Slide
Slide

България продължава да привлича вниманието на посетителите на световното изложение с най-голямото си богатство – талантливите хора

Дубай. Без официална визита на представител на български институции, но въздействащо и емоционално, Националният ден на България беше отбелязан неформално на световното изложение в Дубай. След отлагането на официалното му честване, датата 9 февруари 2022 г. в календара на „Експо 2020 Дубай“ остана свободна. На „Площада на нациите“ днес не звуча българска музика, не беше издигнат и националният флаг, но в българския павилион и на няколко сцени на световното изложение, България беше в сърцата на посетителите.

Десетки поздравления в социалните мрежи отправиха екипите на останалите павилиони. Павилионът стана място за срещи на българи от различни части на ОАЕ, някои от които бяха дошли със своите семейства. Всички те опитаха погача с шарена сол и млечни продукти на компанията „Лакрима“.

Неформалното честване беше отбелязано с представянето на олимпийските ни шампионки по художествена гимнастика, нематериалното културно наследство, българския фолклор и кухня.

Експо 2020: Силен рекламен ден за България на световното изложение в Дубай (обзор)

Истински фурор предизвика „диамантеният отбор“ на България –  Ансамбълът по художествена гимнастика, който триумфира на XXXII летни олимпийски игри в Токио миналата година. Момичетата бяха посрещнат с огромен интерес. Техни почитатели пристигнаха специално в българския павилион, за да се срещнат със Симона, Ерика и Стефи. За съжаление в последния момент пътуването до Дубай на Мадлен и Лаура  отпадна заради здравословни причини.

В деня за автографи, Мария от Абу Даби дойде със своята приятелка от Индия, за да се снима с момичетата, а Миса от Японския павилион сподели с тях своите спомени от Олимпийските игри, където е била част от спомагателния екип на организаторите и е следила техните успехи.

Местни журналисти взеха интервюта от българските момичета, а екип на Българската национална телевизия отрази тяхното участие в две поредни вечери на „Арена Спортс Дубай“, подгрявани от малките гимнастички на „Aspire gymnastics Dubai“.

Експо 2020: В Дубай се впечатлиха от СПА възможностите на България

Вълнуващи бяха срещите на олимпийските медалистки с екипите на няколко павилиона, които организираха ВИП посещения специално за тях: на домакините от ОАЕ, на Япония и на Италия.

На 6 февруари в българският павилион гостува д-р Ирена Тодорова, Изпълнителен директор на Регионален център – София, ЮНЕСКО. Тя използва посещението си в Дубай, за да се срещне с представители на част от 17-те държави, които центърът в София представлява. Мисията му е да насърчава активното сътрудничество в областта на нематериалното културно наследство на национално, регионално и международно ниво.

Експо 2020: Албена – най-зеленият морски оазис на България, се представи в Дубай

Фолклорното трио TRIGAIDA изнесе невероятен концерт на 9 февруари  от 20 часа в Dubai Millennium Amphitheater, който очарова публиката на „Експо 2020 Дубай“ с магията на българския фолклор.

Проектът TRIGAIDA обединява таланта, креативността и опита на трима утвърдени музиканти на българската музикална сцена, а именно Георги Маринов – Хорхе (Oratnitza, Тъпани и гайди, The Groovin ‘Pipers), Иван Шопов (известен също като Balkansky, Cooh ) и Ася Пинчева (Oratnitza, Космически гласове от България)

TRIGAIDA преплитат българския фолклор със съвременната естетика на електронната музика. Дебютният им албум „ELATE“ има съвременно звучене и разкрива нов прочит на българското музикално наследство, използвайки фолклорни мотиви и песни като основа на своите композиции.

Elektrick Me подготвиха специална мултимедия за концерта на TRIGAIDA в Дубай, в която съчетаха елементи на абстрактното изкуство с пейзажите на българската природа..

Културната програма в българския павилион продължава с участието на гайдаря Радостин Русев в българския павилион. Той свири всяка вечер от 18 и 19 часа до 13 февруари, включително.

Сподели публикацията