Варна. Заради войната в Украйна очакваните приходи от туристически данък във Варна са в размер на 2,8 млн. лв. Сумата е с около 300 хил. лева повече спрямо предходната пандемична година, но е по-малка в сравнение 2019 г. Това сочи разчетът на разходите по бюджета, финансирани с приходи от туристическия налог, който съветниците от ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ приеха на свое заседание.

Тази година ще мине под знака на половинвековния юбилей от откриването на Варненското златно съкровище. Планирани са редица събития, включително изложба в Народното събрание, с които да бъде отбелязана тази значима годишнина, заяви Соня Георгиева, директор на Дирекция „Туризъм“.

В рамките на заседанието беше отправено предложение от Асоциацията на инкаминг агенциите за съвместна дейност между Община Варна и бизнеса с цел привличане на туристи в града.

„Туроператорите, които ние представляваме, предлагат маркетингови кампании с конкретен план, разработен съобразно изискванията на съответния пазар. Те са готови за всяко евро или лев, предоставен от местна организация, да вложат също едно евро. Т.е. ако общината отпусне 10 000 евро, туроператорите ще участват със същата сума и ще изберат най-точните канали за целевата група“, заяви пред съветниците Иван Грошев, председател на асоциацията, която обединява представителите на чуждите туроператори, водещи туристи у нас.

Той е на мнение, че рекламата на страната ни на национално ниво не е адекватна на таргет аудиторията. „Ние инвестираме в BBC, Eurosport, в канали, които са бутикови и не водят туристи в България. Харчим пари за нещо, което няма никакъв смисъл“, коментира Грошев.

След като приветстваха идеята, съветниците се обединиха около сумата от 20 000 евро, с която общината да участва в съвместната кампания. Предвижда се средствата да бъдат заделени от перото, предвидено за организиране и участие в конференции, работни срещи и др. Ще бъде проучено също така дали има законова възможност за сключване на договор с асоциацията.

Както и предишни години, част от приходите от туристическия данък общината планира да вложи в изграждане и поддържане на инфраструктурата, обслужваща туризма. За тази цел в бюджета са заложени 1,3 млн. лева. От тях 750 хил. лева са за озеленяване, в т.ч. и на Морската градина. За паркоустрояване по райони са заделени 266 хил. лева, а за техническа поддръжка на осветление и обществени чешми и фонтани – 306 хил. лева.

Малко над 1,1 млн. лева са отредени за организиране на събития с местно и национално значение, допринасящи за развитието на туризма. Сред тях са Международният музикален фестивал, 41-вият международен хоров конкурс „Проф. Г. Димитров“, фолклорният фестивал „Варненско лято“ и др. Текст и снимка Общкински съвет Варна

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA