София. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и проф. Николай Изов, ректор на Националната спортна академия „Васил Левски“, подписаха договор за сътрудничество. “Спортът и туризмът вървят ръка за ръка. Пандемията от Ковид-19 доказа колко е важно здравето и именно спортът подпомага неговото запазване. А спортът допринася и за привличане на повече посетители, особено в зимните ни курорти”, коментира вицепремиерът.

Според договора двете страни ще участват съвместно в научни и научно-приложни изследвания, образователни и други проекти в рамките на национални и международни програми в областта на спортния туризъм. Те ще си взаимодействат и при разработването на законово-нормативната уредба, отнасяща се за по-достъпна среда на спортно-туристически услуги, за хора с увреждания и специални потребности. Двете институции ще работят за синхронизиране на спортния туризъм с европейските стандарти за водните и планинските спортове.

Министерството на туризма и НСА ще си сътрудничат при участие в експертни комисии за категоризации, оценяване и сертифициране на обекти и  планински водачи в спортния туризъм, така и при подготовката и реализацията на други спортни специалисти в областта на спортно-туристическата индустрия.

По време на церемонията вицепремиерът посочи, че взаимодействието между Министерството на туризма и висшите учебни заведения е от изключително значение. И именно поради тази причина приятелските отношения, партньорството и сътрудничеството трябва да бъдат стимулирани, уточни тя.

Riu Hotels & Resorts са обявени за хотели на годината в България

“Ще работим заедно за по-доброто позициониране на спортно-туристически дейности и услуги, тъй като през последните години те добиват голяма популярност, а за нас е важно да развиваме различни форми на туризъм, чрез които да привличаме повече посетили както от България, така и от чужбина”, допълни министър Николова.

“Споразумението регламентира добрите практики и инициативи, които Министерството на туризма и академията могат съвместно да реализират”, посочи от своя страна проф. Изов. И благодари на министъра за сътрудничеството и подписването на договора. Той обясни, че НСА има сериозен принос в подготовката на кадри за сектор туризъм. По думите му в учебното заведения се обучават студенти за спортна анимация, както и по програми, свързани със ски учителите и планинските водачи. “Имаме магистърски програми, свързани със СПА услугите, както и сериозен принос в подготовката на спасители”, уточни още ректорът на НСА.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA