Поли Карастоянова, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Националният борд по туризъм ще настоява да бъде запазена намалената ставка от 9% ДДС за ски услугите (лифтове), хотелите, туроператорите и ресторантите в бюджета на държавата за 2022 г. Мярката ще подпомогне бизнеса и ще стимулира туризма.

В допълнение държавата трябва да поеме такса смет и половината от данък сгради на хотелите за една година, които в момента са непосилни за собствениците, тъй като дори обектите, които не работят, продължават да дължат данък сгради и такса смет. Хотелският бизнес е единственият, който не е подпомогнат от държавата. „Готови сме и с други конкретни предложения, които да представим по време на предстоящото обсъждане на Закона за държавния бюджет за следващата година“ потвърди д-р Полина Карастоянова, Изпълнителен директор на НБТ.

Зимният туризъм първи ще понесе сериозни удари от ниската ваксинация, скъпия ток и липсата на кадри. Също такасе  усеща острата нужда от кадри, които бягат от туризма. Хотели в зимните курорти може въобще да не отворят заради тежката ситуация.

ОБТ иска незабавно въвеждане на зелените сертификати

Зимните курорти все още не могат да определят цените на лифт картите заради поскъпването на електричеството и неяснотите дали ДДС ще остане 9% и през 2022 г. В момента няма хоризонт за планиране на предстоящия сезон. Наблюдава се пълна неяснота и несигурност в сектора.

Хотелиерите в зимните курорти ще разчитат отново предимно на българските туристи. Интерес има заявен от Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия. Запитвания се наблюдават и от Полша. Бизнесът се надява да тръгнат чартърите от Ирландия и Великобритания.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията