътуване – дали обстановката отново няма да се промени от днес за утре, дали задължителния им тест няма да се окаже положителен, дали границата няма да бъде затворена и т.н. В момента, както знаете, се пътува в Гърция свободно – изискванията са само отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната и попълнен електронен формуляр за влизане в Гърция. Въпреки, че няма карантина на връщане в България, вече няма големи опашки по границите и подобни усложнения, тестът все пак е пречка за немалка част от туристите. Това е така, разбира се и заради немалката цена на един PCR тест, който може да започне от 100 лева на човек минимум. В момента преминаването през границата е бързо и лесно, изисква се само отрицателния тест и попълнен електронен формуляр.

Топ 5 на най-предпочитаните хотели в Гърция за Лято ‘2020 (снимки)

– В туризма на първо място е сигурността на туриста. Предполагам, че като собственик на туроператорска компания сте имали големи притеснения при старта на продажбите и изпращането на Ваши клиенти в чужбина. Днес може ли да кажем, че хотелите, с които работите са осигурили една безопасна ваканция за Вашите гости и че те са се завърнали здрави в България?
– До момента нямаме нито един турист с положителен тест преди и след пътуването му до Гърция. Гърците приеха доста насериозно създалата се ситуация и успяха да ограничат разпространението на вируса много добре. Осигурена е безопасна среда за всички гости в хотелите, а нивото на хигиена е завишено изключително много.

Гърците глезят клиентите си с комплименти, заведенията се пръскат по шевовете. Нашенци са посрещани с менюта на български

– Много хотелиери и туроператори имат надежда за един добър летен сезон през август? Какво може да предложите Вие на българските туристи? Кои са най-привлекателните предложения, от които могат да се възползват?
– Много гръцки хотели разработиха специални оферти за българските туристи с цел бюджета им да бъде запазен въпреки задължителните тестове. Предлагат специални бонуси, от които могат да се възползват клиетните – безплатни нощувки, още по-големи отстъпки от цените на вечер, суми – които клиентите могат да използват на територията на съответния комплекс и т.н. Както споменах, много наши клиенти не се страхуват да пътуват и обожават да почиват в Гърция, затова единствена пречка би бил утежнения бюджет вследствие на задължителното тестване, но нашите гръцки колеги измислиха варианти за облекчаване на бюджета на туристите.
Предлагаме изключително много варианти за почивка в Гърция – както със самолет, така и с кола до по-близки курорти като Халкидики и Олимпийска ривиера. Миконос е една доста интересна дестинация за месеците август и септември, тъй като Wizz Air предлага директни полети за там. Островът е страхотен и въпреки славата му, че е изключително скъпа парти дестинация, всъщност може да имате една спокойна почивка с оптимален бюджет.

Най-добрите оферти за Гърция

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията