Slide
Slide

Истанбул. Всички пътници, идващи в Турция ще бъдат изследвани за коронавирус. Тестовете ще бъдат правени преди паспортната проверка. Процедурата ще трае 2-3 мин. и няма да предизвиква струпване.
Министърът на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой обяви, че от началото на месец юни на летището в Анталия, както и на ГКПП „Капитан Андреево“ и „Ипсала“ ще започнат да функционират пунктове за тестване за коронавирус – всеки, преминаващ през границата, ще бъде изследван. Резултатите ще бъдат готови в рамките на 5-6 ч. и ще бъдат изпращани на почения от пътника адрес.

Очакваме първоначално малките хотели да бъдат отворени, посочва министърът. Той не скри, че предвиждат туристическия сезон да продължи до … декември.

Шведска маса ще има, но ще се постави зад прозрачна завеса.

Ерсой каза: „Системата за ол инклузив не се премахва, но се променя“. Той посочи още, че клиентите няма да си вземат сами храната, поставена на масите, а ще посочват на лице от персонала зад защитена прозрачна завеса какво желаят.

„Ние ще уведомим всички страни, които изпращат туристи в Турция за мерките, които предприемаме.

Нашето уведомление ще гласи „Готови сме“.

Ще изпратим подробно описание на мерките, предприети в летища, хотели, ресторанти, плажове, информация за броя на леглата, отделите за интензивното лечение и апаратурата в болниците във всички туристически центрове …
Брой на линейки и хеликоптери. Доколкото знам, това се случва за първи път в историята на световния туризъм“, казва министърът

„Министерството на външните работи и нашите представителства зад граница започват най-голямата телефонна дипломация в нашата история. Всички предприети мерки ще бъдат разяснени на нашите партньори.

Социалната дистанция от три метра става метър и половина
Разстоянието между маси и фотьойли в хотели и ресторанти беше определено на 1,5 метра. Но например, когато едно семейство седи на маса, разстоянието между неговите членове може да бъде 60 см.

Разстоянието между седалките в фоайето на хотела, летището и опашките за храна ще бъде 1,5 метра.
Същото разстояние ще бъде определено за шезлонгите.

Няма да изискваме сертификати от хотелите, но те ще бъдат задължени да поставят баркод на стените.

Всеки гост, който желае, ще може да разчете баркода с помощта на мобилния си телефон и така щe се запознае с всички мерки, предприети от хотела срещу коронавируса“, казва още Ерсой.

За хотелите и ресторантите ще има два различни критерия. – критериите задължителни в нашата страта и международните критерии. Хотелите и ресторантите трябва да работят в съответствие с обявените критерии.

„Ще има инспекции в хотели и ресторанти. Веднъж месечно ще бъде прилаган държавен контрол.
Хотелите ще окачват всички мерки, които предприемат на видими места … „, добави министърът.

Преговорите по възстановяването на полетите продължават.

„Международните власти променят правилата. Във фоайетата на хотелите стартира система за охлаждане на чист въздух отвън. Предпочитат се системи, които почистват и доставят въздух. Разбира се, това до известна степен ще увеличи разходите за електроенергия. „, коментира още турският министър.

„Не сме затваряли хотели от самото начало. Самите те решиха да затворят. Откриването ще започне първо с вътрешния туризъм. Защото международният туризъм не зависи само от нас.
В този случай може да се очаква първо да се отворят малките хотели. Очакваме сезона на туризма да бъде удължен до декември тази година. „, посочва Ерсой.

Превод от bakis.bg Невин Чалъшкан

СЛЕДЕТЕ ИНФОРМАЦИИТЕ В BGTOURISM.BG, ЗА ДА НАУЧИТЕ ОТКОГА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРИСТИ ЩЕ МОГАТ ДА ПЪТУВАТ КЪМ ТУРЦИЯ!

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията