Slide
Slide
Балчик. Ферма за трюфели край Балчик е една от най-новите възможности пред туристите от България и чужбина за интересна и разнообразна ваканция в страната ни. Тя е отворила врати през септември 2020 г. и оттогава е имала посетители от България, Русия, Германия, Франция, Великобритания.
Новият туристически продукт е сред чиста зелена гора край балчишкото село Оброчище, която в същото време крие в недрата си гастрономически диамант – трюфела.
Трюфелните турове могат да се провеждат целогодишно, тъй като те са налични 12 месеца в годината, стига метеорологичните условия да позволяват приятния престой на открито в гората, споделят пред bgtourism.bg собствениците на трюфелната ферма.
Те са от онези българи, които се гордеят да се нарекат такива и въпреки всички трудности по пътя си успяват да се наложат с трюфелните си продукти, както на българския, така и на чуждестранния пазар.

Целта им е да покажат, че българският трюфел е висококачествен и не отстъпва по нищо от тези на утвърдените трюфелни дестинации, като Франция и Италия.

Мечтата им е да създадат място, в което да посрещат туристи от България и чужбина, да разкажат и покажат какви богатства има по нашите земи и разбира се да предоставят на всички посетили трюфелната ферма вкусна гурме дегустация.

Трюфелите са едни загадъчни гъби, които растат в горите, под земята, на дълбочина от 5 до 30 cм. Не е лесно да бъдат намирани. За тази цел се използват специално обучени кучета или прасета, които са научени да разпознават техните аромати.

„За нас, тази гора е сбъдната мечта. Всичко започна преди 10 г., когато за първи път стъпихме тук. Енергията беше страхотна. Помня как говорихме с колегите – какво ли би било, ако гората е наша? Представихме си как можем да я облагородим, да берем гъбите и как можем да посрещаме гости, които да въведем в тайнствения свят на трюфелите. Шест години по-късно купихме първия парцел и над 3 години продължи купуването и добавянето на всички части. И днес, нашата мечта е реалност, дори надмина представите ни. Сега след дългият изминат път, от опит мога да кажа – бъдете смели в мечтите си, преследвайте ги, борете се, сбъдвайте ги!“, сподели за bgtourism.bg един от съдружниците Димитър Димитров.

Екоселище с 5 юрти и с дървени вани на открито отваря врати край Албена през пролетта

„В България растат много видове висококачествени трюфели. Страната е един от най-големите износители на черни летни трюфели в света. В последните години все повече трюфели се отглеждат в специализирани ферми.
Такава ферма за трюфели има близо до Балчик. Имах възможност да я посетя. Това беше интересна атракция. Пътувахме с влакче през гората, видяхме трона на Орфей и дървото на самодивата. Правихме си снимки и селфита. Имаше почерпка със сандвичи с трюфели, бонбони с трюфели и чаша бяло вино. Домакините ни показаха как събират трюфели и как засаждат нови дървета заразени с трюфели. Бяхме придружени от 3 ловни кучета, които първо търсиха трюфели и след това с радост ги показваха“, заяви Герчо Герчев от варненската туристическа агенция Франга, който е научил за прекрасната екскурзия от Николай Панайотов- Дарзалас и ще я включи в програмата на своите групи от Полша тази година.

За пример! Неочакван и добър жест на туристическа атракция до Албена трогна и разплака потребители във фейсбук

Трюфелът и неговото дърво-домакин съжителстват в пълна хармония, дървото осигурява на трюфела захари, за да може той да расте, а от своя страна трюфела обогатява с фосфори кореновата система на дървото, разказаха домакините. Те посочиха, че трюфелите и техните качества са оценени още от древни времена, данните сочат от преди близо 4000 г. По нашите земи траките са били тези, които са се наслаждавали на ароматния деликатес. Римляните са вярвали в лечебните свойства на трюфела. Гърците са вярвали, че трюфела се появява, след като гръм удари земята. Доказано е, че редовната консумация на бял трюфел води до значително подобряване на зрението. Поради високото си съдържание на антиоксиданти, екстракта от трюфел се използва и в козметиката за създаването на специални регенериращи маски и кремове за интензивно подмладяване на кожата. Поради съдържанието си на стероиди, тази луксозна гъба се счита за естествен афродизиак. Научно доказано е, че трюфела съдържа съединението анандамид, което участва в изработването на вещество в човешкия мозък, което пък способства за проявата на доброто настроение. Снимки Герчо Герчев и Ферма за трюфели

Фейсбук страницата на фермата за трюфели

За резервации и допълнителна инфромация:
0894 44 78 60 Димитър Димитров;
0882 64 35 38 Петя Статева;
truffles.hunters@gmail.com

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията