София. Управителният съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти излезе с протестно писмо. То е във връзка със Заповед № РД-01-167/12.03.2021 г. за временна забрана за влизане на територията на Република България 

С пълния текст на Заповед № РД-01-167/12.03.2021 г. можете да се запознаете тук.

Писмото на АБТТА

С настоящото Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, АБТТА  изразява решително несъгласие  със Заповед № РД-01-167/12.03.2021 г. и новите здравно-санитарни изисквания към  пристигащите в страната ни от Африка граждани за задължителна карантина и последващ ПСР тест по следните причини:

  • Континенталният принцип“  за налагане на противоепидемични мерки е  неуместен, защото:
  • Подходът изключва  от списъка на възможностите за пътуване над 25% от страните в света;
  • Групирани единствено на база териториално разположение, ограниченията  поставят под общ знаменател 54 страни с различни политически режими и начини на управление, различно отношение към пандемията на COVID-19 и ваксинацията, и различни мерки срещу  COVID-19.

Така напр., Сейшелите са на второ местяо в света по процент на ваксинирано население, Египет има въведени мерки и изисквания към туристическите обекти, които са по-строги и от най-строгите мерки въвеждани в България към момента и др. 

  • Подходът не отчита практиката и заключенията на реномирани научно-изследователски институции за диференциране на ограничителните  епидемиологичните мерки „ страна по страна“, а не по континенти.

Така,  Според  Робер Кох Институт в Германия само 8 държави от континента Африка се считат  за носещи вариация на вируса на COVID-19, като в Европа те са  пет на брой. 

ОБТ: Заповедта за задължителна карантина гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността на туроператорите

  • Континенталният подход“ е в ущърб на гражданите на Р. България, т.к.:
  • Влизането в сила на нова Заповед за промяна на ограниченията без предизвестие не позволява на туроператорите и потребителите да планират и предвидят своите действия от предприетите мерки. В момента включително има пътуващи в заварено положение.
  • Във връзка с пролетната ученическа ваканция много потребители са планирали и предплатили пътуване до засегнатите от Заповедта дестинации. Новото изискване за карантина след завръщане ще възпрепятства от една страна родителите да се върнат на работа, а от друга страна – задължаването на учениците да останат близо две учебни седмици след ваканцията вкъщи ги ощетява по отношение на правото има да получат адекватна възможност за обучение

– Новите изисквания поставят в невъзможност голяма част от записалите се клиенти да пътуват. Това ще нанесе големи финансови загуби за потребителите, които ще бъдат принудени по свое желание да анулират резервациите си;

–  Новите ограничения не отчитат индивидуалния статус на различните пътуващи – например има ваксинирани хора, хора, които са прекарали болестта и т.н.

  • Нововъведените ограничения ще създадат условия за възникване на необосновано напрежение и конфликти в  отношенията туроператор/клиент в ситуация, в която никоя от страните няма има вина, но клиентите ще търсят  отговорност за променените обстоятелства от туроператора и ще търси своите права за възстановяване на платените почивки.

Бойко Борисов: От 1 май откриваме новия туристически сезон при ясни правила и мерки (видео)

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA