Slide
Slide

Оброчище (община Балчик). Екскурзоводът Цвети Цонева от Добрич разкри мистично място в България, което е на повече от 3 хиляди години, но е буквално скрито пред очите ни. Става въпрос за Текето в село Оброчище – само на 5 км от Албена и екопарк Геранеа, което е част от поредицата на Съюза на екскурзоводите в България и Министерството на туризма за популяризиране на малко известни места в страната ни. Това място е обвързано с древни традиции и ритуали.

Екскурзоводите ни отвеждат до 121-годишна красива часовникова кула в китно българско село (видео)

Текето, снимка Руслан Йорданов

До преди по-малко от век това място е било действащ храм на две религии едновременно – ислям и християнство. Текето днес привлича своите посетители с вълнуващия разказ за суфиския лечител Ак Язъла Баба.

9 чудни места в България, които си заслужава да посетите (видео)

През 16 век той е дошъл тук и е създал духовен комплекс на мястото на древни византийски руйни. Комплексът се състои от две сгради. В имарета ежедневно са можели да намерят подслон, храна и лечение до 200 души – без значение от тяхната вяра. Мавзолеят е най-големият мавзолей на лечител на Балканския полуостров.

Малко известни местности и туристически обекти: Антична Сердика

Традицията повелява всеки вярващ да обиколи гроба на лечителя, след това да поставят ръка в малкия отвор на самия гроб и имат право на толкова желания – колкото са пръстите на лявата им ръка. За да завършите цикъла от ритуали на това местично място, то не забравяйте да прегърнете 400-годишната черница в двора на Текето.

#ПреоткрийБългария #DiscoverBulgaria #FindYourStory

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – 2 милиона читатели!

Сподели публикацията