Slide
Slide

София. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) съобщи, че подкрепя протеста на национално представените работодателски организации – ИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, и призовава своите членове и регионални структури активно да се включат в организацията и да защитят своите права и интереси с една основна основна цел – икономическото оцеляване на бранша и запазване на работните места и стопанските субекти! Това се казва в писмо от председателя на БХРА Георги Щерев до 36-те регионални струтури на национално представената организация. Ето и съобщението на браншовата организация: 

Вече над две години хотелиерите оцеляват в две последователни сериозни кризи, при това без подкрепата на държавата, която не ни затвори, но ограничи сериозно дейността ни, само и само да не ни плаща обезщетение. Държавата изплащаше компенсации за провалените почивки извън България, но не и за анулираните резервации в страната.

В момента за пореден път сме изправени до стената – цените на енергоносителите и разходите за бизнеса растат, липсва работна ръка, има забавяне на записванията от основни пазари, редица са нерешените от години въпроси като цените на чадърите и шезлонгите, липсата на реклама. Конкурентните ни дестинации като Гърция и Турция са подкрепени с редица мерки от държавите си, което им позволява да предлагат и изгодни условия, докато българската държава нехае за хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

Сега е времето членовете на БХРА да покажат, че няма да оставят друг да вади вместо тях кестените от огъня и ще защитят справедливите искания на протеста. Ако част от колегите преценят, че не желаят да се включат в борбата за защита на интересите на сектора, това би означавало, че те са доволни от настоящите икономически условия. Стана ясно, че и за това правителство не са приоритет истинските реформи в туризма. През последните три месеца Министерство на туризма изпълнява функциите на Агенция по бежанците, вместо да има време и възможност да се занимава с важните въпроси за сектора.

Протестираме, защото:

  • Цените на горивата и ел. енергията достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива.

  • По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин.

  • Държавата си позволи да третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като просяк, чакащ подаяния. Не държавните чиновници, а ние сме държавата! Защото държава без платежоспособен и развиващ се бизнес, без работни места и без данъци не може да съществува – крайно време е това да бъде осъзнато !

  • Широко прокламираните „мерки“ в подкрепа на бизнеса всъщност са в пъти по-малко от обявените и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни.

  • Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника  –  предприятията и хората.

  • В продължение на почти една година нито едно правителство не чу ясните прогнози, аргументи и предложения на бизнеса.

  • Тази управленска глухота доведе икономиката ни до настоящото безизходно състояние.

  • Тази управленска глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето трудно ще можем да се оттласнем, ако продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове.

Затова настояваме за:

1. Удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от СВРЪХ печалбите на производителите на енергия.

2. Разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета.

3. Разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.

4. Програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

БХРА е категорична, че протестът ни НЕ Е политически и подкрепя справедливите икономически искания на национално представените работодателски организации! 

Сподели публикацията