София. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова потвърди, че страната ни разчита на туристите от Германия и Румъния. Тя проведе видеоконферентен разговор с ръководството на германския туроператор FTI Group. От страна на компанията участваха Рихард Бродрехт, изпълнителен директор, Юлия Вьорле, мениджър Маркетинг туристическо партньорство, FTI Touristik GmbH и Лука Пиконе Киодо, директор за Югоизточна Европа, FTI Touristik GmbH.

Германия е сред най-важните пазари за входящ туризъм за България и FTI Touristik GmbH е един от туроператорите, които са от изключително важно значение за нас. Страната ни разчита на немските туристи и се надявам да сме здрави и следващият летен сезон да бъде по-успешен, каза министър Николова. Тя коментира, че предвид безпрецедентната криза, породена от коронавирус пандемията,  е изключително важно държавата и бизнесът да обединят своите усилия, за да могат да преодолеят предизвикателствата пред туристическия сектор.

Riu Hotels & Resorts са обявени за хотели на годината в България

Статистиката сочи, че през 2019 г. броят на германските туристи, посетили България, надвишава 760 000, като нивата на посещенията през последните години са приблизително еднакво високи. Тази устойчива тенденция показва, че последните години германските граждани избират България като дестинация за туризъм, разпознавайки голямото разнообразие и качества на българския туристически продукт, коментира министър Николова. По данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) от началото на 2020 г. до 20 ноември т.г. пренощувалите немски туристи в местата за настаняване в цялата страна са почти 90 000, като най–голям брой са отседнали по Черноморието, в столицата и в Пловдив.

Вицепремиерът уточни, че германските туристи традиционно асоциират България с лято, море, обиколни пътувания, културен туризъм и посещават страната предимно през лятната си ваканция. Отличната хотелска база и здравословна храна са само част от преимуществата, които допринасят за популяризирането на страната ни на пазар Германия, посочи министърът. По думите й предимствата на българските морски и зимни курорти, възможностите за оздравителен, балнео, СПА и екотуризъм, автентичността на нашата култура, традиции, обичаи, качествените храни и вина ще бъдат водещ акцент в комуникацията на страната ни и през следващата година.

Бургас е носител на голямата награда „Дестинация на годината“

Пред събеседниците си вицепремиерът подчерта, че правителството на Република България предприе редица мерки, за да подпомогне туристическия бизнес. Една от най-ефективните мерки, специално предназначена за насърчаване работата на страната с водещи международни партньори, е схемата за държавна помощ за подпомагане на туроператори, които предоставят туристически пакети на потребители с крайна точка на пристигане територията на България, информира министър Николова. Субсидия се отпуска за всяка заета седалка за всеки полет, като капацитетът на самолета не е по-малко от 100 места. Държавната помощ е от 35 евро за седалка и всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище, могат да се възползват от отпуснатите средства. Период на действие на мярката е до 31.12.2020 г. Полетите, които ще се извършват през периода от 01.01.2021 г. до 14 май 2022 г., ще са предмет на нова нотификация и одобрение на ЕК съобразно режима на държавни помощи.

Wizz Air е авиокомпания на годината в България

Представителите на германския туроператор проявиха интерес към мярката за държавна субсидия, като посочиха, че искат информация за конкретните действия, които трябва да предприемат, за да кандидатстват за помощта. Предстои на експертно ниво да се уточнят детайлите, като специалистите от Министерството на туризма ще съдействат според възможностите си, за да подпомогнат начинанието на компанията.

Днес Марияна Николова обсъди актуални теми в сектора с Разван Пиржол, държавен секретар по туризма в Министерството на икономиката, енергетиката и бизнес средата на Румъния. България и Румъния са безспорен позитивен пример за взаимодействие в региона, като северната съседка е приоритетен наш партньор, посочи вицепремиерът. И уточни, че Румъния е номер 1 дестинация за входящ туризъм в България. През 2019 г. над 1.3 млн. румънски туристи са пребивавали в България, а броят на българските граждани, посетили Румъния за миналата година, е 554 хиляди, което е ръст от 6% спрямо 2018 г. Това отразява активното сътрудничество между нашите държави и потвърждава значението на нашите приятелски отношения, коментира вицепремиерът.

Собственикът на Замъка Георги Тумпалов получи наградата за туристическа забележителност на годината

Бих искала да Ви уверя, че България е готова да посреща своите румънски гости като една сигурна туристическа дестинация в контекста на продължаващата пандемия от коронавирус, заяви министър Николова. Тя отбеляза, че във всички хотели, ресторанти и други обекти стриктно се спазват всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация срещу разпространението на COVID-19. България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safe Travels Stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм. Министерството на туризма подготви Указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване с коронавирус в България. Наскоро изготвихме и Указания за прилагане на противоепидемични мерки в зимните курорти за сезон 2020/2021.

Вицепремиерът посочи още, че рестартирането на международните пътувания пряко зависи от облекчаването на наложените ограничения и тяхното адаптиране към настоящия контекст. Всички трябва да променим своите бизнес модели, да работим заедно за разработване на нови продукти за стимулиране на вътрешните и международните пътувания и да създаваме програми за обучение за повишаване на квалификацията и преквалификация на кадрите, които ще подготвят сектора за „новото нормално“. Трябва да насърчаваме по-приобщаваща и модерна индустрия чрез въвеждане на все по-устойчиви практики в туризма, допълни тя.

Държавният секретар обясни, че в момента Румъния е пред съставяне на ново правителство след проведени избори, и увери, че не се очаква сериозна промяна по отношение на политиката спрямо сектор туризъм. Тема на разговорите бе и зимният сезон, като г-н Пиржол коментира, че би било добре възможно най-рано да има яснота относно международните пътувания и посещенията в зимните курорти. Според него трябва внимателно да се следи ситуацията с разпространението на коронавируса и да се направи анализ в следващите дни.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA