Slide
Slide

Велико Търново. След двугодишно прекъсване, поради пандемията, най-авторитетната платформа за обмен на добри практики в областта на културата и туризма събира общини, културни институти, компании, граждански сдружения, дипломатически мисии и представители на институциите.

Международното изложение културен туризъм се провежда по инициатива на община Велико Търново съвместно с Министерството на туризма. Събитието е включено в Годишната програма за национална туристическа реклама.

На шопинг в столичен мол за почивка в България, през май и това ще е възможно

За първи път в рамките на форума ще се проведе Национална среща на организациите за управление на туристическите райони и работна среща на посланици на държави-емитиращи  туристи с представители на Министерство на туризма.

На кръгла маса ще бъдат обсъдени последствията от пандемията върху културния туризъм и предизвикателствата вследствие на  новата геополитическа обстановка.

Ще бъде представена нова хотелиерска платформа за онлайн туристически резервации и продажби и проекти за създаване на специализирано издание за събитиен туризъм. Научни и научно-приложни разработки, проекти и иновации ще бъдат дискутирани на съпътстващата Осма международна конференция „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“.

Българска палатка за кола и супер луксозен кемпер MORELO за първи път на изложение в България (снимки+видео)

В дните на изложението издателства от цялата страна ще представят своите най-нови заглавия в специализираното „Фоайе на книгата с автограф“ – съвместна инициатива на Министерство на културата, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Асоциация „Българска книга“ и Регионална библиотека „П. Р. Славейков“.

В рамките на XVII-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм” 2022 – Велико Търново, предстои деветото издание на Националния конкурс READ & TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”), както и Националният студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа темата.

Атрактивни възстановки, работилници, изложби и приключенски игри очакват посетителите в дните на туристическото изложение. В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“  ще има ретро фото ателие,  работилница за великденски писани яйца, а „Работилница Седянка“  ще покаже  ръчна изработка на българските шевици. Ще могат да се видят антични исторически възстановки и средновековни бойни предизвикателства.

Всеки желаещ ще може да се включи в новата приключенска игра „Търновски легенди“, която по нов и занимателен начин представя историята, легендите и тайните на Велико Търново.

Към богатата програма на форума се присъединяват  Художествена галерия „Борис Денев“, която ще представи картини на Борис Денев, Ганчо Карабаджаков и др. , както и Гимназия по туризъм „Петър Берон“ и катедра „Туризъм“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Официалното откриване на XVII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“-Велико Търново ще е в 11,00 ч. на 14 април 2022 г.

Официална програма на МТИ „Културен туризъм ” 14.04-16.04.2022 г.

Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, Велико Търново

14.04.2022 г.

10:30 – Парад-концерт на „Джуниър бенд”.

11:00 – Официално откриване.

13:00 – „Фоайе на книгата” – представяне на издателство „Уникат”, издателство „Захарий Стоянов”, проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров – зала 2.

13:10 – Сесия „Опазване и представяне на културно-историческо наследство. Културни маршрути. Исторически обекти.”, БАН – зала 3.

14:00 – Национална среща на организациите за управление на туристически райони – зала 1.

15:00 – Кръгла маса на тема „Въздействието на пандемията върху културния туризъм и новите предизвикателства вследствие на геополитическата криза“, АБТТА – зала 1.

15:00 – „Съвременни аспекти на илюстрацията”, издателство „Сиела” и худ. Дамян Дамянов – зала 2.

16:00 – Представяне на номинациите в Националния конкурс „READ & TRAVEL“ („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“) на МТИ „Културен туризъм” – зала 1.

16:00 – Софийски турове, ОП „Туризъм” – Столична община – зала 2.

16:30 – Кръгла маса „Алтернативен туризъм”, БАН – зала 3.

17:30 – Представяне на романа „Глина” от Виктория Бешлийска, издателство „СофтПрес” – зала 2.

21:00 – Аудио-визуален спектакъл „Звук и светлина”, площад „Цар Асен I” пред АМР „Царевец”.

15.04.2022 г.

10:00 – Сесия „Творчески индустрии”, БАН – зала 3.

10:00 – Кисимови четения, посветени на 125 години от рождението на Константин Кисимов – зала 2.

10:30 – Клуб „Главна буква”, НЧ „Надежда – 1869” – представяне  на творби на ученици – зала 2.

11:00 – „Абсурдни времена”, издателство „Персей” – Пламен Тотев и поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев – зала 2.

11:00 – „Добре дошли в България! – сигурност на туристите” – работна среща на посланици на държави-емитиращи туристи с представители на Министерство на туризма – зала 1.

13:00 – Обявяване на наградите в Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика на МТИ „Културен туризъм”– зала 1.

13:00 – Проект „Туристически пътища – 101 туристически столици”, Веселин Банковски – зала 2.

14:00 – QUENDOO – Новата хотелска платформа за онлайн резервации и продажби, Преслава Бойчева – зала 1.

14:00 – Представяме ви катедра „Туризъм” към ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” – зала 2.

14:00 – Сесия „Културно-историческо наследство и образование”, БАН – зала 3.

15:00 – Туристически потенциал на монумент „Бузлуджа”, фондация „Проект Бузлуджа” – зала 1.

16:00 – EVENTS GUIDE – образователно-приложен проект за съставяне на първото специализирано издание за събитиен туризъм в България, „Ивент плюс БГ” ЕООД – зала 2.

16:00 – Представяне на университетско издателство „Св.св. Кирил и Методий” – среща-разговор с проф. Красимира Мутафова – зала 1.

17:00 – Монографии на археолога проф. Хитко Вачев, представя проф. Красимира Мутафова – зала 1.

18:00 – „Спомени от VEF-а”, Христо Кидиков и издателство „Фабер” – зала 1.

19:30 – Официална церемония за награждаване на участниците в МТИ „Културен туризъм”. Вечерен коктейл – Художествена галерия „Борис Денев”.

16.04.2022 г.

09:00 – Сесия „Дигитализация на културно-историческо наследство”, БАН – зала 3.

13:00 – Сесия „Дигитална и културна достъпност за хора със специални потребности”, БАН – зала 3.

16:30 – Дискусия „Cultural accessibility и паспортизация на достъпността за хора със специални потребности”, БАН – зала 3.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА:

Търновски легенди– нова приключенска градска игра – безплатно в дните на изложението. Информация и записвания на щанда на „Царевград Търнов” в ИЗ „Рафаел Михайлов”.

Retro Belle Epoque– фотоателие в ИЗ „Рафаел Михайлов”.

Виа Претория– исторически възстановки в ИЗ „Рафаел Михайлов”.

Работилница Седянка– ателие за ръчна изработка на българска шевица в ИЗ „Р. Михайлов”.

Escape room Logiscape– бойно предизвикателство в ИЗ „Рафаел Михайлов” .

Писано яйце– рисуване на великденски яйца с майстор Елена Белева в ИЗ „Рафаел Михайлов”.

*Организаторите си запазват правото да правят промени в програмата.

Сподели публикацията