"Двореца" в Балчик, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide
София. Близо 70  държавни и общински музеи и художествени галерии и техните филиали от 24 области в страната ще участват в изданието тази година.
Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.
  По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент – младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.
  Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива през 2022 г., изготвена от дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата, включва: тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви и специални събития, посветени на Нощта.
  В инициативата ще участват общо 69 държавни и общински музеи и художествени галерии и техните филиали от 24 области в страната.
  Националната програма може да изтеглите оттук.
  Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична общинапредставят „Европейска нощ на музеите – София 2022“.
  Програмата само за София – град можете да намерите тук.
Сподели публикацията