Велико Търново. Едно от емблематичните събития в културния календар на Велико Търново, а именно Международното туристическо  изложение „Културен туризъм“ и тази година традиционно се провежда в седмицата преди Великден – от 14-ти до 16-ти април в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Благодарение на високия авторитет, който организаторите постигнаха през годините, и лоялната подкрепа от страна на дългогодишните партньори на форума тази година обявиха провеждането на 17-тото му издание.

Туристическото изложение „Културен туризъм“ се завръща с богата и интересна програма

Традиционно в програмата участват български и чуждестранни общини, за да представят новите си програми и турове, специално разработени за възстановяване на туристическия интерес. Гости и участници в изложението са и посолства на държави-емитиращи туристи в България, които освен презентационната си програма, ще проведат и работна среща с представители на Министерство на туризма за съгласуване режимите за международните пътувания между партньорите.

Наред с интересните предложения за нови туристически и културни събития, в залите на изложението са представени и атракции, в които посетителите са активни участници. Работилница „Седянка“ е подготвила за любителите на ръкоделието различни възможности да изпитат своята сръчност – уроци по национална везба за начинаещи и майсторски клас по самоковска бродерия за напреднали;  украса на Великденски яйца – както ги предпочитате – може да рисувате с восък по велинградската школа или да си направите плъстени яйца; да опитате да плетете с пръсти или просто да се насладите на майсторските умения на дамите от клуб „Седянка“.

На шопинг в столичен мол за почивка в България, през май и това ще е възможно

За любителите на по-активни и силови предизвикателства спирката е зоната на  „Escape room Logiscape”. Потърсете и „Via Pretoria“, където ще ви запознаят с „туристически“ атракции от античните времена. А ако сте по-скоро в романтично настроение, тогава за вас най-подходящо е посещение в ателието „Retro Belle Epoque”.

СРЕЩИ С АВТОГРАФ

В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще можете да разгледате богатите колекции на издателствата, специално подготвени за изложението. В програмата са включени срещи с авторите проф. Пламен Павлов, проф. Николай Овчаров, а проф. Красимира Мутафова ще представи монографиите на търновския историк и археолог проф. Хитко Вачев.  Поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев с подкрепата на издателство „Персей” ще представят премиерно стихосбирката „Абсурдни времена”.

Българска палатка за кола и супер луксозен кемпер MORELO за първи път на изложение в България (снимки+видео)

Издателство „СофтПрес“ организира среща с Виктория Бешлийска, авторката на нашумелия роман „Глина“, а издателство „Фабер“ ще ни срещне с популярния изпълнител Христо Кидиков и неговата автобиографична книга „Спомени от VEF-а“. Точните часове на всяка среща можете да видите в програмата на МТИ „Културен туризъм“, публикувана в сайта. В залите на изложението са подредени и изложби на илюстрации към книги на търновски издателства  от Силвия Калоянова и Виолета Белчева, а художникът Дамян Дамянов лично представя съвременните аспекти на илюстрацията и изложба.

Събитията от „Фоайе на книгата” са организирани съвместно с Регионална библиотека „Петко Р. Славейков”.

СЪХРАНЕНИЕ вместо РАЗРУШЕНИЕ

Паметникът Бузлуджа е една от най-емблематичните и значими сгради на следвоенния модернизъм в България и в Европа. Построен е през 1981 г. и изоставен през 90-те, тъй като представлява предишния социалистически период.
Младият български архитект Дора Иванова, развълнувана от тази уникална сграда превръща в своя мисия запазването й като място за изкуство, образование, събития и туризъм. Тя основава Фондация „Проект Бузлуджа“ през 2015 г. с основна цел да запази сградата възможно най-автентична, но да спре разрушителните процеси, да я консолидира и обезопаси, така че да бъде отворена за посетители (което сега е строго забранено).

„Вярваме, че е важно да опазим паметника Бузлуджа, не само защото е шедьовър на архитектурата, строителството и изкуството, но и защото трябва да помним миналото си, особено ако е травматично или трудно. Паметникът Бузлуджа е построен, за да бъде символ на комунизма. След края на режима той става символ на прехода към демокрация, ограбен и изоставен, както много други сгради, които са част от нехаресваното наследство на 20 век. Днес той е символ на конфликт между хората с различни гледни точки към миналото. Нашата цел за бъдещето е да запазим сградата като място на диалог, толерантност и образование, който може да служи за пример за хилядите други забравени паметници и обекти“ – споделя своята кауза архитект Дора Иванова.

Хотел 103 градуса в Сапарева баня: Във Висшата лига на СПА изкуството

Огромно международно признание за Бузлуджа идва от световния доклад на ICOMOS International – „Наследство в риск“ за периода 2016-2019 година. Измежду всички застрашени обекти в цял свят, за корицата на изданието е избран именно паметникът Бузлуджа. През 2020 г. стартира първата консервационна работа на място с проекта „Аварийна стабилизация на мозайки“ в паметника Бузлуджа, подкрепен от фондация „Гети“.

Хотел „103 Алпин“ за Великден: Отлична комбинация от СПА, български традиции и хармония, вдъхновена от природата

Във връзка с проекта за опазване и управление на монумента „Бузлуджа“ експерти от ICTC (Международния съвет по културен туризъм), ИКОМОС Германия и „КулТур“ ООД проведоха съвместно теренно изследване за потенциала на монумента и архитектурното наследство след ВСВ в контекста на стратегията за развитие на културен туризъм. Резултатите са в две посоки: експертно-стратегически в плана за консервация и мениджмънт на паметника, както и културно-практически, които включват и първия по рода си професионален туристически продукт на монумента „Бузлуджа“, който стартира от 2021г.

Участник в проекта на фондация „Проект Бузлуджа“, член на ICTC и експерт по архитектурно наследство е и Радослав Илиев от „КулТур“, ще представи по време на МТИ „Културен туризъм“ резултатите на проекта, перспективите за развитие, както и потенциала на този тип наследство в сегмента на културния туризъм.

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA