Slide
Slide

Добричлии и гостите на града ще имат уникална възможност да се насладят на кулинарните умения на една нова звезда в кухнята – 23-годишният Михаил Велков. Той е родом от Добрич и е завършил Института по хотелиерство и мениджмънт в швейцарския град Люцерн със специалност „Кулинарни изкуства“. Работил е в ресторанти със звезди Мишлен. Той бе поканен да бъде специален гост на предстоящото изложение „Вино, Национални храни и Туризъм“, което ще се проведе от 23 до 25 октомври в ресторант „Мечока Бен“ до Летния театър в Добрич.

-Здравейте, шеф Велков! Как приехте поканата на организатора на изложението да бъдете част от програмата и да предложите на посетителите и гостите на ресторант „Мечока Бен“ едни нови и интересни предложения в менюто.

-Това ще ми е първото участие пред по-голяма аудитория в родния ми град и затова поканата е специална за мен. Бях много ентусиазиран, когато получих предложението от организатора на изложението Стефан Станев. Потвърдих без да се замислям, за да създадем нещо, което не се прави толкова често.

-Вие сте работил в ресторанти със звезди Michеlin. Днес каква е разликата между майстор готвачите в тези ресторанти и Вас?

-Първата най-голяма разлика е опитът, който имат, за да са постигнали този успех. Аз сега завърших своето образование и опита не ми е най-голямото предимство, но от друга гледна точка съм много мотивиран – това мисля, че е приликата между нас.  С такъв тип поведение един ден и аз мога да се докосна до тези звезди.

-Това Ваша амбиция ли е при положение, че вече сте се докосвал до този блясък?

-И да, и не! Всяко нещо има добра и лоша страна – това не ми е фикс-идея и не смятам, че е полезно да се фокусирам върху едно отличие. Когато един човек работи усърдно и е уверен в себе си, и иска да се учи постоянно, такива отличия идват.

-Може ли хранителните продукти в Добруджа да донесат подобно отличие?

-Концепцията, която ние заформяме за това събитие осмисля една от философиите на наградите Мишлен – farm-to-table service.  Гостът научава за пътя на храната от фермата до масата – откъде идва продукта, как е минала обработката и е достигнала до него.

Как пътуваме до Египет?

Шеф Михаил Велков

-Готово ли е менюто за трите дни и вече могат ли да се правят резервации?

-Менюто ще е двустепенно. В първото ястие ще има салата, която няма да е обикновена, а ще бъде грилована – надяваме се това да бъде нещо ново за хората. Салатата ще бъде съчетана с домашен хумус, тиква от региона, също и лимец. За основното заложихме на протеин от прасе и пиле, като покажем различни видове текстури на прасето и пилето. Може да съперничи на ресторантите със звезди Мишлен. Техниките от менюто съм усвоил, работейки в такива ресторанти. За дните на изложението вече могат да се правят резервации за 12, 14, 16, 18 и 20 часа.

-Как реализираш днес потенциала си като готвач?

-Тази година реших да започна с един мой проект – pop-up ресторант, който в момента е в начален етап и мисля да го реализирам следващата година. Проектът е вечеря, която е създадена за хората – тя е лична вечеря. Като шеф готвач съм пред тях, готвейки и обяснявайки за храната, която ще консумират. Различно е от нормален ресторант, където храната е на по-заден фон, а в моя проект тя ще е главният мотиватор.

Уикенд туризъм: През есента българските туристи борят стреса и подсилват имунната си система в здравните курорти

Моята амбиция е да продължавам да се наслаждавам на това, което правя. Все още не мога да отговоря дали искам да отворя свой собствен ресторант.

Официално! Потвърден е първият чартърен полет от България до Тунис за 2020 г.

Бих искал винаги да се чувствам по начина, по който съм сега, когато работя – да доставям удоволствие на хората, за които го правя и с екипа, с който работя.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – Над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията