Slide
Slide

София. Резервацията за ваканция на плажа е на челно място в плановете на много от европейците, които смятат да пътуват в следващите месеци.

Това посочи Люблена Димова – мениджър проучвания в Европейската Туристическа Комисия, в своя модул „Как COVID-19 промени туризма в Европа: тенденции и перспективи“ в провеждащата се в този час VII годишна конференция на Travel Academy „Новото нормално“. Домакин на форума е Hyatt Regency Sofia.

Димова запозна аудиторията, че 25,3% от туристите търсят море, слънце и плаж. 19,2% избират градския туризъм. Културата привлича 14,7%. 15,6 на сто се интересуват от почивка сред природата, а 8,5% – уелнес и релакс.
37,3% от ваканциите са с партньор, а 35,7% от пътуванията са семейни. Индивидуалните пътешествия са 13,3 на сто, а с приятели почивките са малко над 10%.
Повечето хора демонстрират оптимизъм за пътуване през следващите 6 месеца.

С най-голямо желание за пътуване са поляци, италианци, испанци, германци и австрийци. Отбелязана бе тенденцията все повече хотелски стаи да се преобразуват в офиси, както и в ресторанти.
Европа е вторият най-тежко засегнат регион за първата половина на 2020 г., посочи Димова.

Реализиран е 66% спад в броя на пристигащите туристи на Стария континент.

Гост на официалното откриване бе зам.-министър Ирена Георгиева.

Годината преминава под знака на световната пандемия, причинена от COVID–19, а туризмът е сред най-пострадалите отрасли. През първото полугодие международните пътувания са намалели с 65% според Световната организация по туризъм. Кризата ни изправи пред редица предизвикателства както за опазване на здравето, така и за стабилизиране на икономиките. Това се посочва в обръщение на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова до годишната конференция на „Travel Academy“, поднесено от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. Форумът е под мотото „Новото нормално“ и включва дискусии за последиците от пандемията в туризма.

Организаторите от Травел Академи посочиха, че следващото издание на инициативата им „Нощ на хотелите“ ще бъде през април 2021 г.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – 2 милиона читатели!

Сподели публикацията